Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Τα επόμενα βήματα του Στ. Κασσελάκη- Ανοίγει η συζήτηση για την Κεντροαριστερά

ΣΥΡΙΖΑ: Τα επόμενα βήματα του Στ. Κασσελάκη- Ανοίγει η συζήτηση για την Κεντροαριστερά

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 / ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

«Ο ελληνικός λαός μου δίνει ξεκάθαρα το χρόνο»

Ο Στέφανος Κασσελάκη εστιάζει στο σχέδιό του για το νέο ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να χτίσει την ώρα που στελέχη ανοίγουν ηχηρά το ζήτημα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.

Ένας άλλος Στέφανος Κασσελάκης σε διαφορετικό τόνο και ύφος εμφανίστηκε στο ίδιο σημείο μετά από εννέα μήνες στις δηλώσεις του για ένα ακόμη εκλογικό αποτέλεσμα.

«Ο ελληνικός λαός μου δίνει ξεκάθαρα το χρόνο»

Από τις θριαμβευτικές δηλώσεις του περασμένου Σεπτεμβρίου μετά τις εσωκομματικές κάλπες ο κ. Κασσελάκης στις χθεσινοβραδινές του δηλώσεις χωρίς το σύζυγό του στο πλευρό του έδειξε να προσγειώνεται μετά το δύσκολο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. «Δεν έχω τύψεις για τίποτα. Ο ελληνικός λαός μου δίνει ξεκάθαρα το χρόνο να χτίσω και αυτό θα κάνω, όπως έχω πει προεκλογικά.

Αυτό το κίνημα που, παρά τις αντίξοες συνθήκες, μόνο πάνω έχει να πάει από εδώ και πέρα. Είμαι περήφανος για όλους σας». Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη του εκλογική αναμέτρηση σε εθνικό επίπεδο μπορεί να μην πέτυχε τους στόχους που είχε θέσει, ωστόσο έβαλε στο τραπέζι τον οδικό του χάρτη μέχρι τις βουλευτικές εκλογές.

Βασικό εργαλείο σύμφωνα και με κομματικές πηγές το τέλος του άλλοθι του 41% της ΝΔ και το γερό χαστούκι στην κυβέρνηση που έδωσαν οι πολίτες όπως σημειώνουν.

Δεύτερο εκλογικό σοκ

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών όμως ήταν το δεύτερο εκλογικό σοκ για το ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε ένα χρόνο.

Από την ήττα του Αλέξη Τσίπρα με 20 μονάδες διαφορά η Κουμουνδούρου ζει υπο τη νέα της ηγεσία ένα δεύτερο εξίσου ισχυρό εκλογικό σοκ κάτι που παραδέχονται όλοι στο ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορεί να κρατήθηκε η δεύτερη θέση ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που επισημαίνουν ότι δεν ξεπεράστηκε ούτε ακόμη και το ψυχολογικό όριο του 15% με το ΠΑΣΟΚ να μειώνει την απόστασή του από τις 6 στις 2 μονάδες.

Καθοδική τροχιά

Κανένας από τους στόχους του κ. Κασσελάκη δεν επετεύχθη καθώς ούτε η ανατροπή έγινε ούτε όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κρατήσει δυνάμεις σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί από την ηγεσία της Κουμουνδούρου.

Κομματικές πηγές επισημαίνουν ότι δεν υπήρχε αρκετός χρόνος μετά από δυο διασπάσεις να ανασυνταχθεί το κόμμα και να διεκδικήσει κάτι καλύτερο στις κάλπες μέσα σε κλίμα γενικότερης απαξίωσης του πολιτικού συστήματος.

Ωστόσο στην πιο δύσκολη στιγμή της ΝΔ και μετά το ισχυρό χαστούκι από το εκλογικό σώμα η αποχή βάρυνε εξίσου και τοι ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δεκατρείς μονάδες πτώσης της ΝΔ και το 1 εκατομμύριο ψηφοφόροι που της γύρισαν την πλάτη δεν ήταν ικανά δεδομένα για να φέρουν την ανατροπή για το κ. Κασσελάκη.

Η πτωτική πορεία συνεχίστηκε και για την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία έχασε 3 μονάδες από το Ιούνιο του 2023 και επιπλέον 350 χιλιάδες ψηφοφόρους.

Μάλιστα στελέχη βάζουν και το ζήτημα της αναντιστοιχίας του εκλογικού αποτελέσματος και της προεκλογικής περιόδου καθ’ όλη τη διάρκεια της οποία ο κ. Κασσελάκης καλλιέργησε μέσα από την υπερπροβολή του κλίμα ανατροπής.

Πολλοί στο ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για επικοινωνιακή φούσκα που δεν είχε τελικά κοινωνικό αντίκρισμα.

Δεν εκλέγονται

Γρκίνιες αναπτύσσονται ήδη και στο εσωτερικό του κόμματος για τις επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε πολλές περιφέρειες οπου το κόμμα έπεσε ακόμη και στην τέταρτη θέση.

Τα αποτελέσματα σε κάποιες περιφέρειες γεννούν πρόσθετο άγχος σε αρκετούς βουλευτές καθώς πολλοί είναι εκείνοι που με αυτές τις επιδόσεις κινδυνεύουν πλέον να μην εκλεγούν στις επόμενες εθνικές κάλπες αν συνεχιστεί αυτή η διαρκής φθορά.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις ο Νομός Πέλλας και το Κιλκίς. Και στη περιφέρεια της κας Τζάκρη και στην περιφέρεια του Πέτρου Παππά, αμφότεροι εκ των πλέον ένθερμων υποστηρικτών του νέου προέδρου είδαν το κόμμα να πέφτει στην τέταρτη θέση κάτω από ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση συγκεντρώνοντας 11,8 και 10,8 αντίστοιχα.

Κακή η εικόνα και στη Λάρισα την εκλογική περιφέρεια του Βασίλη Κόκκαλη οπου ο ΣΥΡΙΖΑ μετα βίας κράτησε τη δεύτερη θέση με μια απόσταση μόλις στο 0,2% από το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνοντας ποσοστό 13,8%.

Αποκαρδιωτική η εικόνα και στην Κρήτη με τον Παύλο Πολάκη και τη Ρένα Δούρου που είχαν αναλάβει την προεκλογική καμπάνια στο Νησί, αλλά και τον Βασίλη Κασσελάκη ξάδερφο του προέδρου να μην καταφέρνουν να συγκρατήσουν δυνάμεις και το ΠΑΣΟΚ να καταγράφει εντυπωσιακές επιδόσεις πρασινίζοντας δυο νομούς, το Ηράκλειο και το Λασίθι και τα διατηρώντας οριακά τη δεύτερη θέση στα Χανιά, τον τόπο καταγωγής του προέδρου.

Κεντροαριστερά

Τα χαμόγελα πάγωσαν μετά την αρχική ικανοποίηση που έφεραν τα πρώτα exit pol.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις αρχικές διαρροές της Κουμουνδούρου για «πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου» ο κ. Κασσελάκης στη δήλωσή του για το αποτέλεσμα των εκλογών τις άφησε πίσω και περιορίστηκε στις αλλαγές που θέλει να κάνει στο ΣΥΡΙΖΑ.

Η συζήτηση για την Κεντροαριστερά άνοιξε ήδη από το βράδυ το εκλογών με σειρά στελεχών είτε στις παρεμβάσεις τους στα τηλεοπτικά πάνελ είτε με αναρτήσεις τους άνοιξαν αμέσως το χορό των συζητήσεων χωρίς να θέτουν βέβαια ζήτημα αμφισβήτησης της ηγεσίας.

Ο Χρήστος Σπίρτζης σημείωσε εμφατικά στις εμφανίσεις του οτι αν οι ηγεσίες και τα ίδια τα προοδευτικά κόμματα δεν πάρουν το μήνυμα των πολιτών μπορεί να είναι και η τελευταία φορά που θα μπορέσει ο χώρος της κεντροαριστεράς να ανασυνταχθεί.

Ο οπρώην αναπληρωτής γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης από την πρώτη στιγμή μίλησε για επιβεβλημένη ανασύνθεση των προοδευτικών δυνάμεων ενώ και ο Κώστας Ζαχαριάδης έβαλε το παράδειγμα της συνεργασίας στο Δήμο της Αθήνας ως το μοντέλο που θα ξεπεράσει εκ των πραγμάτων τις υπάρχουσες ηγεσίες.

Το μήνυμα Τσίπρα

Πάντως το χαμηλό ποσοστό ψαλιδίζει τα φτερά της ηγεσίας με τις αλλαγές που σχεδιάζονταν να αρχίσουν από σήμερα κιόλα να επιβραδύνονται σε ένα βαθμό.

Υπό αυτό το πρίσμα η αναμενόμενη παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα από το συνέδριο στις 17-18 Ιουνίου του Ινστιτούτου του πρώην πρωθυπουργού αποκτά ξεχωριστή σημασία.

Θεωρείται εξαιρετικά απίθανό ο κ. Τσίπρας να μην αναφερθεί στις εσωτερικές εξελίξεις και πόσο μάλλον στην ανάγκη συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων από τη στιγμή μάλιστα που τα κόμματα της ακροδεξιάς καις τη Ελλάδα αθροιστικά ξεπέρασαν κατά πέντε μονάδες τα ποσοστά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments