Policy Briefs

Η κυβέρνηση Σολτς δέχεται πιέσεις για πρόωρες εκλογές

Η κυβέρνηση Σολτς δέχεται πιέσεις για πρόωρες εκλογές

Πηγή Φωτογραφίας: www.bundesregierung.de

Η συντριπτική ήττα των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών δημιουργεί νέα πολιτικά δεδομένα.

Μετά τη συντριπτική ήττα των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας στις ευρωπαϊκές εκλογές, στελέχη της αντιπολίτευσης προτρέπουν τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, όπως έκανε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά την ήττα του κόμματός του από την Εθνική Συσπείρωση.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD, S&D) του Όλαφ Σολτς και οι εταίροι του στο συνασπισμό, το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP, Renew) και οι Πράσινοι, κέρδισαν το 30,4% των ψήφων την Κυριακή (9 Ιουνίου), ελάχιστα περισσότερα από τον νικητή, τον κεντροδεξιό κόμμα CDU/CSU που συγκέντρωσε μόνο του το 30% των ψήφων.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι κακό για τα τρία κόμματα [του κυβερνώντος συνασπισμού] », παραδέχτηκε ο Όλαφ Σολτς το βράδυ της Δευτέρας.

«Πρέπει τώρα να χρησιμεύσουν ως σημείο αναφοράς για όλους ώστε να καταβάλουν προσπάθειες και να ανταποκριθούν στις μελλοντικές προκλήσεις », είπε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Μετά τη συντριπτική ήττα, στελέχη της αντιπολίτευσης προέτρεψαν τη γερμανίδα καγκελάριο να ακολουθήσει το παράδειγμα του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές αφού η ακροδεξιά νίκησε το κόμμα του στις ευρωεκλογές το περασμένο Σαββατοκύριακο.

«Αυτή η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά τελειώσει. Πρέπει τώρα να κάνουμε όπως στη Γαλλία», δήλωσε στο RTL/NTV ο υπουργός-πρόεδρος της Βαυαρίας Markus Söder (CSU, EPP), ηγετική φυσιογνωμία του κόμματος σε εθνικό και κρατικό επίπεδο .

«Χρειαζόμαστε ένα νέο ξεκίνημα για τη χώρα μας. Ο [συνασπισμός] δεν έχει πλέον εντολή, δεν απολαμβάνει πλέον την εμπιστοσύνη του πληθυσμού και γι’ αυτό πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές το συντομότερο δυνατό », συνέχισε.

Ο Φρίντριχ Μερτς, πρόεδρος του CDU, δήλωσε ότι “δεν αποκλείει ένα τέτοιο σενάριο” , ενώ τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται άλλες ανώνυμες κομματικές πηγές που δήλωσαν ότι τάσσονται υπέρ των πρόωρων εκλογών.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, απέρριψε αυτές τις εκκλήσεις: «Η συνήθης ημερομηνία εκλογών έχει οριστεί για το επόμενο φθινόπωρο και σκοπεύουμε να τη σεβαστούμε », είπε ένας εκπρόσωπος στον Τύπο.

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP, Renew) υποστήριξε επίσης τον Όλαφ Σολτς, λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητηθεί η εμπιστοσύνη του συνασπισμού στην καγκελάριο.

Επιπλέον, οι ειδικοί λένε ότι οι παραλληλισμοί μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας θέτουν υπό αμφισβήτηση τη γαλλο-γερμανική ηγεσία σε αποφάσεις που σχετίζονται με την ΕΕ, όπως οι κορυφαίες θέσεις εργασίας, οι μεσοπρόθεσμες προτεραιότητες, η διεύρυνση και οι μεταρρυθμίσεις.

«Η [γερμανική] κυβέρνηση τιμωρήθηκε αυστηρά. […] Το ίδιο ισχύει και στη Γαλλία. Επομένως, δεν περιμένουμε ηγεσία από τη Γαλλία και τη Γερμανία αυτή τη στιγμή », δήλωσε ο Johannes Lindner, συνδιευθυντής του Ινστιτούτου Jacques Delors.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments