Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Δυσφορία πρωτοκλασάτων για το αποτέλεσμα

ΠΑΣΟΚ: Δυσφορία πρωτοκλασάτων για το αποτέλεσμα

Πηγή Φωτογραφίας: [363488] ΒΟΥΛΗ - ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ / ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Οι πρώτες "βολές" κατά του Νίκου Ανδρουλάκη.

Σκωτσέζικο ντους επεφύλασσε η βραδιά για το ΠΑΣΟΚ, καθώς από το σχεδόν καταστροφικό αποτέλεσμα των αρχικών exit poll, οι εντυπώσεις εξισορρόπησαν, ωστόσο δεν αντιστράφηκαν.

Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε δηλώσει ότι θα συνιστούσε πολιτική αποτυχία εάν το ΠΑΣΟΚ δεν πετύχαινε να βρεθεί στη δεύτερη θέση μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Ωστόσο, αυτή η εναλλαγή συναισθημάτων επιτρέπει πιο «κρύες» και πιο ψύχραιμες αναγνώσεις, με αποτέλεσμα αρκετοί να προεξοφλούν ότι «δεν θα γίνει κάτι βίαιο».

Η πρώτη αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη ήταν προσεκτική… «Το ΠΑΣΟΚ δεν πανηγυρίζει. Αυξάνει τη δύναμή του κι αυτό δεν μπορεί να εκφεύγει. Δείχνει ότι πηγαίνει προοδευτικά μπροστά, δεν καλπάζει, αλλά δεν είναι πισωγύρισμα» ανέφεραν συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, όταν οριστικοποιήθηκε η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από το υπουργείο Εσωτερικών.

Το κλίμα στη Χ. Τρικούπη είναι τεταμένο, καθώς ακόμη και ο εξ απορρήτων Ανδρουλάκη, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος, όχι μόνο δεν κατάφερε να μπει στην τριάδα των βουλευτών που εκλέγονται, αλλά κατατάσσεται στην 7η θέση πίσω από Ν. Παπανδρέου, Γ. Μανιάτη, Σάκη Αρναούτογλου, Φίλιππο Σαχινίδη, Θ. Ζαγοράκη και Λ. Καρχιμάκη.

Κορυφαία στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήταν, επίσης, καταφανώς δυσαρεστημένα. Άπαντες παραδέχονται ότι δεν έπιασαν τους στόχους τους και ζητούσαν αναλυτική συζήτηση για την επόμενη ημέρα.

«Σε μια βραδιά που η ΝΔ συντρίβεται, ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει ακόμη πιο κάτω, εμείς ανεβαίνουμε λίγο, αλλά αυτό δεν δείχνει προοπτική» ανέφεραν με νόημα. «Μας πέρασε ο Κασσελάκης» ήταν η κοινή συνισταμένη της πικρίας που έβγαζαν τα στελέχη του κόμματος.

Παράλληλα, υπενθύμιζαν ότι στις εκλογές του Μαΐου του 2019, το ΠΑΣΟΚ είχε λάβει 436.726 ψήφους και ποσοστό 7,72%. Τώρα, παρά την αισθητή υποχώρηση (σε ψήφους) τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ ελάχιστες ψήφους προσέλκυσε από αυτούς, λαμβάνοντας μόλις 60.000 ψήφους παραπάνω από ότι το 2019. Αλλά λόγο αποχής, με τις 497.054 ψήφους αύξησε αριθμητικά τα ποσοστά του στο 12,83%.

Αλλά και στις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις δεν έλειψαν οι «μπηχτές»…

Γερουλάνος: «Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τα ποσοστά» Ο Παύλος Γερουλάνος, αφού επισήμανε την τεράστια αποχή, στα όρια του επικίνδυνου, και τη μεγάλη πτώση της ΝΔ, παραδέχθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πέτυχε τον στόχο του και, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι ο Στ. Κασσελάκης έδειξε τα όρια του lifestyle politics.

Μάλιστα, ερωτηθείς εάν θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι όλα τα θέματα για την επόμενη ημέρα, απάντησε πως «ένα κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μη θέσει όλα τα θέματα».

Είναι προφανές ότι αύριο θα είναι μια άλλη μέρα και για τις κινήσεις του κ. Γερουλάνου.

Κωνσταντινόπουλος: Θα τα αξιολογήσουμε όλα Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, επισήμανε ότι «δεν πετύχαμε το πολιτικό και εκλογικό μας στόχο, που ήταν η δεύτερη θέση», ενώ σημείωσε ότι παραμένει το πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ μεταξύ επαρχίας και αστικών κέντρων.

«Ο κ. Κασσελάκης δεν είναι κεντροαριστερός ούτε προοδευτικός, είναι κάτι διαφορετικό, άρα δεν μπορούν να ληφθούν πρωτοβουλίες μέσω αυτού», σημείωσε. «Θα τα συζητήσουμε και θα τα αξιολογήσουμε όλα», είπε με νόημα σε διαδοχικές συνεντεύξεις του.

Γιαννακοπούλου: Θα τα συζητήσουμε όλα στα όργανα Η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε με νόημα πως «για να μπορέσουμε να κάνουμε μια εκτίμηση και αποτίμηση πρέπει να το συγκρίνουμε με τον στόχο που είχαμε θέσει και ο στόχος που είχαμε, και ο πρόεδρός μας και εμείς, είναι ότι θέλαμε να είχαμε τη δεύτερη θέση και ισχυροποίηση του ποσοστού μας. Όσον αφορά το ζήτημα της δεύτερης θέσης, δυστυχώς, είναι κάτι που δεν επετεύχθη. Όσον αφορά την ισχυροποίηση του ποσοστού μας, έχουμε μια σταθεροποίηση και μία άνοδο, έστω και αν είναι μικρή».

Η κυρία Γιαννακοπούλου σημείωσε ότι «είτε τα αποτελέσματα ήταν πάρα πολύ θετικά είτε ήταν μέτρια είτε κακά, ένα κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ και όλα τα δημοκρατικά, οφείλουν να συζητήσουν. Οφείλουμε να δούμε τι έγινε σωστά και τι λάθος, τι μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερο, ποια ήταν η στρατηγική μας».

Ερωτηθείσα για το εάν τίθεται ζήτημα αρχηγού, η Νάντια Γιαννακοπούλου σχολίασε: «Όλα μα όλα οφείλουμε να τα συζητήσουμε και όταν λέμε όλα εννοούμε όλα. Θα τα συζητήσουμε στα όργανα».

Κατρίνης: Να γίνει ανοικτή πολιτική συζήτηση για την αποτίμηση Ο Μιχάλης Κατρίνης (ΣΚΑΪ) είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε μικρή άνοδο, αλλά απέχει από τους στόχους που είχαν θέσει και τις προσδοκίες, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει μια ανοικτή πολιτική συζήτηση και για την αποτίμηση του αποτελέσματος αλλά και για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την επόμενη ημέρα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments