Αξιοσημείωτη ανάπτυξη για τις ελληνικές τράπεζες – Θετική εξέλιξη η μείωση του κόστους κινδύνου
Πηγή Φωτογραφίας: ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Η μείωση των επιπέδων του κόστους κινδύνου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες σε ένα εύρος από 30 ως 101 μονάδες βάσης είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της θετικής πορείας τους, σύμφωνα με τους αναλυτές της DBRS.
Σύμφωνα με σχετικό report του οίκου αξιολόγησης το μέσο κόστος κινδύνου το πρώτο τρίμηνο μειώθηκε στις 77 μονάδες βάσης έναντι 131 μονάδες βάσης το 2023 και 106 μονάδες βάσης το πρώτο τρίμηνο του 2023. Σε σχέση με το 2019 η πρόοδος είναι μεγαλύτερη καθώς τα επίπεδα κόστος κινδύνου είχαν φθάσει το έτος αυτό στις 182 μονάδες βάσης.
Η μεγαλύτερη μείωση στο πρώτο τρίμηνου σημειώθηκε στην Πειραιώς (-101 μ.β.), ακολουθούμενη από την Alpha Bank (-49 μ.β.), τη Eurobank (-37 μ.β.) και την Εθνική (-30 μ.β.) αντανακλώντας τα βελτιωμένα προφίλ κινδύνου και τις χαμηλότερες προβλέψεις.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα η DBRS στέλνει θετικό μήνυμα, σε ό,τι αφορά την περαιτέρω πορεία των ελληνικών τραπεζών.
Το κόστος κινδύνου παρέμεινε σχετικά σταθερό και για το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, σύμφωνα με τις επισημάνσεις των αναλυτών της DBRS.
Θετικές για τις τράπεζες οι μειώσεις των επιτοκίων
Σε ό,τι αφορά τις μειώσεις των επιτοκίων, η DBRS εκτιμά ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν θετικά για τις τράπεζες, μεσοπρόθεσμα, ενώ οι προκλήσεις των αυξημένων γεωπολιτικών κινδύων και των πληθωριστικών πιέσεων παραμένουν.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Maria Rivas, Senior Vice President & Sector Lead, European Financial Institution Ratings της Morningstar DBRS, «…Θεωρούμε ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να είναι θετικές για τους τράπεζες μεσοπρόθεσμα, ωστόσο, δεν αναμένουμε ότι οι πρώτες μειώσεις επιτοκίων θα έχουν σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα του ενεργητικού άμεσα και αναμένεται ακόμη κάποια επιδείνωση μεσοπρόθεσμα».
Όπως, δε , πρόσθεσε η ίδια, «…παραμένουν οι προκλήσεις για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων, ορισμένων εναπομενόντων πληθωριστικών πιέσεων και αδύναμων οικονομικών επιδόσεων, καθώς και προκλήσεις στην αγορά ακινήτων, ιδιαίτερα στα εμπορικά ακίνητα. Αυτό θα μπορούσε τελικά να μεταφραστεί σε υψηλότερο CoR για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ιδιαίτερα για εκείνες που έχουν παρουσιάσει σταθερές αυξήσεις από το 2022».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας