Γεωπολιτικά

Ινδία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Εταίροι στην πρόοδο

Ινδία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Εταίροι στην πρόοδο

Πηγή Φωτογραφίας: Poor African Children Crying

Στο διάστημα που μεσολάβησε, οι σχέσεις της Ινδίας με τα ΗΑΕ άνθισαν σε μια πολύπλευρη εταιρική σχέση.

Κατά την τελευταία δεκαετία, οι δεσμοί της Ινδίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) έχουν ενισχυθεί σημαντικά σε πολλούς τομείς. Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έχει προσωπικά υπερασπιστεί την πρόοδο αυτής της διμερούς σχέσης, γράφοντας ιστορία με την επίσκεψή του το 2015 – την πρώτη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού εδώ και 34 χρόνια. Έκτοτε, ο Μόντι έχει πραγματοποιήσει έξι επιπλέον επισκέψεις στα ΗΑΕ, συμπεριλαμβανομένης μιας τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, όπου αποκάλεσε την Ινδία και τα Εμιράτα ως «εταίρους στην πρόοδο».

Στο διάστημα που μεσολάβησε, οι σχέσεις της Ινδίας με τα ΗΑΕ άνθισαν σε μια πολύπλευρη εταιρική σχέση. Η μετανάστευση, οι επιχειρήσεις και η άμυνα-ασφάλεια είναι οι βασικοί πυλώνες αυτής της αναπτυσσόμενης σχέσης, την οποία η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Μόντι έχει ως στόχο να αναζωογονήσει στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών για την αποκατάσταση της Ινδίας ως κρίσιμου παράγοντα στη Δυτική Ασία και ως ανερχόμενης δύναμης στην παγκόσμια σκηνή.

Η Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία υπό την ηγεσία του Κόμματος Bharatiya Janata (BJP) έχει ανακτήσει την εξουσία στην Ινδία, αν και με στενότερη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Καθώς ο Ναρέντρα Μόντι αναλαμβάνει εκ νέου τον ρόλο του ως πρωθυπουργός, είναι πιθανό να συνεχίσει να θέτει ως προτεραιότητα τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής από τις δύο προηγούμενες θητείες του, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των δεσμών με τα αραβικά κράτη του Κόλπου, ιδίως με τα ΗΑΕ.

Η κοινότητα των Ινδών ομογενών στα ΗΑΕ: Στήριξη των διμερών σχέσεων

Με τη θέσπιση της Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης (ΣΣΣ) το 2017, η σχέση Ινδίας-ΗΑΕ έφτασε σε νέα ύψη. Κεντρικό ρόλο στη σχέση αυτή διαδραματίζει η κοινότητα των Ινδών ομογενών, η οποία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην οικονομία των ΗΑΕ, καθώς και στην ενίσχυση των ξένων εμβασμάτων προς την Ινδία.

Οι Ινδοί ομογενείς αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της επιχειρηματικής κοινότητας, του εργατικού δυναμικού και της συνολικής κοινωνίας των ΗΑΕ. Από τα περίπου 7,93 εκατομμύρια Ινδούς υπηκόους που ζουν στον Κόλπο, περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια διαμένουν στα ΗΑΕ, συμπεριλαμβανομένων πολλών Ινδών που γεννήθηκαν στα ΗΑΕ δεύτερης ή τρίτης γενιάς. Στην πραγματικότητα, οι Ινδοί αποτελούν τη μεγαλύτερη εθνοτική κοινότητα στα Εμιράτα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 30% του πληθυσμού της χώρας και ξεπερνώντας αριθμητικά ακόμη και τους πολίτες των Εμιράτων.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η ινδική κυβέρνηση, το 65% των Ινδών που απασχολούνται στα ΗΑΕ ανήκουν στην κατηγορία των εργατικών υπαλλήλων (απασχολούνται κυρίως σε κατασκευαστικές εταιρείες, δήμους και γεωργικές εκμεταλλεύσεις).

Οι ινδικές εταιρείες έχουν εισχωρήσει σημαντικά στα Εμιράτα. Μέχρι το τέλος του 2022, 83.000 εταιρείες ινδικής ιδιοκτησίας ήταν εγγεγραμμένες στα Επιμελητήρια του Ντουμπάι και οι Ινδοί κατείχαν το 30% των νεοφυών επιχειρήσεων του Ντουμπάι. Επιτυχημένοι Ινδοί επιχειρηματίες έχουν δημιουργήσει αξιόλογες εθνικές επιχειρήσεις franchising, όπως οι Lulu Hypermarkets, Landmark Group Jashanmal, Ajmal Perfumes, Amber Packaging Industries και Jumbo Electronics. Σημαντικές ινδικές επιχειρήσεις όπως η L&T, η ONGC και ο όμιλος Adani δραστηριοποιούνται επίσης στα ΗΑΕ.

Διάφοροι παράγοντες έχουν προσελκύσει έναν αυξανόμενο αριθμό μη κατοίκων Ινδών και ινδικών επιχειρήσεων στα ΗΑΕ. Οι αναζητούντες εργασία δελεάζονται από την υπόσχεση υψηλότερων μισθών, βελτιωμένου βιοτικού επιπέδου και ευνοϊκών ευκαιριών σταδιοδρομίας σε ποικίλους και ακμάζοντες τομείς, όπως η τεχνολογία, η χρηματοδότηση, η υγειονομική περίθαλψη και η φιλοξενία. Οι Ινδοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, επενδυτές και επιχειρηματίες μπορούν να συνδεθούν απρόσκοπτα με τις παγκόσμιες αγορές, παρακάμπτοντας τη δυσκίνητη γραφειοκρατία και τους υψηλούς φόρους που συχνά συναντώνται στην Ινδία. Είναι σημαντικό ότι πολλές ινδικές εταιρείες επιδιώκουν να αξιοποιήσουν το δυναμικό επανεξαγωγών των ΗΑΕ, ευθυγραμμιζόμενες με τη φιλοδοξία των τελευταίων να αναδειχθούν σε «νευραλγικό κέντρο του διεθνούς εμπορίου».

Οι αρχές των Εμιράτων έχουν θεσπίσει μέτρα για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε άδεια διαμονής και εργασίας. Στα τέλη του 2020, τα ΗΑΕ εισήγαγαν μια νέα κατηγορία αδειών εργασίας, η οποία επιτρέπει σε άτομα να ζουν και να εργάζονται στην πόλη σε τομείς όπως οι νομικές συμβουλές και ο σχεδιασμός λογισμικού, ακόμη και αν οι εργοδότες τους εδρεύουν αλλού. Ένας αυξανόμενος αριθμός Ινδών επαγγελματιών είναι δικαιούχοι του προγράμματος Golden Visa – μιας μακροπρόθεσμης ρύθμισης διαμονής έναντι επένδυσης για άτομα και τις οικογένειές τους. Επιπλέον, το ινδικό προξενείο στο Ντουμπάι ξεκίνησε ένα πρόγραμμα επανεκπαίδευσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων για τους Ινδούς εργάτες που ευθυγραμμίζονται με τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας των Εμιράτων.

Η προβολή και η προσβασιμότητα του ινδικού πολιτισμού έχουν επίσης διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση Ινδών στα ΗΑΕ. Οι Ινδοί εκπατρισμένοι ανακαλύπτουν κοινότητες όπου μπορούν να βιώσουν τη γνώριμη γλώσσα, την ενδυμασία, την κουζίνα, την ψυχαγωγία και τους θρησκευτικούς χώρους. Οι Ινδοί της μεσαίας τάξης στα ΗΑΕ έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο πολιτιστικών ενώσεων. Οργανώσεις όπως η Λέσχη Ινδίας, ο Ινδικός Σύλλογος, η Πολιτιστική Εταιρεία Γκόαν και πολυάριθμες ενώσεις Κεραλιτών υποστηρίζουν τα πολιτιστικά δίκτυα των ινδικών υποκοινοτήτων. Επιπλέον, σχολεία όπως το Abu Dhabi Indian School και το The Indian High School στο Ντουμπάι προσφέρουν ινδικά προγράμματα σπουδών σε ομογενείς μαθητές.

Ινδοί εργαζόμενοι και επιχειρήσεις: τροφοδοτώντας τα εμβάσματα, το εμπόριο και τις επενδυτικές ροές

Ο αυξανόμενος πληθυσμός των Ινδών εκπατρισμένων και η ισχυρή παρουσία ινδικών εταιρειών στα ΗΑΕ οδήγησαν στην αύξηση των εμβασμάτων και συνέβαλαν στην αύξηση των μη πετρελαϊκών εμπορικών και επενδυτικών ροών. Η Παγκόσμια Έκθεση για τη Μετανάστευση 2024, η οποία ανέδειξε τον διάδρομο Ινδίας-ΗΑΕ ως την τρίτη μεγαλύτερη διεθνή μεταναστευτική οδό μετά το Μεξικό-ΗΠΑ και τη Συρία-Τουρκία, προσδιόρισε επίσης την Ινδία ως τον κορυφαίο αποδέκτη εμβασμάτων παγκοσμίως το 2022. Μια άλλη έκθεση, αυτή τη φορά από την Παγκόσμια Τράπεζα, προσδιόρισε τα ΗΑΕ ως τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εμβασμάτων της Ινδίας εκείνο το έτος, αποτελώντας το 18% του συνόλου.

Τα ΗΑΕ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα. Το εμπόριο ενέργειας αποτελεί βασικό πυλώνα των σχέσεων Ινδίας-ΗΑΕ. Τα ΗΑΕ εξακολουθούν να συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων προμηθευτών της Ινδίας σε αργό πετρέλαιο και υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Ωστόσο, η Ινδία και τα ΗΑΕ έθεσαν πέρυσι φιλόδοξο στόχο να διπλασιάσουν το διμερές εμπόριο εκτός πετρελαίου σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030. Η ολοκληρωμένη συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης (CEPA) μεταξύ Ινδίας και ΗΑΕ, η οποία ισχύει από την 1η Μαΐου 2022, έχει ήδη συμβάλει στην τόνωση του εμπορίου, το οποίο έφθασε τα 84,8 δισεκατομμύρια δολάρια την περίοδο 2022-2023. Η συμφωνία αυτή προσφέρει πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της άρσης των δασμών και άλλων εμποδίων στο διασυνοριακό εμπόριο υπηρεσιών. Η CEPA καλύπτει 11 τομείς υπηρεσιών και περισσότερους από 100 υποτομείς, που κυμαίνονται από τις επιχειρήσεις, τις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες, έως τις τηλεπικοινωνίες, τις μεταφορές, τον τουρισμό και τις υπηρεσίες που σχετίζονται με την υγεία.

Πρόσθετες πρωτοβουλίες έχουν ενισχύσει τις εμπορικές σχέσεις. Τον Ιούλιο του 2023, οι δύο κυβερνήσεις εγκαινίασαν ένα σύστημα διακανονισμού τοπικών νομισμάτων (LCS) για την προώθηση της χρήσης της ινδικής ρουπίας και του ντιρχάμ των ΗΑΕ για διασυνοριακές συναλλαγές. Στη συνέχεια, υπογράφηκαν συμφωνίες για τη σύνδεση των πλατφορμών άμεσων πληρωμών τους και των εγχώριων συστημάτων χρεωστικών και πιστωτικών καρτών τους. Αυτές οι συνδέσεις ψηφιακών πληρωμών αποσκοπούν στη διευκόλυνση απρόσκοπτων διασυνοριακών συναλλαγών.

Η αύξηση του όγκου των συναλλαγών αναμένεται να δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες που θα ωφελήσουν τις επιχειρήσεις και την ευρύτερη οικονομία. Οι ινδικές επενδύσεις σε ακίνητα στο εξωτερικό, ιδίως στο Ντουμπάι, γνωρίζουν σημαντική άνοδο, λόγω των μεταναστευτικών προγραμμάτων όπως η Golden Visa και των ελκυστικών αποδόσεων των ενοικίων. Οι Ινδοί επενδυτές συνέβαλαν σημαντικά στην αγορά κατοικιών του Ντουμπάι, με αγορές που ξεπέρασαν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Η διμερής επενδυτική συνθήκη που υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2024 αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την επενδυτική δραστηριότητα μεταξύ των δύο χωρών.

Εν τω μεταξύ, τα ΗΑΕ αναδείχθηκαν το 2023 ως ο τέταρτος μεγαλύτερος επενδυτής στην Ινδία και η έβδομη μεγαλύτερη πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) συνολικά. Είναι σημαντικό ότι υπήρξε επίσης αύξηση των επενδύσεων προς την αντίθετη κατεύθυνση. Οι ΑΞΕ από τα ΗΑΕ προς την Ινδία αυξήθηκαν από λίγο πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2021-2022 σε 3,35 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022-2023. Οι επενδύσεις των Εμιράτων στην Ινδία επικεντρώνονται κυρίως σε πέντε τομείς: εμπορικά και οικιστικά ακίνητα, κεραμικά και γυαλί, μεταφορές και αποθήκευση, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και άνθρακας, πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η Abu Dhabi Investment Authority (ADIA), το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο (SWF) των Εμιράτων, κατέχει 22 εισηγμένες μετοχές, συμπεριλαμβανομένων συμμετοχών στις θυγατρικές εταιρείες Reliance Retail Ventures και Jio Platforms, καθώς και σε περιουσιακά στοιχεία αποθηκών. Το Reuters ανέφερε ότι η ADIA δημιουργεί ένα ταμείο ύψους 4-5 δισ. δολαρίων για επενδύσεις στην Ινδία μέσω της GIFT City, στο Γκουτζαράτ. Η Mubadala έχει επενδύσει στις επιχειρήσεις Manipal Health Enterprises, Avanse Financial Services, Tata Power Renewables. Επιπλέον, η Abu Dhabi Developmental Holding Company (ADQ) έχει επενδύσει στην ινδική Edtech Startup Byju.

Η ενίσχυση των εμπορικών και επενδυτικών δεσμών μεταξύ της Ινδίας και των ΗΑΕ έχει υλοποιηθεί σε έργα που διευκολύνουν την ολοκλήρωση των δύο οικονομιών και επεκτείνουν την εμβέλειά τους σε μακρινές αγορές. Η DP World, ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές λιμένων στον κόσμο, είναι ο κύριος εταιρικός παίκτης της Μέσης Ανατολής στον τομέα της ναυτιλιακής εφοδιαστικής της Ινδίας. Το 2021, η DP World υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την κυβέρνηση του Ταμίλ Ναντού για την επένδυση σε ένα νέο τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων. Το 2023 κέρδισε την παραχώρηση για την ανάπτυξη και λειτουργία ενός τερματικού σταθμού μεγα-εμπορευματοκιβωτίων στην Τούνα Τέκρα στο Γκουτζαράτ. Η DP World διαθέτει επίσης ένα από τα πιο εκτεταμένα δίκτυα logistics της Ινδίας, το οποίο περιλαμβάνει τρεις οικονομικές ζώνες υπό ανάπτυξη στη Βομβάη, το Τσενάι και το Κοτσίν. Επιπλέον, οι εταιρείες των Εμιράτων και της Ινδίας επιδιώκουν να συνεργαστούν σε έργα σε τρίτες χώρες, όπως η AD Ports, ένας ταχέως αναπτυσσόμενος διαχειριστής λιμένων που συνεργάζεται με την ινδική Adani Ports για να διερευνήσει στρατηγικές κοινές επενδύσεις στις υποδομές logistics της Τανζανίας.

Ο στρατηγικός σύνδεσμος Δελχί-Αμπού Ντάμπι

Η άνοδος των ευέλικτων, προσανατολισμένων προς τα καθήκοντά τους μικρών ομάδων έχει ανοίξει νέους δρόμους για την προώθηση της συνεργασίας Ινδίας-Ανατολής. Μετά τη σύγκληση της εναρκτήριας τριμερούς συνάντησης υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας-Ινδίας-ΗΑΕ τον Σεπτέμβριο του 2022, η Ινδία και τα ΗΑΕ συμμετέχουν πλέον σε διμερείς, τριμερείς και τετραμερείς δεσμεύσεις. Οι μορφές αυτές αντικατοπτρίζουν το εξελισσόμενο πλαίσιο μιας στρατηγικής σχέσης μεταξύ του Δελχί και του Άμπου Ντάμπι που συνεχίζει να επεκτείνεται και να βαθαίνει.

Το 2021, η Ινδία και τα ΗΑΕ, μαζί με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ανακοίνωσαν μια «εταιρική σχέση για το μέλλον», η οποία σύντομα έγινε γνωστή ως μορφή I2U2. Αυτή η διαπεριφερειακή ομάδα προσδιόρισε έξι τομείς προτεραιότητας για συνεργασία και επενδύσεις: νερό, ενέργεια, μεταφορές, διάστημα, υγεία και επισιτιστική ασφάλεια. Τα δύο πρώτα έργα που ανακοινώθηκαν από τις χώρες μέλη της I2U2 αφορούν την επισιτιστική ασφάλεια και την καθαρή ενέργεια. Το ένα έργο περιλαμβάνει τη χρήση ισραηλινής και αμερικανικής τεχνολογίας για τη δημιουργία ολοκληρωμένων πάρκων τροφίμων στο Γκουτζαράτ και στο Μαντχία Πραντές, με σχέδια για μελλοντική επέκταση σε άλλες πολιτείες. Η πρωτοβουλία αυτή χρηματοδοτείται από την Abu Dhabi Development Holding Company (ADQ). Το άλλο σχέδιο αποσκοπεί στη δημιουργία μιας υβριδικής εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (που συνδυάζει αιολική και ηλιακή ενέργεια) στο Γκουτζαράτ, η οποία αναπτύσσεται με ισραηλινή τεχνογνωσία και υποστηρίζεται από επενδύσεις από τα ΗΑΕ και τις ΗΠΑ.

Η εταιρική σχέση Γαλλίας-Ινδίας-ΗΑΕ καθιερώνει το τριμερές πλαίσιο ως φόρουμ για την προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της ηλιακής και πυρηνικής ενέργειας, της δράσης για το κλίμα, της διατήρησης της βιοποικιλότητας και της άμυνας, ιδίως στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού. Προς υποστήριξη της φιλοξενίας της COP28 από τα ΗΑΕ το 2023, η πρωτοβουλία έδωσε έμφαση σε κρίσιμες περιβαλλοντικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ρύπανσης από πλαστικά μίας χρήσης, της ερημοποίησης και της επισιτιστικής ασφάλειας.

Ο οικονομικός διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEE), που παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 μετά από συζητήσεις στο Νέο Δελχί, αποτελεί μια ακόμη δυνητικά σημαντική οδό για την εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ της Ινδίας και των ΗΑΕ. Το ανατολικό σκέλος του προτεινόμενου διαδρόμου θα διευκολύνει την κυκλοφορία εμπορευματοκιβωτίων από την Ινδία προς τα ΗΑΕ, αξιοποιώντας τις καθιερωμένες ναυτιλιακές διαδρομές από τη δυτική ακτή της Ινδίας για να συνδεθούν με την χερσαία οδό του διαδρόμου. Η πρωτοβουλία αυτή υπόσχεται να ενισχύσει την οικονομική ολοκλήρωση μεταξύ της Ινδίας, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης, με τα ΗΑΕ να αποτελούν κομβικό σημείο σε αυτό το στρατηγικό πλαίσιο.

Η πλευρά της άμυνας-ασφάλειας

Υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Narendra Modi και του προέδρου Mohamed bin Zayed Al Nahyan, το όραμα των ΗΑΕ ως κρίσιμης διηπειρωτικής πύλης με διαφοροποιημένη οικονομία συμπληρώνει τη φιλοδοξία της Ινδίας να καταστεί παγκόσμιος κόμβος παραγωγής. Η περιοχή του Κόλπου κατέχει κομβική θέση στη «διευρυμένη γειτονιά» της Ινδίας, όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής της εγγύτητας, αλλά και ως περιοχή όπου τα οικονομικά συμφέροντα της Ινδίας επεκτείνονται και όπου η επιρροή της αυξάνεται. Δεδομένου του ισχυρού συμφέροντος της Ινδίας στη σταθερότητα του Κόλπου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι σχέσεις της με τους περιφερειακούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ, έχουν εξελιχθεί ώστε να περιλαμβάνουν συνεργασία σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Κατά την τελευταία δεκαετία, τα ΗΑΕ έχουν αναδειχθεί σε βασικό περιφερειακό αμυντικό εταίρο της Ινδίας. Ένα Μνημόνιο Κατανόησης για την αμυντική συνεργασία που υπογράφηκε το 2003 και ένα άλλο Μνημόνιο Κατανόησης για τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας που υπογράφηκε το 2011 έθεσαν τα θεμέλια αυτών των δεσμών. Η αμυντική συνεργασία συντονίζεται μέσω της Μικτής Επιτροπής Αμυντικής Συνεργασίας (JDCC) σε επίπεδο υπουργείου και των συνομιλιών του Ναυτικού Επιτελείου σε επίπεδο αρχηγείου. Τον Αύγουστο του 2015, η Ινδία και τα ΗΑΕ αναβάθμισαν τη σχέση τους σε «συνολική στρατηγική εταιρική σχέση» και καθιέρωσαν «στρατηγικό διάλογο για την ασφάλεια». Έκτοτε, η συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας συνέχισε να είναι πολλά υποσχόμενη.

Διάφορες μορφές αμυντικής συνεργασίας έχουν υλοποιηθεί μεταξύ της Ινδίας και των ΗΑΕ τα τελευταία χρόνια. Σε αυτές περιλαμβάνονται η αμυντική εκπαίδευση, οι τακτικές επισκέψεις σε λιμάνια, οι κοινές ναυτικές και αεροπορικές ασκήσεις, ο ετήσιος αμυντικός διάλογος και οι επισκέψεις υψηλού επιπέδου. Η ενισχυμένη ανταλλαγή πληροφοριών και η αντιτρομοκρατική συνεργασία έχουν επίσης διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών. Πρακτικά μέτρα επίσης, όπως η ενισχυμένη συνεργασία στην ανταλλαγή οικονομικών πληροφοριών που σχετίζονται με το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τη διακίνηση ναρκωτικών και διάφορα διεθνικά εγκλήματα. Με τις απειλές από τρομοκρατικές οργανώσεις και άλλους μη κρατικούς φορείς να παραμένουν ενεργές, η συνεργασία στους τομείς της αντιτρομοκρατίας και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, καθώς και η ανταλλαγή πληροφοριών έχουν επίσης γίνει μερικά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των δεσμών στρατιωτικής ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο πρωταρχικός περιφερειακός στόχος της Ινδίας για την άμυνα και την ασφάλεια είναι να διασφαλίσει ότι οι θαλάσσιες γραμμές επικοινωνίας παραμένουν ανοικτές. Η σύγκλιση των στρατηγικών συμφερόντων μεταξύ της Ινδίας και των ΗΑΕ όσον αφορά τη διατήρηση της θαλάσσιας ασφάλειας έχει οδηγήσει σε αυξημένο συντονισμό. Τα ΗΑΕ και οι Άραβες γείτονές τους στον Κόλπο είναι μέλη του ναυτικού συμποσίου του Ινδικού Ωκεανού (IONS), το οποίο συστάθηκε το 2008 ως διετές φόρουμ για τους αρχηγούς των ναυτικών των παράκτιων περιοχών του Ινδικού Ωκεανού.

Τα ΗΑΕ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά πυραύλων BrahMos και Akash. Υπήρξαν επίσης συζητήσεις σχετικά με την κοινή παραγωγή αμυντικού εξοπλισμού, καθώς και οι δύο χώρες στοχεύουν στην αναβάθμιση των εγχώριων αμυντικών βιομηχανιών τους. Τον Φεβρουάριο του 2023, η EDGE, ο κορυφαίος αμυντικός όμιλος των ΗΑΕ, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την ινδική αεροδιαστημική εταιρεία Hindustan Aeronautics (HAL) για τη διερεύνηση τομέων συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένου του κοινού σχεδιασμού και ανάπτυξης πυραυλικών συστημάτων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV). Τον ίδιο μήνα, η ινδική εταιρεία ICOMM, εταιρεία του ομίλου Megha Engineering & Infrastructures Ltd (MEIL), υπέγραψε συμφωνία με την εταιρεία φορητών όπλων CARACAL με έδρα τα ΗΑΕ για την κατασκευή στην Ινδία της πλήρους σειράς φορητών όπλων της CARACAL για την ινδική αγορά.

Οι σχέσεις Ινδίας-ΗΑΕ ακμάζουν, χάρη στη σύγκλιση των συμφερόντων και την αποφασιστική ηγεσία. Ωστόσο, διάφοροι παράγοντες θα μπορούσαν να περιπλέξουν τη σχέση, όπως οι δεσμοί των ΗΑΕ με το Πακιστάν, με το οποίο η Ινδία έχει από καιρό εχθρικές σχέσεις, και οι αυξανόμενοι δεσμοί τους με την Κίνα, με την οποία οι σχέσεις της Ινδίας έχουν γίνει όλο και πιο τεταμένες. Παρά τις προκλήσεις αυτές, το Άμπου Ντάμπι και το Δελχί φαίνεται να αναγνωρίζουν τη ματαιότητα των προσεγγίσεων στις εξωτερικές υποθέσεις και είναι αποφασισμένοι να διασφαλίσουν ότι η εταιρική τους σχέση θα στέκεται στα δικά της πλεονεκτήματα, ανεξάρτητα από τις διμερείς σχέσεις με τρίτες χώρες.

Επιπλέον, τα ΗΑΕ έχουν αγκαλιάσει την κυβέρνηση του κόμματος Bharatiya Janata Party (BJP) υπό την ηγεσία του Μόντι, παρά τις αυξανόμενες επιθέσεις που δέχονται οι μουσουλμάνοι στην Ινδία από ινδουιστικές εθνικιστικές ομάδες. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Μόντι έλαβε την κορυφαία πολιτική τιμή των Εμιράτων το 2019, ακόμη και όταν ανακάλεσε την κρατική υπόσταση της αμφισβητούμενης περιοχής του Κασμίρ, όπου πλειοψηφεί η μουσουλμανική κοινότητα.

Τέλος, ο επτάμηνος πόλεμος στη Γάζα και οι συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν θολώσει τις προοπτικές για την πλήρη υλοποίηση του διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής. Ωστόσο, η Ινδία και τα ΗΑΕ παραμένουν απτόητα. Τον Φεβρουάριο υπέγραψαν συμφωνία-πλαίσιο για την προώθηση του έργου. Πιο πρόσφατα, αναφέρθηκε ότι η Ινδία εξετάζει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει τις εργασίες στο ανατολικό σκέλος του διαδρόμου, το οποίο θα μεταφέρει την κυκλοφορία εμπορευματοκιβωτίων από την Ινδία στα ΗΑΕ και θα μπορούσε να επεκταθεί περαιτέρω μόλις υποχωρήσει η περιφερειακή κρίση.

Με τον Μόντι στο τιμόνι, η Ινδία αξιοποίησε τα οικονομικά και στρατηγικά της συμφέροντα για να εμβαθύνει τους δεσμούς της με τις αραβικές χώρες του Κόλπου. Η οικοδόμηση μιας ακμάζουσας, πολύπλευρης σχέσης με τα ΗΑΕ αποτέλεσε βασική συνιστώσα αυτής της προσπάθειας. Καθώς ο Μόντι εισέρχεται στην τρίτη θητεία του, είναι πιθανό ότι αυτή η εταιρική σχέση θα συνεχίσει να εξελίσσεται.

Πηγή: Modern Diplomacy

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments