Πολιτική

Έντονη κινητικότητα στην κυβέρνηση

Έντονη κινητικότητα στην κυβέρνηση

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ THΣ ΕΡΤ "ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΑΠΟ ΤΙΣ 6" ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Συσκέψεις του πρωθυπουργού με κορυφαίους υπουργούς.

Κλίμα ανασχηματισμού επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει απανωτά ραντεβού στο Μαξίμου με κορυφαίους υπουργούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη συναντηθεί με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, τον Άκη Σκέρτσο, τον Κωστή Χατζηδάκη και τον Μάκη Βορίδη, ενώ λίγο μετά τις 6 το απόγευμα έφτασε στο Μαξίμου ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η οργάνωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ενόψει των διαδικασιών για την ανάδειξη ηγεσίας στην Κομισιόν βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης κορυφής, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Το ΕΛΚ, παρά την άνοδο της ακροδεξιάς, κατάφερε να ενισχύσει τον αριθμό των ευρωβουλευτών του κατά δέκα πρόσωπα. Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί η στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να επανεκλεγεί στην προεδρία της Κομισιόν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στις 10 το πρωί ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα δεχθεί στο γραφείο του τους εκλεγέντες ευρωβουλευτές με τη ΝΔ, ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων τους. Η κυβέρνηση πάντως, αποτιμά με ψυχραιμία το εκλογικό αποτέλεσμα, παρότι η Νέα Δημοκρατία βρέθηκε κάτω από τον πήχη του 33%, που είχε θέσει ως εκλογικό στόχο. Το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ιορδανία ακυρώθηκε, και στο πρόγραμμά του εντάχθηκε συνέντευξη στον Alpha το βράδυ της Τρίτης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανίστηκε ψύχραιμος στον σημερινό «πρωινό καφέ» στο Μέγαρο Μαξίμου, για την πρώτη επίσημη συζήτηση για τα αποτελέσματα αλλά και τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Ωστόσο έγινε σαφές πως πρέπει να αναλυθεί σοβαρά γιατί περίπου 1 εκατ. πολίτες δεν ψήφισαν ΝΔ φέτος εν σχέσει με τις περυσινές εθνικές εκλογές.

Πάντως, να συγκληθεί εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ για την αποτίμηση του «δυσμενούς», όπως το χαρακτηρίζει, αποτέλεσμα ζήτησε ο βουλευτής Μάριος Σαλμάς.

Την ίδια ώρα, προκειμένου η συζήτηση κυρίως στην αντιπολίτευση να μην ενταθεί, αναφορικά με τις επιδόσεις της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται αύριο, Τρίτη, να δώσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA, προκειμένου να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να δώσει απαντήσεις για τα εκλογικά συμπεράσματα.

Συγκεκριμένα, κατά πληροφορίες, στην πρώτη εκτίμηση φαίνεται πως οι αιτίες της υποχώρησης του κυβερνώντος κόμματος είναι πολυπαραγοντικές. Αυτό σημαίνει πως βάσει του αποτελέσματος, άλλοι πολίτες ήθελαν να στείλουν μήνυμα δυσαρέσκειας για την αποτελεσματικότητα και τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, άλλοι ενοχλούνται από αυτό που εκλαμβάνεται ως «αλαζονεία» και ήθελαν εκ του ασφαλούς να διαμαρτυρηθούν, ενώ άλλοι να δείξουν ότι ενοχλούνται από τις επιλογές σε «ταυτοτικά» ζητήματα του ευρύτερου χώρου της κεντροδεξιάς παράταξης.

Σημαντικό ρόλο στην επίλυση, όσο αυτό είναι εφικτό, της εξίσωσης θα παίξει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο οποίος είναι γνωστός για τις αναλύσεις του επί των δημοσκοπήσεων και των εκλογικών αποτελεσμάτων, οπότε αναμένεται σήμερα ή αύριο να παρουσιάσει μία πρώτη σημαντική ανάγνωση με ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία.

Όπως εκτιμούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, οι μετακινήσεις πολιτών στα κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας υφίσταται, χωρίς σε απόλυτους αριθμούς τα κόμματα αυτά να «εκτοξεύονται». Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως επί της ουσίας, παρά το γεγονός πως η ΝΔ έχασε ένα εκατομμύριο ψήφους σε σχέση με τις περσινές εθνικές εκλογές, η άνοδος των κομμάτων της ακροδεξιάς ήταν μόλις 54.000 σταυροί.

Ένα ακόμη συμπέρασμα για το κυβερνών κόμμα είναι πως υπάρχει μεγάλη «τρύπα» στον λεγόμενο «μεσαίο χώρο». Η αίσθηση πάντως είναι ότι οι πολίτες δεν μετακινήθηκαν ουσιαστικά από τη ΝΔ, αλλά τοποθετήθηκαν περισσότερο στην αποχή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments