Γεωπολιτικά

Το ολικό λίφτινγκ της ακροδεξιάς στη Γαλλία έχει όνομα: Ζορντάν Μπαρντελά

Το ολικό λίφτινγκ της ακροδεξιάς στη Γαλλία έχει όνομα: Ζορντάν Μπαρντελά

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/Sarah Meyssonnier//Όταν ο Μακρόν εξόργισε τους Γάλλους αγρότες με ένα σχέδιο μείωσης των επιδοτήσεων του πετρελαίου ντίζελ στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, ο Ζορντάν Μπαρντελά εμφανίστηκε στην ετήσια γεωργική έκθεση του Παρισιού, όπου τον υποδέχτηκαν σαν ροκ σταρ, χαϊδεύοντας τα ζώα και ποζάροντας για σέλφι. Οι εικόνες κατέκλυσαν το Διαδίκτυο.

Με «καλογυαλισμένο» προφίλ, σοβαρός, μετρημένος και καλοδιαβασμένος στις δημόσιες εμφανίσεις του, αποφεύγοντας έως τώρα μεγάλα λάθη ή γκάφες, αλλά και με ένα χαμόγελο, που τον κάνει προσιτό, κερδίζει την κοινή γνώμη

Όταν ο Μακρόν εξόργισε τους Γάλλους αγρότες με ένα σχέδιο μείωσης των επιδοτήσεων του πετρελαίου ντίζελ στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, ο Ζορντάν Μπαρντελά εμφανίστηκε στην ετήσια γεωργική έκθεση του Παρισιού, όπου τον υποδέχτηκαν σαν ροκ σταρ, χαϊδεύοντας τα ζώα και ποζάροντας για σέλφι. Οι εικόνες κατέκλυσαν το Διαδίκτυο.

Τέτοιες στιγμές του έχουν κερδίσει το παρατσούκλι του “Monsieur Selfie” μεταξύ των αντιπάλων του. Για τους υποστηρικτές του όμως είναι το πολιτικό μέλλον της χώρας. Και σίγουρα είναι το πρόσωπο που βοήθησε την Μαρίν Λε Πεν να ολοκληρώσει το «λίφτινγκ» του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού σε κόμμα, που – όπως αποδεικνύουν δημοσκοπήσεις και εκλογικά αποτελέσματα – οι Γάλλοι θεωρούν πια mainstream. Εντυπωσιακή είναι απήχησή του στους νέους. Έρευνα της εταιρείας Elabe έδειξε ότι το 32% των ψηφοφόρων ηλικίας 19 έως 34 ετών ψήφισε το κόμμα του Μπαρντελά την Κυριακή, ενώ μόλις το 5% επέλεξε το κόμμα του Μακρόν.

Με «καλογυαλισμένο» προφίλ, σοβαρός, μετρημένος και καλοδιαβασμένος στις δημόσιες εμφανίσεις του, αποφεύγοντας έως τώρα μεγάλα λάθη ή γκάφες, αλλά και με ένα χαμόγελο, που τον κάνει προσιτό, κερδίζει την κοινή γνώμη, η οποία φαίνεται να εστιάζει περισσότερο στην εικόνα και τον χαρακτήρα του, παρά στις θέσεις του ή το εάν γνωρίζει σε βάθος τα ζητήματα, που μπαίνουν στην ατζέντα. Όταν η γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα JDD συνέταξε μια λίστα με τις 50 πιο δημοφιλείς προσωπικότητες στη Γαλλία, ο Μπαρντελά ήταν ο μόνος πολιτικός σε αυτήν.

REUTERS/Sarah Meyssonnier

Μια πιο αποδεκτή εκδοχή της ξενοφοβικής ατζέντας

Οι γαλλικές εφημερίδες αφιερώνουν δεκάδες άρθρα σε αυτόν με τίτλους όπως «σούπερ σταρ Μπαρντελά», «η μεταμόρφωση της ακροδεξιάς» ή «το άλλο πρόσωπο του λαϊκισμού» και «η όμορφη παγίδα». Σε κάθε περίπτωση, σε μία περίοδο κατά την οποία η κοινή γνώμη φαίνεται να θέλει να τιμωρήσει για τις επιλογές του τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Μπαρντελά εμφανίζεται ως μια νέα πολιτική πρόταση για τη δεξιά και όχι μόνο την ακροδεξιά. Η κόπωση της κοινής γνώμης με την woke ατζέντα και την εμμονική κάποιες στιγμές προώθησή της έχουν βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι θέσεις του διαφέρουν από εκείνες της Λε Πεν.

«Είναι σαν μια διαλυμένη Γαλλία, κουρασμένη από την πολιτική ως συνήθως και ανήσυχη για το μέλλον της, να ανακάλυψε ξαφνικά μια πιο αποδεκτή εκδοχή της ξενοφοβικής ατζέντας που εδώ και καιρό προωθούσε ο Εθνικός Συναγερμός ως άμεση απειλή για τη γαλλική δημοκρατία. Βοήθησε το γεγονός ότι ο κ. Μπαρντελά είναι νέος, διαθέτει καθησυχαστικό ύφος και δεν φέρει το όνομα Λε Πέν» σχολιάζουν οι New York Times. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Wall Street Journal, παρατηρεί: «Ενώ ο Μπαρντελά είναι προστατευόμενος της Μαρίν Λε Πέν, δεν φέρει το “βαρίδι” του ονόματος της οικογένειάς της. Αντίθετα, έχει φτιάξει το όνομά του στο TikTok και σε άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου τα βίντεό του τείνουν να γίνονται viral».

Σπρώχνοντας το κόμμα στον χώρο του mainstream

Αν κάτι έχει πετύχει απολύτως μέχρι στιγμής ο 28χρονος πολιτικός είναι να παρακάμπτει το σκοτεινό παρελθόν του Εθνικού Συναγερμού, βάζοντας μπροστά τις δικές του φιλοδοξίες και σπρώχνοντας σταθερά το κόμμα στον mainstream χώρο. Μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, έλαβε μέρος σε μία πορεία κατά του αντισημιτισμού. Πρόσφατα σε τηλεοπτική συνέντευξη ρωτήθηκε αν ο Ζαν Μαρί Λεπέν – συνιδρυτής του κόμματος και πατέρας της Μαρίν Λε Πεν – ήταν αντισημίτης. Στη δεκαετία του 1980, ο Λε Πεν είχε περιγράψει τα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου ως μια απλή «λεπτομέρεια» της ιστορίας – έναν ισχυρισμό που επανέλαβε το 2015. Ήταν ένας από τους λόγους που η ίδια η κόρη του, του έκλεισε την πόρτα του κόμματος.

«Γεννήθηκα το 1995. Μου μιλάτε για μια εποχή που δεν έζησα», είπε η Μπαρντελά, για να προσθέσει: «Δεν πιστεύω ότι ο Ζαν-Μαρί Λε Πεν είναι αντισημίτης. Προφανώς όμως δεν θα έκανα ποτέ το σχόλιο που έκανε εκείνος. Γιατί, για μένα, η φρίκη του Ολοκαυτώματος δεν είναι λεπτομέρεια της ιστορίας», απάντησε.

REUTERS/Sarah Meyssonnier

Το ισχυρό δίδυμο

Μέχρι στιγμής Μπαρντελά και Λε Πεν συγκροτούν ένα αρμονικό δίδυμο και έχουν στενή συνεργασία. Ωστόσο η χαρισματική προσωπικότητα και η δημοτικότητα του πρώτου είναι τέτοια που υπάρχει πιθανότητα το «παιδί θαύμα» να επισκιάσει τη δημιουργό του.

Προς το παρόν πάντως δεν διαφαίνονται πάντως σύννεφα στον ορίζοντα. Κοινός στόχος να κατακτήσουν πρωθυπουργικό και προεδρικό θώκο ως το νέο ισχυρό δίδυμο της γαλλικής πολιτικής σκηνής. Με τις πρόωρες κάλπες ο Εμανουέλ Μακρόν, σε μία κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου, επιδιώκει να ανατρέψει το σχέδιο αυτό. Η αποστολή του δεν θα είναι καθόλου εύκολη.

Πηγή: naftemporiki.gr//Νατάσα Στασινού

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments