Nέα της αγοράς

Πειραιώς: Η νέα εταιρική ταυτότητα και το στοίχημα της οργανικής ανάπτυξης

Πειραιώς: Η νέα εταιρική ταυτότητα και το στοίχημα της οργανικής ανάπτυξης

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ "Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΠ. ΛΙΒΑΝΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Τί είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου για τις προτεραιότητες της διοίκησης, τις προοπτικές της τραπεζικής αγοράς και της οικονομίας και την πορεία υλοποίησης του business plan.

Το δύσκολο στοίχημα της οργανικής ανάπτυξης των εργασιών σε όλο το τραπεζικό φάσμα και της δημιουργίας αξίας για τους μετόχους, θέτει στο επίκεντρο της επιχειρηματικής στρατηγικής της η διοίκηση της Piraeus σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα εξυγίανσης του ισολογισμού και μετασχηματισμού της τράπεζας και έχοντας επιστρέψει σε αμιγώς ιδιωτικά χέρια, η Piraeus ρίχνει όλο της το βάρος στην ανάπτυξη των εργασιών και την ενίσχυση της θέσης της στην τραπεζική αγορά. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το λανσάρισμα της νέας εταιρικής ταυτότητας της τράπεζας, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, και η οποία στοχεύει στην ανάδειξη του δυναμισμού και της κινητικότητα της Piraeus της νέας εποχής.

Χθες σε συνάντηση της διοίκησης με δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της παρουσίασης της νέας εταιρικής ταυτότητας, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις δυνατότητες και προοπτικές της οικονομίας και της τραπεζικής αγοράς σε ορίζοντα 5ετίας.

«Για το μεσοπρόθεσμο μέλλον, για τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια, είμαι αισιόδοξος» υπογράμμισε ο κ. Μεγάλου. Ο διευθύνων σύμβουλος της Piraeus αναγνώρισε ότι υπάρχουν δυσκολίες και αγκυλώσεις –κάνοντας ειδική αναφορά στην γραφειοκρατία- αλλά και την ανάγκη προσέλκυσης περισσότερων επενδύσεων, για την κάλυψη του επενδυτικού κενού.

Ωστόσο, σημείωσε, παρά τις δυσκολίες υπάρχει αναπτυξιακή δυναμική. Υπενθύμισε το χαμηλό σημείο εκκίνησης της ελληνικής οικονομίας εξαιτίας της κρίσης, που διαμορφώνει σήμερα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης για τις εγχώριες τράπεζες. Ο κ. Μεγάλου σημείωσε ότι όταν η Ελλάδα βρίσκονταν σε κρίση οι άλλες χώρες μεγάλωναν και σήμερα η χώρα μας είναι αναπτυσσόμενη οικονομία που προσφέρει, και θα εξακολουθήσει να προσφέρει τα επόμενα χρόνια, μεγάλες ευκαιρίες. Υπενθύμισε επίσης τη στρατηγική επέκτασης της τράπεζας στο asset management, πριν ο τομέας επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο, με την εξαγορά, μεταξύ άλλων κινήσεων, της Iolcus Investments to 2022.

Η Γενική Διευθύντρια και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου, Χρυσάνθη Μπερμπάτη, ανέφερε χαρακτηριστικά για τις δυνατότητες της αγοράς ότι τα ενήμερα δάνεια ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώνονται στην Ελλάδα στο 60% έναντι 104% που είναι ο μέσος όρος της Ευρώπης, τα αμοιβαία κεφάλαια ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώνονται στη χώρα μας στο 8% έναντι άνω του 50% στην ΕΕ ενώ τα σσφάλιστρα ως ποσοστό του ΑΕΠ βρίσκονται στο 3% έναντι 8% της ΕΕ. «Το περιθώριο ανάπτυξης, γενικά, εργασιών όλου του φάσματος είναι πολύ μεγάλο στη χώρα», σημείωσε η κ. Μπερμπάτη.

Αναθεώρηση στόχων 2024

Σε ότι αφορά τους στόχους του business plan για την τριετία 2024 – 2026 ο κ. Μεγάλου εξέφρασε την πεποίθησή του για την επίτευξή τους υπογραμμίζοντας το ισχυρό track record της διοίκησης τα τελευταία χρόνια στην υλοποίηση των επιχειρησιακών σχεδίων με αφετηρία το Agenda 2020 που παρουσιάστηκε την άνοιξη του 2017 και αποτέλεσε τον οδικό χάρτη του μετασχηματισμού της τράπεζας.

Σημειώνεται ότι η Piraeus προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα σε ανοδική αναθεώρηση των στόχων για το 2024 αναβαθμίζοντας τον στόχο κερδοφορίας σε 1 δισ. ευρώ έναντι 900 εκατ. ευρώ προηγούμενου στόχου, που αντιστοιχεί σε κέρδη ανά μετοχή (εξομαλυμένα 0,85 ευρώ από 0,80), ενώ για την εφετινή χρήση η τράπεζα στοχεύει στη διανομή προς τους μετόχους μερίσματος που αντιστοιχεί στο 25%-30% των κερδών.

Όπως σημείωσαν στελέχη της τράπεζας στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης η αναθεώρηση των στόχων για την εφετινή χρήση υπαγορεύτηκε από την θετική εξέλιξη των μεγεθών της τράπεζας και τις συντηρητικές παραδοχές που είχαν τεθεί στο business paln.

Ο κ. Μεγάλου σχολίασε και το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για θέμα που αφορά πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες και όχι μόνο τις ελληνικές. «Αυτό που βλέπουμε στις συζητήσεις μας με τους επενδυτές είναι ότι το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας δεν τους απασχολεί πολύ», τόνισε.

Τέλος σε ότι αφορά την επένδυση στην ψηφιακή τράπεζα (Snappi) οι άνθρωποι της Πειραιώς υπογράμμισαν ότι το φιλόδοξο project προχωράει και ωριμάζει και σύντομα θα υπάρξουν σχετικές εξελίξεις.

Η νέα εταιρική ταυτότητα

Όπως σημειώνουν στελέχη της Piraeus η νέα ταυτότητα «αντανακλά την ικανότητά της τράπεζας να προσαρμόζεται στις τάσεις της αγοράς και στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών της, επενδύοντας στην τεχνολογία, στην καινοτομία και στη νέα γενιά».

Ο Βασίλης Κουτεντάκης, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής και Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ. σημείωσε ότι ο μετασχηματισμός των συμβόλων και της εταιρικής ταυτότητας της τράπεζας ξεκίνησε το 2022 και πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες έρευνες στους πελάτες, την κοινωνία αλλά και στο προσωπικό της τράπεζας και οι οποίες έδειξαν ότι πραγματικά υπήρχε ανάγκη για κάτι πιο μοντέρνο, πιο φρέσκο. Η πρόκληση τώρα είναι να επικοινωνήσουμε την αλλαγή ότι η τράπεζα είναι καθολικά προσβάσιμη, συμπεριληπτική και μία κοινωνικά συμμετοχική, ανέφερε. Επιπλέον, σημείωσε, θέλαμε να διαβεβαιώσουμε ότι προσφέρουμε σύγχρονες και ευέλικτες λύσεις. «Ένα από τα πράγματα που μας λένε πολλοί πελάτες είναι πρέπει να υπάρχει λιγότερη γραφειοκρατία και λίγο μεγαλύτερη ευελιξία», τόνισε.

Τέλος, ο κ. Κουτεντάκης υπογράμμισε την σημασία των συμβουλευτικών υπηρεσιών που δημιουργούν αξία για τους πελάτες της τράπεζας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments