Πολιτική

Τρία ονόματα που ακούγονται για τον ανασχηματισμό και οι δεύτερες σκέψεις – Το παράδοξο στα μέρη του Σαμαρά

Τρία ονόματα που ακούγονται για τον ανασχηματισμό και οι δεύτερες σκέψεις – Το παράδοξο στα μέρη του Σαμαρά

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Τρία ονόματα που ακούγονται για τον ανασχηματισμό και οι δεύτερες σκέψεις – Το παράδοξο στα μέρη του Σαμαρά

Συσκέψεις επί συσκέψεων

Συσκέψεις επί συσκέψεων

Καλημέρα. Συσκέψεις επί συσκέψεων στα κομματικά επιτελεία μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής των ευρωεκλογών και όλοι αναμένουν τώρα να δουν τι θα κάνουν οι ηγεσίες. Προφανώς, διαφορετικές οι εξελίξεις σε ΝΔ, σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αλλά έχει ενδιαφέρον πώς αυτές θα ξεδιπλωθούν και τι θα σηματοδοτήσουν για το μέλλον.

Ο ανασχηματισμός έρχεται

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο κύβος ερρίφθη από το βράδυ της Κυριακής. Ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Το είχε επισημάνει η στήλη και κανείς δεν ανέμενε πως θα τις έκανε άμεσα. Όμως η σημαντική πτώση της ΝΔ επιτάχυνε τις εξελίξεις. «Δεν μπορεί να περιμένουν καιρό οι αλλαγές», μου έλεγε κεντρικός υπουργός που θεωρείται από τους σίγουρους στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά σε άλλο πόστο.

Διόρθωση δυσλειτουργιών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις δημόσιες τοποθετήσεις του είχε δώσει εδώ και καιρό την αίσθηση ότι έχει εντοπίσει κυβερνητικές δυσλειτουργίες, αλλά και αλαζονικές συμπεριφορές, τις οποίες έχει επισημάνει ως ένα από τα κριτήρια για την αξιολόγηση των υπουργών του. Πρώτο μέλημα είναι να διορθώσει τις δυσλειτουργίες, παρά τις διαρροές ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν θα έχουν χαρακτήρα κατεπείγοντος.

Η ενεργοποίηση Θωμά Βαρβιτσιώτη

Την ίδια ώρα, συνεχή ήταν τα πηγαδάκια χθες από νωρίς το πρωί μέχρι και το βράδυ έξω από το Μέγαρο Μαξίμου με τους πολιτικούς συντάκτες να έχουν στήσει κυριολεκτικά καραούλι, για να αλιεύσουν πληροφορίες σχετικά με τον ανασχηματισμό. «Μην βιάζεστε», είπε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ενώ σκεπτικός ήταν ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, βγαίνοντας από την πρωθυπουργική έδρα. Μεγάλη συζήτηση και για το restart στο Μέγαρο Μαξίμου με το όνομα του Θωμά Βαρβιτσιώτη, αδελφού του Μιλτιάδη, να ακούγεται έντονα για ένα νευραλγικό πόστο ενδεχομένως και εξ απορρήτων του πρωθυπουργού, καθώς όπως έλεγαν είναι πρόσωπο της εμπιστοσύνης του, ενώ θυμίζω το 2017 είχε διατελέσει επικοινωνιολόγος του Κυριάκου Μητσοτάκη και στις αρχές του 2024 πούλησε την εταιρεία επικοινωνίας V+O που είχε ιδρύσει μαζί με τον Γιάννη Ολύμπιο στην ιταλική Sec Newgate.

Η επιστροφή Παπασταύρου

Παράλληλα, δεν είναι λίγοι αυτοί που ποντάρουν σε επιστροφή του Σταύρου Παπασταύρου, χωρίς να μπορούν με ασφάλεια να πουν εάν αυτή θα είναι στο Μέγαρο Μαξίμου ή θα αναλάβει κάποιο υπουργείο. Κρατήστε και το όνομα του Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο οποίος ήρθε 8ος σε σταυρούς μετά τον Δημήτρη Τσιόδρα χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί ευρωβουλευτής, ωστόσο του πιστώνεται η δουλειά που έχει κάνει, συσπειρώνοντας μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος της ΝΔ.

Οι δεύτερες σκέψεις

Στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου, πάντως, υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις για το εάν πρέπει να προχωρήσουν ή όχι οι αλλαγές άμεσα. Ένας από τους λόγους είναι η θερινή περίοδος και η ανησυχία για το πώς αυτή θα εξελιχθεί στο πεδίο των πυρκαγιών και της Πολιτικής Προστασίας. Υπό αυτή την έννοια, το πώς θα κυλήσει το καλοκαίρι και αν ο κρατικός μηχανισμός θα αντεπεξέλθει στις συνθήκες είναι μία από τις παραμέτρους για τον ανασχηματισμό, ο οποίος, δεδομένων των συνθηκών, θα μπορούσε να γίνει μετά τη λήξη του θερινού «κλιματικού συναγερμού». Άλλο κριτήριο για τις αποφάσεις του πρωθυπουργού είναι η αποτελεσματικότητα των υπουργείων σε πεδία κρίσιμα και καθοριστικά για την αξιολόγηση της κυβέρνησης.

Πρόεδρε, στρίψε το δεξιά

Στον απόηχο της πτώσης των ποσοστών της ΝΔ υπάρχει μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό της ΚΟ για την ανάγκη το κόμμα να στρίψει προς τα δεξιά. Αυτό το λένε πολλοί και τονίζουν παράλληλα την ανάγκη να υπάρξουν πολιτικές που θα κερδίζουν και πάλι την ψυχή και όχι απλά την ψήφο των δεξιών ψηφοφόρων. Πάντως η πτώση της ΝΔ άνοιξε και τη συζήτηση για την ανάγκη να συγκληθούν τα όργανα του κόμματος, όπως η ΚΟ και η Κεντρική Επιτροπή και να συζητηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα. Προς αυτή την κατεύθυνση τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν και δημόσιες τοποθετήσεις και μένει να φανεί κατά πόσο έχει διάθεση ο πρωθυπουργός να κάνει αυτή τη συζήτηση.

Μουρμούρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Πάμε να δούμε πώς είναι τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη άρχισαν να θέτουν διάφορα στελέχη ζήτημα συνεδρίασης των οργάνων για να αναλυθεί και να συζητηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα που και για τον Στέφανο Κασσελάκη δεν ήταν θετικό. Η δεύτερη θέση με απώλεια 330.000 περίπου ψηφοφόρων σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023 και τις βουλευτικές εκλογές είναι ήττα για τον ίδιο, καθώς δεν κατάφερε να προσελκύσει νέο κόσμο.

Χτύπημα από Κοτσακά και Τεμπονέρα

Το πρώτο χτύπημα ήρθε από τον Αντώνη Κοτσακά και τον Διονύση Τεμπονέρα που ζήτησαν να υπάρξουν παρεμβάσεις και ουσιαστικά έθεσαν ζήτημα να μην γίνει το συνέδριο του φθινοπώρου που είναι καταστατικό. Και πρότειναν συντονιστικά από τα κόμματα της κεντροαριστεράς, κρατώντας την αυτονομία του το κάθε κόμμα. Κάτι που όπως έμαθα δεν πρόκειται να το δεχθεί ο Στ. Κασσελάκης που λέει ότι οι Κοτσακάς και Τεμπονέρας δεν περίμεναν ούτε μια μέρα και βγήκαν στην κόντρα, λες και το είχαν έτοιμη την ανακοίνωση από μέρες.

Και άλλοι διαφωνούντες

Με τον Στ. Κασσελάκη ετοιμάζονται να διαφωνήσουν άμεσα στα όργανα όταν συγκληθούν, εκτός από τον Δ. Τεμπονέρα, ο Κώστας Ζαχαριάδης, η Όλγα Γεροβασίλη, κ.ά. Υπάρχει διάθεση να τεθούν ζητήματα λειτουργίας του κόμματος, του αρχηγοκεντρικού χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ και της απουσίας συνεδρίασης των οργάνων. Θέμα ηγεσίας δεν τίθεται, αλλά εμμέσως βάζουν ζήτημα πολιτικής κηδεμονίας του Στ. Κασσελάκη.

Μομφή στον Ανδρουλάκη

Πολλά αρνητικά σχόλια ακούω και στο ΠΑΣΟΚ για τον Νίκο Ανδρουλάκη που δεν κατάφερε να περάσει τον ΣΥΡΙΖΑ με τα τόσο πολλά προβλήματα. Η Νάντια Γιαννακοπούλου έθεσε ζήτημα ηγεσίας επί της ουσίας για να της απαντήσει ο Παναγιώτης Δουδωνής. Μαθαίνω όμως ότι πολλοί ζητάνε ήδη σύγκληση οργάνων, κάτι που θα γίνει άμεσα, ενώ άλλοι ετοιμάζονται να θέσουν θέμα ηγεσίας. Κάτι ακούω για Παύλο Γερουλάνο και Μανώλη Χριστοδουλάκη, αλλά δεν το έχω επιβεβαιώσει. Κάποιοι άλλοι στο ΠΑΣΟΚ, όπως ο Χάρης Καστανίδης ή από τον ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Κ. Ζαχαριάδης, λένε πως πρέπει τα δύο κόμματα να συζητήσουν και να δουν τι μπορεί να γίνει σε επίπεδο συνεργασίας, όχι ενοποίησης των χώρων, όπως έγινε στον δήμο Αθηναίων με τον Χάρη Δούκα.

Θα ήθελε να γίνει ο νέος Ανδρουλάκης

Στις συζητήσεις επί συζητήσεων για την επόμενη ημέρα των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ, περιμένουμε να δούμε ποιοι θα βγουν μπροστά ακόμα και σαν «λαγοί». Μπορώ, όμως, να σας πω με σιγουριά ότι γυναίκα που «δεν έχει δώσει δικαιώματα» θα ήθελε να δει τον εαυτό της στη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη. Δεν γνωρίζω αν έχει έρεισμα στους βουλευτές και τα στελέχη, αλλά έχει σίγουρα στο επιχειρηματικό μπλοκ. Η συγκεκριμένη παίρνει ήδη τηλέφωνα, χωρίς να αναφέρει πουθενά τις σκέψεις της.

Αλλαγή γραμματέα

Πολλοί συζητάνε για το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, το οποίο σε σχέση με άλλους είχε μία μικρή άνοδο, που όμως δεν φτάνει για να το κάνει κόμμα εξουσίας ή εν δυνάμει αντίπαλο πόλο στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το πρόβλημα για τον Νίκο Ανδρουλάκη δεν είναι αυτό, αλλά η στήριξη του κόμματος προς τον Ανδρέα Σπυρόπουλο, με συνέπεια όλοι να πάνε απέναντί του και να φτάσει σε ψήφους στον θεό ο Νίκος Παπανδρέου. Βέβαια γνωρίζετε ότι ο γραμματέας δεν βγήκε και δεν πήγε και καλά, με συνέπεια να υπάρχουν διάφορες σκέψεις. Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ δεν θα κάτσει για πολύ στη θέση του. Ο Νίκος Ανδρουλάκης σκοπεύει να τον αλλάξει, χωρίς να γνωρίζουμε το πότε. Σίγουρα όμως δεν θα είναι μακριά.

Το φυσάνε και δεν κρυώνει στη Νέα Αριστερά

Να δουν τι έφταιξε ψάχνουν στη Νέα Αριστερά που ανέμενε 3,5% και δεν κατάφερε όμως ούτε 100.000 ψήφους να κερδίσει. Πλήρης αποτυχία για ένα κόμμα που είχε 11 προβεβλημένους βουλευτές, οι μισοί μάλιστα με υψηλή αναγνωρισιμότητα και περίπου 70-75 πρώην βουλευτές να το στηρίζουν. Και όμως την πάτησαν με τον Νάσο Ηλιόπουλο να ομολογεί ότι «το αποτέλεσμα της Νέας Αριστεράς είναι αρνητικό» και προσκάλεσε τους πάντες σε μια ειλικρινή συζήτηση χωρίς δικαιολογίες «για να αλλάξουμε ό,τι χρειάζεται να αλλάξει». Αυτοκριτικός είναι και ο Αλέξης Χαρίτσης, αλλά όλοι είναι ανένδοτοι να γυρίσουν τις έδρες στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως μετ’ επιτάσεως ζητάνε από την Κουμουνδούρου.

Η Μεσσηνία των Δημοκρατών

Σας είχα ενημερώσει για την «εκκωφαντική σιωπή» του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στις ευρωεκλογές. Μίλησα με στέλεχος των Δημοκρατών του Λοβέρδου για να δω πώς αποτίμησε το αποτέλεσμα ο πρώην υπουργός, και το μόνο θετικό που βγήκε από τη συζήτηση είναι ότι οι Δημοκράτες πήραν το μεγαλύτερο ποσοστό στη γενέτειρα του Σαμαρά, στη Μεσσηνία. Έψαξα λοιπόν και διαπίστωσα ότι είχε δίκιο. Το ποσοστό στον νομό ήταν 2,46%, σχεδόν διπλάσιο από το εκλογικό αποτέλεσμα.

ΑΕΚ: Η συγκίνηση Μελισσανίδη και το dessous της συμφωνίας

Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω τη συνέντευξη Τύπου. Ή για την ακρίβεια την παρουσίαση του νέου ιδιοκτήτη της ΑΕΚ, Μάριου Ηλιόπουλου, από τον απερχόμενο πρόεδρο και έως τώρα ιδιοκτήτη της ομάδας, Δημήτρη Μελισσανίδη. Ο Δ. Μελισσανίδης σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της παρουσίασης ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος. Δείχνοντας ότι η ΑΕΚ για εκείνον δεν αποτελούσε μια αμιγή επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά κάτι αρκετά πιο έντονο. Αυτό που κατάφερε ο Μελισσανίδης για να έρθουμε και στο επιχειρηματικό πεδίο, ήταν να παραλάβει την ομάδα, η οποία αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα στο παρελθόν και να την παραδώσει στον επόμενο ιδιοκτήτη της «καθαρή» και υγιή οικονομικά με καινούργιο γήπεδο και με σημαντικές προοπτικές, έχοντας καταφέρει να κατακτήσει δύο πρωταθλήματα τα τελευταία δύο χρόνια και προετοιμάζοντας τις συνθήκες για τη νέα χρονιά. Στην επιχειρηματική συμφωνία των δύο πλευρών περιλαμβάνεται η υποχρέωση δημιουργίας ξενοδοχείου και προπονητικού κέντρου από τον Μάριο Ηλιόπουλο, ο οποίος θα έχει το δικαίωμα αξιοποίησης της OPAP Arena για τα επόμενα 49 χρόνια.

Ποιος είναι ο νέος ιδιοκτήτης της ΑΕΚ

Γνωστός για την επιχειρηματική του δραστηριότητα στον χώρο της επιβατηγού ναυτιλίας είναι ο εφοπλιστής, Μάριος Ηλιόπουλος, ο οποίος είναι ο νέος ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΕΚ. Με βάση την πρόσφατη «Ετήσια Μελέτη για την Ελληνική Ακτοπλοΐα – 2023» της XRTC, η εταιρεία Seajets, της οποίας είναι ιδιοκτήτης, αποτελεί τη μεγαλύτερη ελληνική ακτοπλοϊκή εταιρεία, με στόλο 29 πλοία (24 ταχύπλοα και 5 συμβατικά). Επίσης, διαθέτει το μεγαλύτερο στόλο ταχυπλόων παγκοσμίως και εξυπηρετεί 33 νησιά στις Κυκλάδες, τόσο με σύνδεση από Πειραιά, Λαύριο, Κρήτη, Θεσσαλονίκη, Ραφήνα, όσο και με ενδοκυκλαδικές συνδέσεις. Το 2022, η εταιρεία απέκτησε το Speedrunner 3, το τελευταίο πλοίο της Aegean Speed, ενώ τον Νοέμβριο του 2022 αγόρασε από τη Νορβηγική Color Line το Superstar II (πρώην Color Viking) έναντι 8 εκατ. ευρώ (VesselsValue), μεταφορικής ικανότητας 1.460 επιβατών (148 κρεβάτια) και 340 Ι.Χ. (510 lane meters). Θα σας θυμίσω ότι ο Ηλιόπουλος είχε προσπαθήσει να εξαγοράσει την τελευταία στιγμή τη χανιώτικη ακτοπλοϊκή εταιρεία ΑΝΕΚ, πριν την απορροφήσει η Attica Group και τη μεταβιβάσει στη θυγατρική της Πειραιώς, Strix.

Βusiness στο Παρίσι για τις εισηγμένες

Στο Παρίσι βρέθηκαν πριν από λίγες μέρες οι ΓΕΚ Τέρνα, Optima Bank Dimand, AΔΜΗΕ, AustriaCard, Profile, ΟΛΠ Πλαστικά Θράκης, ΔΕΗ, στο πλαίσιο του roadshow γνωριμίας με το επενδυτικό κοινό που πραγματοποίησε το Χρηματιστήριο Αθηνών. Στο πλαίσιο της παρουσίας τους εκεί οι εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο εταιρείες πραγματοποίησαν δεκάδες επαφές με funds και επενδυτές, με σκοπό τη σύναψη επιχειρηματικών συμφωνιών. Οι εισηγμένες ετοιμάζουν δύο νέες επιχειρηματικές αποστολές προσεχώς, η πρώτη τον Οκτώβριο στη Φρανκφούρτη και η δεύτερη τον Δεκέμβριο στη Γενεύη.

Με ανατρεπτικές διαθέσεις η Τσέτη

Ανατρεπτική ήταν για μία ακόμα φορά η υποψήφια πρόεδρος του ΣΕΒ, Ιουλία Τσέτη, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με δημοσιογράφους χθες το βράδυ. Η ίδια επέμεινε στην πρόθεσή της να δημιουργήσει έναν διαφορετικό Σύνδεσμο Βιομηχανιών, πραγματοποιώντας παρεμβάσεις σε αρκετούς τομείς και ερχόμενη ουσιαστικά σε πλήρη αντίθεση με τον ανθυποψήφιό της, Σπύρο Θεοδωρόπουλο.

Η Prodea, η EY, τα νέα και τα παλιά γραφεία

Εντωμεταξύ, σήμερα τα στελέχη της ΕΥ θα παρουσιάσουν την επικείμενη μετακόμισή τους στο νέο κτίριο γραφείων που κατασκευάζουν οι Brook Lane και Noval με εργολάβο την Τέρνα, στο Μαρούσι. Εννοώ το παλιό εργοστάσιο της Kodak. Για αυτή την εξέλιξη σας είχα μιλήσει πριν από λίγες μέρες. Το ενδιαφέρον όμως εκτός από τα νέα γραφεία επικεντρώνεται και στο τι θα συμβεί με το κτίριο που θα αφήσει πίσω της η ΕΥ, το οποίο ανήκει στην Prodea, η οποία το είχε αποκτήσει από τον ελληνοκυπριακό όμιλο του Λουκά Έλληνα, μέσω πλειοδοτικής διαδικασίας. Αυτό που είμαι σε θέση να γνωρίζω, πάντως, είναι ότι η Prodea θα ρίξει αρκετά χρήματα για να αναβαθμίσει το κτίριο αυτό. Αισθητικά αλλά και περιβαλλοντικά. Ειδικά η περιβαλλοντική αναβάθμιση των γραφείων και η απόκτηση διεθνών πιστοποιητικών θεωρείται ότι ανεβάζει κατά πολύ την αξία των ακινήτων. Και που αποτελεί πάγια στρατηγική της Prodea.

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments