Πολιτική

Κυβερνητικό restart προ των πυλών

Κυβερνητικό restart προ των πυλών

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΚΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ο πρωθυπουργός επιθυμεί να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την ταχύτερη λειτουργία της κυβέρνησης.

Το software του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν περιλαμβάνει κινήσεις εν θερμώ ή αλλαγές που υπηρετούν μόνο την εντύπωση της στιγμής, χωρίς να έχει προηγηθεί αναλυτική επεξεργασία των δεδομένων. Παράλληλα όμως, έχει δείξει αστραπιαία ανταπόκριση σε γεγονότα και αστοχίες, κάνοντας μεταβολές, που όμως πάντα εντάσσονται σε σοβαρό σχεδιασμό με βάθος και προοπτική.

Ο πρωθυπουργός αποτίμησε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και προέβη σε μια σειρά κινήσεων που υποδηλώνουν ότι σύντομα θα υπάρξουν αλλαγές στην κυβέρνηση. Η φωνή των πολιτών, που εκφράστηκε μέσω της ψήφου και της απουσίας τους από την κάλπη, ερμηνεύτηκε από τον πρωθυπουργό ως μια εντολή για μεγαλύτερη και καλύτερη ανταπόκριση στα προβλήματα, που η κοινωνία θεωρεί σημαντικά.

Ακυρώθηκε η επίσημη επίσκεψή του στην Ιορδανία και αντί αυτού, θα παραχωρήσει μια τηλεοπτική συνέντευξη απόψε το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Αναμένεται να απαντήσει στο μήνυμα των πολιτών, ειδικότερα προς τους σχεδόν ένα εκατομμύριο πολίτες που πριν ένα χρόνο εμπιστεύτηκαν τη ΝΔ να κυβερνήσει για μια ακόμη τετραετία και τώρα επιλέγουν να αποστασιοποιηθούν.

Η πλήρης ανάλυση των λόγων που οδήγησαν τους ψηφοφόρους να μην ανταποκριθούν στο προσκλητήριο του Κυριάκου Μητσοτάκη απαιτεί ψυχραιμία, σαφή σκέψη και χρόνο. Τα δύο πρώτα χαρακτηριστικά είναι προφανή στον πρωθυπουργό.

Ωστόσο, όσον αφορά τον χρόνο, υπάρχει αμφιβολία, καθώς η καθυστέρηση στην ανάληψη πρωτοβουλιών μπορεί να δημιουργήσει εντυπώσεις ατολμίας, έλλειψης εναλλακτικών ή ακόμη και περιφρόνησης του μηνύματος της κάλπης.

Επιπρόσθετα, θα έδινε στα κόμματα και κομματίδια της αντιπολίτευσης, τη δυνατότητα να πυροβολούν την κυβέρνηση κάνοντας, καθ’ υπερβολή λόγο μέχρι και για απώλεια της νομιμοποίησης της.

Μπορεί να υπήρξε κάποια επιθυμία σε μερικούς λίγους μέλη της Νέας Δημοκρατίας να ασκήσουν πίεση στον πρόεδρο του κόμματος. Ένας από αυτούς, ο βουλευτής Μάριος Σαλμάς, προχώρησε σε πρωτοβουλία, ζητώντας να συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα για να αναλύσει το αποτέλεσμα των εκλογών, καθώς οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι δεν πήγαν στις κάλπες παρόλο που βρίσκονταν κοντά στα εκλογικά κέντρα στα χωριά τους.

Ο πρωθυπουργός γνώριζε πριν από το αποτέλεσμα των εκλογών ότι η κυβέρνησή του αντιμετώπιζε προβλήματα, τα οποία θα επιδεινωθούν μετά τις εκλογές και θα οδηγήσουν σε αλλαγές στο προσωπικό και τις πολιτικές προτεραιότητες. Η Νέα Δημοκρατία δεν φαίνεται να έχει μετακινηθεί προς τα δεξιά σε μεγάλο βαθμό, αλλά φαίνεται ότι έχει απώλειες στο κέντρο, όπου βρίσκονται οι ψηφοφόροι με τις υψηλότερες απαιτήσεις και τη μικρότερη ανοχή.

«Ο πρωθυπουργός ξέρει καλύτερα απ’ όλους και αξιολογεί την αποτελεσματικότητα κάθε συνεργάτη του και κάθε κυβερνητικού στελέχους. Δεν μπορώ εγώ να σας πω τι θα κάνει και τι δεν θα κάνει και δεν το ξέρω και δεν θα έπρεπε να το ξέρω. Αλλά νομίζω ότι πιο πολύ πρέπει να ακούσουμε την κοινωνία. Όπως κάνει από τη στιγμή που έγινε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και έχει καταφέρει και την παραδοσιακή βάση της Νέας Δημοκρατίας, στις μεγάλες μάχες, να την έχει μαζί του, αλλά και ανθρώπους οι οποίοι ψήφισαν για πρώτη φορά το 2019 ή το 2023 να είναι μαζί μας», σχολίαζε το μεσημέρι στο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο Μέγαρο Μαξίμου προσήλθαν για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, όπως ο Κ. Χατζηδάκης, ο Αδ. Γεωργιάδης, ο Γ. Γεραπετρίτης, ο Α. Σκέρτσος και ο Μ. Βορίδης.

Σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός έχει καλέσει τους νεοεκλεγέντες ευρωβουλευτές στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ για την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments