Γεωπολιτικά

ΗΠΑ: Αμεσα ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

ΗΠΑ: Αμεσα ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Πηγή Φωτογραφίας: WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 12: A sign stand outside the U.S. State Department September 12, 2012 in Washington, DC. U.S. Ambassador to Libya J. Christopher Stevens and three other Americans were killed in an attack on the U.S. Consulate in Benghazi, Libya. (Photo by Alex Wong/Getty Images)

Η Ουάσινγκτον ζήτησε από τη Νότια Κορέα, η οποία προεδρεύει του συμβουλίου, να ορίσει ακόμα και τη Δευτέρα την διαδικασία, για να πιέσει την Χαμάς να αποδεχθεί την πρόταση που παρουσίασε ο Τζο Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ ζήτησαν να διεξαχθεί ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για αμερικανικό σχέδιο απόφασης που καλεί το Ισραήλ και τη Χαμάς να εφαρμόσουν «χωρίς καθυστέρηση» την πρόταση για την κατάπαυση του πυρός την οποία παρουσίασε στις 31 Μαΐου ο Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει η ψηφοφορία να γίνει τη Δευτέρα, κάτι όμως που δεν έχει επιβεβαιωθεί από τη Νότια Κορέα, η οποία ασκεί την προεδρία τον Ιούνιο. Την Κυριακή, «οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας να κινηθεί προς ψηφοφορία για το αμερικανικό σχέδιο απόφασης (…) το οποίο υποστηρίζει την πρόταση που βρίσκεται “στο τραπέζι”», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της αμερικανικής μόνιμης αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, Νέιτ Εβανς. «Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν πρέπει να αφήσουν να χαθεί αυτή η ευκαιρία και πρέπει να μιλήσουν με μια φωνή, υποστηρίζοντας αυτή τη συμφωνία», πρόσθεσε.

Στο παρελθόν, οι ΗΠΑ, ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, έχουν επικριθεί έντονα διότι έχουν εμποδίσει σχέδια απόφασης που καλούσαν για κατάπαυση του πυρός. Ο αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε «ισραηλινή» πρόταση τριών φάσεων με διάρκεια 40 ημερών η καθεμία, τονίζοντας πως είναι «καιρός» να τελειώσει ο πόλεμος, να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι, να ανοικοδομηθεί η Λωρίδα της Γάζας και να υπάρξει διαρκής ειρήνη. Η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ξεκάθαρα ότι η Χαμάς είναι αυτή που έχει την ευθύνη να αποδεχτεί τη συμφωνία, κάτι που αντανακλάται στο σχέδιο απόφασης. Η τρίτη εκδοχή του κειμένου, που διανεμήθηκε την Κυριακή στα κράτη-μέλη και περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, «χαιρετίζει» την πρόταση και αναφέρει -αντίθετα με τις δυο προηγούμενες εκδοχές- ότι την έχει «αποδεχτεί» το Ισραήλ. Το κείμενο καλεί τη Χαμάς να «την αποδεχτεί επίσης και καλεί τα δυο μέρη να εφαρμόσουν πλήρως τους όρους της χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όρους». Επειτα από αιτήματα που έκαναν κράτη-μέλη αφότου άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο απόφασης πριν από μια εβδομάδα, το νέο κείμενο διευκρινίζει το περιεχόμενο της πρότασης. Αναφέρει έτσι ότι η πρώτη φάση προβλέπει «άμεση και πλήρη» κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από «πυκνοκατοικημένες περιοχές» της Λωρίδας της Γάζας για έξι εβδομάδες, την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων, ιδίως γυναικών και αρρώστων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές και την είσοδο περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας. Προσθέτει πως η κατάπαυση του πυρός θα παραμείνει σε ισχύ «όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις» για τις επόμενες φάσεις. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αντιμετώπισαν με μεγάλη επιφύλαξη τις δύο προηγούμενες εκδοχές του αμερικανικού σχεδίου απόφασης, ειδικά η Αλγερία, η οποία αντιπροσωπεύει τα αραβικά κράτη, και η Ρωσία, που διαθέτει δικαίωμα βέτο.

Μετά την εντολή προς το Ισραήλ στα τέλη Μαΐου, από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα, η Αλγερία κυκλοφόρησε στο ΣΑ σχέδιο απόφασης που αξίωνε άμεση κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό των χερσαίων επιχειρήσεων στην πόλη. Οι ΗΠΑ διατείνονταν τότε πως τέτοιο κείμενο «δεν θα βοηθούσε», επιχειρηματολογώντας πως έδιναν προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός. Ξανά στη Μέση Ανατολή ο Μπλίνκεν Στο μεταξύ, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς κάλεσε τις ΗΠΑ να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ενόψει τη επίσκεψης του Άντονι Μπλίνκεν στην περιοχή με στόχο την προώθηση των προσπαθειών για εκεχειρία. Ο Μπλίνκεν πρόκειται να επισκεφθεί την Αίγυπτο και το Ισραήλ τη Δευτέρα, ενώ μεταξύ των στόχων του είναι να αποφύγει να επεκταθεί ο πόλεμος στον Λίβανο. «Ζητάμε από την αμερικανική κυβέρνηση να ασκήσει πίεση στην “κατοχή” (όπως αποκαλούν το Ισραήλ οι Παλαιστίνιοι) ώστε να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα. Το κίνημα της Χαμάς είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει θετικά οποιαδήποτε πρωτοβουλία διασφαλίζει τον τερματισμό του πολέμου», τόνισε ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης. Κατά την όγδοη επίσκεψή του στην περιοχή μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, αφορμή για τον οποίο αποτέλεσε η βάρβαρη επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ο Μπλίνκεν θα μεταβεί αργότερα μέσα στην εβδομάδα στην Ιορδανία και το Κατάρ. Ο αμερικανός ΥΠΕΞ πρόκειται να συναντηθεί τη Δευτέρα με τον αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελφατάχ αλ Σίσι στο Κάιρο, προτού ταξιδέψει αργότερα στο Ισραήλ. Εκεί θα έχει συνομιλίες με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ακολουθήστε το Protagon στο Google News text Και τώρα ο Μητσοτάκης ψάχνει original δεξιούς για την κυβέρνηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments