Πολιτική

Η ΝΔ ψάχνει πού πήγαν 1.000.000 ψηφοφόροι της

Η ΝΔ ψάχνει πού πήγαν 1.000.000 ψηφοφόροι της

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ποιες είναι οι βασικότερες δεξαμενές διαρροών.

Στην αναζήτηση των αιτιών της απώλειας σχεδόν ενός εκατομμυρίου ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας την περασμένη Κυριακή σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023 επιδίδεται τις τελευταίες ώρες το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει αναθέσει στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο, να του κάνει μια πρώτη εμπεριστατωμένη ανάλυση, ώστε να αναζητηθεί η απώλεια 989.720 ψήφων. Θυμίζουμε ότι ο κ. Λιβάνιος έχει εργαστεί για πάνω από μία δεκαετία σε επιχειρήσεις πληροφορικής και έρευνας αγοράς στον ιδιωτικό τομέα, ως προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών, διαχειριστής βάσεων δεδομένων και αναλυτής δεδομένων ερευνών.

Η μεγαλύτερη απώλεια σε ψήφους στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας

Να σημειωθεί ότι το κυβερνών κόμμα έλαβε τον χαμηλότερο αριθμό ψήφων στις προχθεσινές ευρωεκλογές, με μόλις 1.125.602 ψήφους, ο οποίος είναι ο μικρότερος στην ιστορία του κόμματος σε εθνικές και ευρωεκλογές. Η προηγούμενη χαμηλότερη επίδοση σε αριθμό ψήφων ήταν της ΝΔ στις εκλογές του 2012, με 1.192.103 ψήφους, κατά την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά. Αυτή ήταν η περίοδος που η χώρα βρισκόταν σε μνημόνια και η ΝΔ είχε ποσοστό 18,85%, το οποίο είναι το χαμηλότερο στην ιστορία της. Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία έλαβε τις περισσότερες ψήφους στις βουλευτικές εκλογές του 2004, με 3.359.058 ψήφους και ποσοστό 45,36%, κατά την προεδρία του Κώστα Καραμανλή.

Πολυδιάστατο φαινόμενο

Η πτώση της Νέας Δημοκρατίας από τις 2.115.322 ψήφους του 2023 στις 1.125.602 προχθές μπορεί να εξηγηθεί με πολλούς τρόπους. Ένας από αυτούς είναι ότι ένα μέρος των δεξιών ψηφοφόρων αποξενώθηκε από την πολιτική της ΝΔ σε θέματα όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμα τεκνοθεσίας. Αυτοί οι ψηφοφόροι ενδέχεται να έδωσαν την ψήφο τους σε άλλα κόμματα, ενώ κάποιοι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ ενδέχεται να μην πήγαν καν στα εκλογικά κέντρα, προτιμώντας να μείνουν σπίτι τους ή να πάνε για μπάνιο.

Άλλωστε στις φετινές ευρωεκλογές καταγράφηκε αποχή ρεκόρ που έφθασε σχεδόν στο 59%. Ένας τρίτος παράγοντας είναι οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως κεντρώοι ψηφοφόροι που υποστήριξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις του 2023, αλλά τώρα επέλεξαν να τηρήσουν μια στάση αναμονής απέχοντας από τη διαδικασία. Η αποστασιοποίηση εντοπίζεται πρωτίστως σε επαγγελματικές ομάδες όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες και οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα. Σε αυτούς η απομάκρυνση δεν εντοπίζεται προφανώς μονάχα σε νομοσχέδια όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και σε άλλα θέματα όπως η ακρίβεια, η διαχείριση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments