Άλμα στα δεξιά του πολιτικού συστήματος
Πηγή Φωτογραφίας: [367976] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό σκηνικό, με τα κόμματα που τοποθετούνται δεξιά της Ν.Δ. να έχουν ενισχύσει σημαντικά τις δυνάμεις τους και να κινούνται πέριξ του 20%, διαμορφώνεται μετά τη χθεσινή κάλπη των ευρωεκλογών. Πρόκειται για ένα ποσοστό το οποίο τα κόμματα που βρίσκονται δεξιά της Ν.Δ. δεν είχαν κατορθώσει να συγκεντρώσουν σε καμία αναμέτρηση, εθνική ή ευρωπαϊκή, από το 1974 και μετά. Μια απλή ανάγνωση των αριθμητικών δεδομένων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ένα κόμμα με ενιαία φωνή σε αυτόν τον χώρο θα μπορούσε να αποτελεί δεύτερη πολιτική δύναμη. Βέβαια, κάτι τέτοιο θα ήταν παρακινδυνευμένο να θεωρηθεί ως δεδομένο, καθώς στις εκλογές οι προσθαφαιρέσεις δεν αποτελούν εργαλείο χρήσιμο για την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων. Ωστόσο είναι σαφές ότι ένας από τους βασικούς παράγοντες που βοήθησαν τα κόμματα αυτού του φάσματος να μεγεθυνθούν σε αυτόν τον βαθμό ήταν η αποχή πληθυσμιακών ομάδων, οι οποίες κατατάσσονται στον συντηρητικό χώρο. Όπως προκύπτει, η έξωση των Σπαρτιατών από την εκλογική διαδικασία οδήγησε στη διασπορά των ψηφοφόρων της. Σε αντίθεση με την περίοδο της οικονομικής κρίσης, η νέα αντισυστημική ψήφος έρχεται από τα δεξιά και εκτιμάται ότι δύο από τους βασικούς λόγους διαμόρφωσής της, πέρα φυσικά από την ακρίβεια, είναι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως η νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων, και βεβαίως η αυστηρά συμμαχική στάση που κρατάει η Αθήνα στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Το πρώτο σημαντικό στοιχείο είναι η σαφής ενίσχυση της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου ως κεντρικής πολιτικής δύναμης, καθώς τα ποσοστά του κόμματος έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Εντυπωσιακή είναι επίσης η αύξηση του κόμματος σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 2019. Επιπλέον, παρατηρείται σταθερότητα στα ποσοστά της Νίκης σε σχέση με τις περυσινές εθνικές εκλογές, ενώ για πρώτη φορά εμφανίζεται ένα νέο κόμμα με δεξιά, εθνικιστική και ταυτοτική προσέγγιση, τη Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, το οποίο έλαβε περίπου το 3% των ψήφων. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί το κόμμα Πατριώτες του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, το οποίο κινείται στο ίδιο φάσμα και κατάφερε να αποσπάσει περίπου 1,5% των ψήφων.
Η Ελληνική Λύση διατηρεί την επιρροή της σε μεγάλα μέρη της Κεντρικής Μακεδονίας. Έχει καταφέρει να γίνει το δεύτερο κόμμα με ποσοστά που υπερβαίνουν την εθνική της επίδοση, σε περιοχές όπως η Β΄ Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, το Κιλκίς, η Πέλλα και η Ημαθία. Στη Δράμα, παρά το θρίλερ, κατάφερε να γίνει το δεύτερο κόμμα με ποσοστό 15,83%. Επίσης, σημείωσε υψηλά ποσοστά στην Αττική, με αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, στην Α΄ Αθηνών έφθασε το 5,75%, στον Βόρειο Τομέα Αθηνών το 5,34%, στον Νότιο Τομέα Αθηνών το 6,33% και στην Ανατολική Αττική το 9,15%. Ακόμη, σε περιοχές της Νότιας Ελλάδας όπως η Αχαΐα και το Ηράκλειο, επίσης σημείωσε αύξηση σε σχέση με πέρυσι.
Ο Δημήτρης Νατσιός κατάφερε να επιτύχει υψηλότερα ποσοστά από την εθνική επίδοση σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Συγκεκριμένα, η Νίκη του Νατσιού είχε ποσοστά 5,76% στη Δράμα, 5,73% στην Καβάλα, 5,64% στις Σέρρες, 7,5% στην Κιλκίς, 5,14% στην Α΄ Θεσσαλονίκη, 6,77% στη Β΄ Θεσσαλονίκη, 7,03% στη Χαλκιδική, 8,17% στην Πέλλα, 6,09% στην Ημαθία, 10,67% στην Πιερία (η πατρίδα του Νατσιού) και 6,21% στην Κοζάνη. Επιπλέον, η Νίκη είχε ποσοστά άνω του 3% και 4% στις περιοχές της Αττικής, όπως 3,27% στην Α΄ Αθήνα, 3,49% στη Β΄ Αθήνα, 4,02% στην Ανατολική Αττική, 3,42% στον Νότιο Τομέα, 3,21% στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, 4,25% στην Α΄ Πειραιά και 3,75% στη Β΄ Πειραιά.
Τα κόμματα της Δεξιάς εκτός από τη Ν.Δ. είχαν υψηλές επιδόσεις στη Μακεδονία, με τη Φωνή Λογικής να μην αποτελεί εξαίρεση. Σε όλους τους νομούς της περιοχής, το κόμμα κατάφερε να πλησιάσει το 3% σε ποσοστά, με αναμενόμενη εξέλιξη. Ωστόσο, κατάφερε να ξεπεράσει το 3% σε περιοχές του Λεκανοπεδίου, όπως ο Δυτικός Τομέας Αθηνών, η Α΄ και Β΄ Πειραιώς, η Ανατολική και Δυτική Αττική. Στον Έβρο κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό (6,3%), ενώ είχε επιτυχίες και στην Καστοριά και στη Λακωνία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας