Οικονομία

Πληθωρισμός: Στο 2,4% τον Μάιο – Αποκλιμακώνονται οι τιμές στα τρόφιμα

Πληθωρισμός: Στο 2,4% τον Μάιο – Αποκλιμακώνονται οι τιμές στα τρόφιμα

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Ο πληθωρισμός σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2024 παρουσίασε μείωση 0,3%, έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2023. Σημαντική μείωση καταγράφησε σε σχέση με τον Απρίλιο, όπου ο πληθωρισμός ήταν στο 3,1%.

Στο 2,4% είναι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ καταγράφεται και μια υποχώρηση στις πιέσεις των τροφίμων, καθώς επιβραδύνονται οι ανατιμήσεις.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται εν πολλοίς στις μειώσεις των τιμών στην ενέργεια (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο). Επιβραδύνθηκε επίσης ο ρυθμός αύξησης των τιμών στα είδη διατροφής (3,1%), αν και ξεχωρίζουν οι ανατιμήσεις σε ελαιόλαδο (56,8%), ψάρια και αναψυκτικά. Όπως και σε ένδυση- υπόδηση και στο πακέτο των διακοπών.

Ο πληθωρισμός σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2024 παρουσίασε μείωση 0,3%, έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2023. Σημαντική μείωση καταγράφησε σε σχέση με τον Απρίλιο, όπου ο πληθωρισμός ήταν στο 3,1%.

Η μείωση του Γενικού ΔΤΚ κατά 0,3% τον μήνα Μάιο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2024, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

0,5% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, γάλα νωπό πλήρες, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, πουλερικά, νωπά ψάρια, γιαούρτι. 0,3% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα). 0,6% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον ηλεκτρισμό. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, φυσικό αέριο. 0,4% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού. 0,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε καύσιμα και λιπαντικά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. 0,8% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

Η κατηγορία Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά έδειξε αύξηση τιμών με ρυθμό 3,1% ετησίως, επιβραδύνοντας σημαντικά από το 5,4% του περασμένου μήνα, ενώ αρκετά τρόφιμα εμφάνισαν και μηνιαία μείωση τιμών.

Συγκεκριμένα, τα νωπά λαχανικά εμφάνισαν μείωση 5,6% μηνιαίως, το νωπά φρούτα μείωση 3,5%, το χοιρινό μείωση 2,6% και το νωπό γάλα μείωση 2,2%.

Σε ετήσια βάση το ελαιόλαδο είχε την μερίδα του λέοντος των πληθωριστικών πιέσεων με άνοδο 56,8% από πέρυσι, αλλά χαμηλότερα από το +63,7% του Απριλίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments