Γεωπολιτικά

Η Barclays υποβαθμίζει τους δεσμούς με το Ισραήλ καθώς οι διαδηλωτές βανδαλίζουν υποκαταστήματα της

Η Barclays υποβαθμίζει τους δεσμούς με το Ισραήλ καθώς οι διαδηλωτές βανδαλίζουν υποκαταστήματα της

Πηγή Φωτογραφίας: markets.economico.gr

Η Barclays συνέβαλε στην άντληση 41 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματοδοτήσεις που συνδέονται με τα ESG για επιχειρήσεις ορυκτών καυσίμων το 2023, σύμφωνα με ανάλυση του Bureau of Investigative Journalism που δημοσιεύθηκε τον Μάιο.

Η Barclays Bank ανακοίνωσε ότι δεν επενδύει άμεσα σε αμυντικές εταιρείες που προμηθεύουν το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους του, μετά τους βανδαλισμούς 20 υποκαταστημάτων της στο Ηνωμένο Βασίλειο από φιλοπαλαιστινιακούς διαδηλωτές για τους φερόμενους δεσμούς της τράπεζας με στρατιωτικές εταιρείες του Ισραήλ.

Τα 20 υποκαταστήματα της τράπεζας σε όλη την Αγγλία και τη Σκωτία βρέθηκαν με σπασμένα παράθυρα και κόκκινη μπογιά μουτζουρωμένη στα κτίρια στο πλαίσιο διαμαρτυρίας που ζητούσε από την τράπεζα να αποεπενδύσει από εταιρείες όπλων που πωλούν στο Ισραήλ, καθώς και από επιχειρήσεις ορυκτών καυσίμων.

Η Barclays συνέβαλε στην άντληση 41 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματοδοτήσεις που συνδέονται με τα ESG για επιχειρήσεις ορυκτών καυσίμων το 2023, σύμφωνα με ανάλυση του Bureau of Investigative Journalism που δημοσιεύθηκε τον Μάιο.

Η ομάδα εκστρατείας Palestine Action με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και η ομάδα για την κλιματική αλλαγή Shut the System ανέλαβαν την ευθύνη για τις ζημιές. Η Palestine Action δήλωσε ότι μεταξύ των υποκαταστημάτων της Barclays που έγιναν στόχος ήταν πέντε στο Λονδίνο, καθώς και τράπεζες στο Μπέρμιγχαμ, το Μπρίστολ, το Μπράιτον, το Έξετερ, το Σέφιλντ, το Νορθάμπτον, το Σόλιχαλ και το Πρέστον, το Μπέρι, το Στόκπορτ και τη Γλασκώβη, καθώς και ένα γραφείο στο Εδιμβούργο.

Εκπρόσωπος της Barclays δήλωσε στο Al-Monitor: “Παρέχουμε ζωτικής σημασίας χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε δημόσιες εταιρείες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης που προμηθεύουν αμυντικά προϊόντα στο ΝΑΤΟ και τους συμμάχους του. Η Barclays δεν επενδύει άμεσα σε αυτές τις εταιρείες. Ο αμυντικός τομέας είναι θεμελιώδης για την εθνική μας ασφάλεια και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ξεκαθαρίσει ότι η υποστήριξη των αμυντικών εταιρειών είναι συμβατή με τις εκτιμήσεις ESG (περιβάλλον, βιωσιμότητα και διακυβέρνηση). Οι αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων προς άλλα έθνη είναι δουλειά των αντίστοιχων εκλεγμένων κυβερνήσεων. Ενώ υποστηρίζουμε το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, ζητάμε από τους ακτιβιστές να το κάνουν με τρόπο που να σέβεται τους πελάτες, τους συναδέλφους και την περιουσία μας”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η αστυνομία του City of London ανακοίνωσε ότι τρία άτομα συνελήφθησαν για τις ζημιές σε κτίριο της Barclays στο Moorgate στο κεντρικό Λονδίνο.

Σε ανακοίνωσή της, η Palestine Action ανέφερε ότι “στοχεύει να σταματήσει τη γενοκτονία των Παλαιστινίων υπονομεύοντας τους προμηθευτές όπλων του ισραηλινού στρατού μαζί με τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες που εμπλέκονται με αυτούς τους προμηθευτές όπλων. Το αίτημα μας για την αποεπένδυση από το εμπόριο όπλων του Ισραήλ και τα ορυκτά καύσιμα άφησε την τράπεζα συντετριμμένη”, πρόσθεσε η ομάδα.

Τον Μάιο, διάφορες φιλοπαλαιστινιακές ομάδες δικαιωμάτων δημοσίευσαν μια έκθεση στην οποία αναφέρεται ότι η Barclays έχει επενδύσεις ύψους 2 δισεκατομμυρίων λιρών (2,55 δισεκατομμυρίων δολαρίων) σε εταιρείες που προμηθεύουν όπλα στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης μιας από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές εταιρείες της χώρας, της Elbit Systems, και της General Dynamics, μιας αμερικανικής εταιρείας που παράγει εξαρτήματα για πολεμικά αεροπλάνα. Η Barclays φέρεται επίσης να έχει οικονομικούς δεσμούς στις BAE Systems και Raytheon.

Η τράπεζα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι οι αμυντικές εταιρείες στις οποίες παρέχει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες είναι “ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην ασφάλειά μας σε μια εποχή αυξανόμενης αβεβαιότητας”. Ενώ παρέχουμε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε αυτές τις εταιρείες, δεν πραγματοποιούμε επενδύσεις για την Barclays, και η Barclays δεν είναι “μέτοχος” ή “επενδυτής” σε αυτές τις εταιρείες”, αναφέρεται στην ιστοσελίδα.

Περισσότεροι από 37.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα από τότε που το Ισραήλ άρχισε να επιτίθεται στον θύλακα, ως απάντηση σε μια αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο νότιο τμήμα της χώρας, κατά την οποία σκοτώθηκαν σχεδόν 1.200 άνθρωποι και απήχθησαν άλλοι 240.

Τον Μάιο, φιλοπαλαιστινιακοί ακτιβιστές και 130 μουσικοί καλλιτέχνες μποϊκοτάρισαν το φεστιβάλ Great Escape στο Μπράιτον της νότιας Αγγλίας, καθώς η Barclays ήταν χορηγός της εκδήλωσης.

Πηγή: Al Monitor

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments