Βαριά η μετεκλογική ατμόσφαιρα στο ΠΑΣΟΚ
Πηγή Φωτογραφίας: [369795] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ECONOMIST (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)
Βαλβίδα αποσυμπίεσης για τη βουβή ένταση που συσσωρεύεται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής αναζητεί η Χαριλάου Τρικούπη. Η συνεδρίαση κομματικού οργάνου, πιθανότατα του Πολιτικού Συμβουλίου, που αναμένεται να ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες, ώστε να πραγματοποιηθεί σύντομα, είναι το βασικό βήμα σ’ αυτή την κατεύθυνση. Η δυσαρέσκεια μεταξύ αρκετών στελεχών είναι δεδομένη και μένει να φανεί με ποιον τρόπο θα εκδηλωθεί. Σίγουρα το προτιμότερο είναι αυτό να γίνει σε ελεγχόμενο περιβάλλον συνεδρίασης ενός κομματικού οργάνου, όπου θεωρητικά η ηγετική ομάδα διατηρεί τον έλεγχο. Το κλίμα, πάντως, είναι βαρύ και διαμορφώνονται στρατόπεδα και συμμαχίες.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, στο μετεκλογικό μήνυμά του, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες για να διαμορφωθεί μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, χωρίς να αφήνει καμία αμφιβολία για το θέμα της ηγεσίας. Παρόλα αυτά, πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι, παρά την αύξηση του ποσοστού του κόμματος, η αποτυχία να κατακτηθεί η δεύτερη θέση και οι “χαμηλές πτήσεις” που περιορίζουν το κόμμα αποτελούν ήττα. Κάποιοι αναφέρουν ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε θέσει ως στόχο την κατάκτηση της δεύτερης θέσης και δεν μπορεί να παραβλέψει αυτήν την αποτυχία.
Οι επικριτές της ηγεσίας θεωρούν ότι η αποτυχία του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Σπυρόπουλου, να εκλεγεί και ο χαμηλός αριθμός σταυρών που συγκέντρωσε σε σχέση με τους άλλους υποψηφίους αποτελεί μήνυμα από τη βάση προς την ηγεσία. Υποστηρίζουν ότι οι ψηφοφόροι απορρίπτουν τον Νίκο Ανδρουλάκη μέσω της ψήφου τους στον Σπυρόπουλο. Κάποιοι μιλούν ακόμα για παταγώδη αποτυχία, επειδή ο γραμματέας είχε την υποστήριξη του κόμματος και του προέδρου. Στο παρασκήνιο διαμορφώνονται διεργασίες και αντιδράσεις, ανάλογα με τις συμμαχίες και τις στρατηγικές των ομάδων. Η πρώτη συζήτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο θα δείξει τις προθέσεις των μελών.
Τα πνεύματα είναι οξυμμένα, όπως φάνηκε από την αντίδραση του Παναγιώτη Δουδωνή στην τοποθέτηση της Νάντιας Γιαννακοπούλου. Η Γιαννακοπούλου άφησε ανοιχτό το θέμα της αξιολόγησης των επιλογών της ηγεσίας, λέγοντας ότι πρέπει να συζητηθούν όλα σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο Δουδωνής αντέδρασε επικριτικά, λέγοντας ότι είχε έτοιμη δήλωση για να αμφισβητήσει τον Νίκο Ανδρουλάκη. Αυτή η αντίδραση δείχνει το κλίμα που θα δημιουργηθεί αν δημοσιοποιηθούν δυνατά οι απόψεις όσων πιστεύουν ότι οι διαδικασίες εκλογής αρχηγού πρέπει να επιταχυνθούν. Σύμφωνα με το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, αυτές είναι προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο του 2025, αλλά οι προτάσεις είναι να γίνουν αμέσως, ώστε ο νέος πρόεδρος – πιθανότατα ο Νίκος Ανδρουλάκης αν ξαναεπιβεβαιωθεί η εμπιστοσύνη της βάσης σε αυτόν – να έχει χρόνο να προτείνει μέτρα πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές.
Το ακανθώδες ζήτημα της κεντροαριστεράς
Την ίδια στιγμή, διαρκείς αναταράξεις προκαλεί στον χώρο της Κεντοαριστεράς, την επαύριο των Ευρωεκλογών, το σημερινό δημοσίευμα της Απογευματινής που αποκάλυπτε την προοπτική συγκρότησης μιας ενιαίας κοινοβουλευτικής ομάδας μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς, με το ενδεχόμενο ευόδωσης μιας τέτοιας ιστορικής συμφωνίας μεταξύ Νίκου Ανδρουλάκη και Αλέξη Χαρίτση να εκπαραθυρώνει τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη από τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε το ρεπορτάζ, η «ενοποίηση» των δύο ΚΟ θα άθροιζε 43 έδρες, έναντι των 36 που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλάζοντας τη… γεωγραφία εντός Κοινοβουλίου, ενώ παράλληλα μια τέτοια σύμπραξη θα οδηγούσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να παραχωρήσει θέση αντιπροέδρου στη νέα αυτή Κοινοβουλευτική Ομάδα στην Έφη Αχτσιόγλου.
Συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη διέψευσαν κατηγορηματικά δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και η Νέα Αριστερά συμφώνησαν να συνεργαστούν.
Ειδικότερα, πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν: «Τα σενάρια, που είδαν το φως της δημοσιότητας, είναι ανεδαφικά. Το ΠΑΣΟΚ πορεύεται στο προσκήνιο και όχι με παρασκηνιακές συμφωνίες. Αυτή την ώρα προτεραιότητα είναι η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Η συζήτηση για την κεντροαριστερά είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και δεν θα επιτρέψουμε να εκφυλιστεί».
Νωρίτερα, σε διάψευση ανάλογων δημοσιευμάτων είχε προχωρήσει και η Νέα Αριστερά. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του κόμματος τονιζόταν ότι «τα σενάρια περί παρασκηνιακών συζητήσεων και ακύρωσης της αυτόνομης πορείας της Νέας Αριστεράς που αντιμετωπίσαμε και προεκλογικά είναι παντελώς αβάσιμα», ενώ αφήνονταν και αιχμές για εργαλειοποίηση του κόμματος σε «εσωκομματικά ζητήματα» άλλων κομμάτων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας