Γεωπολιτικά

Η Τουρκία παρατείνει την απαγόρευση πτήσεων στο αεροδρόμιο Σουλεϊμανίγια του Ιράκ για 6 μήνες

Η Τουρκία παρατείνει την απαγόρευση πτήσεων στο αεροδρόμιο Σουλεϊμανίγια του Ιράκ για 6 μήνες

Πηγή Φωτογραφίας: What was once a popular route between Turkey and the United Arab Emirates remains suspended [File: Christopher Pike/Bloomberg]

Η Σουλεϊμανίγια ελέγχεται από την Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (PUK), ένα από τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα της αυτόνομης ιρακινής κουρδικής περιοχής στο βόρειο Ιράκ. Η Άγκυρα κατηγορεί το PUK ότι παρέχει υποστήριξη στο PKK, το οποίο διεξάγει ένοπλη εκστρατεία κατά των τουρκικών δυνάμεων από το 1984 για κουρδική αυτοκυριαρχία εντός της Τουρκίας.

Η παράταση της απαγόρευσης έδειξε ότι η Άγκυρα και το ιρακινό κουρδικό κόμμα που ελέγχει τη Σουλεϊμανίγια δεν έχουν ακόμη επιλύσει τις διαφορές τους.

Η Τουρκία επέκτεινε την απαγόρευση πτήσεων στο διεθνές αεροδρόμιο Σουλεϊμανίγια του Ιρακινού Κουρδιστάν έως τον Δεκέμβριο του 2024, καθώς η Άγκυρα πιέζει τους Ιρακινούς Κούρδους ηγέτες που ελέγχουν τη Σουλεϊμανίγια να αποστασιοποιηθούν από το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Η Τουρκία έκλεισε για πρώτη φορά τον εναέριο χώρο της σε πτήσεις που ταξίδευαν από και προς το αεροδρόμιο της Σουλεϊμανίγια τον Απρίλιο του 2023, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να επικαλείται «αυξανόμενη δραστηριότητα του PKK στο αεροδρόμιο». Οι πτήσεις που εκτελούνται από τον εθνικό αερομεταφορέα της Τουρκίας, την Turkish Airlines, από και προς το αεροδρόμιο έχουν επίσης ανασταλεί από τότε. Η τελευταία παράταση της απαγόρευσης αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το ιρακινοκουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Rudaw, επικαλούμενο τον Χαντρέν Μουφτί, τον διευθυντή του αεροδρομίου.

Η Σουλεϊμανίγια ελέγχεται από την Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (PUK), ένα από τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα της αυτόνομης ιρακινής κουρδικής περιοχής στο βόρειο Ιράκ. Η Άγκυρα κατηγορεί το PUK ότι παρέχει υποστήριξη στο PKK, το οποίο διεξάγει ένοπλη εκστρατεία κατά των τουρκικών δυνάμεων από το 1984 για κουρδική αυτοκυριαρχία εντός της Τουρκίας.

Η απαγόρευση πτήσεων στο αεροδρόμιο αποσκοπεί στην αύξηση της οικονομικής πίεσης στο ιρακινό κουρδικό κόμμα. Η ανάπτυξη του αεροδρομίου επιβραδύνθηκε κατά 20% πέρυσι κυρίως λόγω της απαγόρευσης, σύμφωνα με τα τοπικά ιρακινά μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται ετήσια έκθεση της ιρακινής Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας. Επί του παρόντος, έξι αεροπορικές εταιρείες έχουν απευθείας πτήσεις προς το αεροδρόμιο, συμπεριλαμβανομένων των Iraqi Airways, flydubai και Qatar Airways.

Η παράταση της απαγόρευσης αντανακλά το γεγονός ότι η Άγκυρα και το PUK απέτυχαν να επιλύσουν τις διαφορές τους σχετικά με το PKK κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με Κούρδους αξιωματούχους του Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών του PUK, στο Ερμπίλ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον νοτιοανατολικό γείτονα της Τουρκίας τον Απρίλιο.

Πριν από την επίσκεψη, η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ στη Βαγδάτη είχε χαρακτηρίσει το ΡΚΚ ως απαγορευμένη οργάνωση, αλλά απέφυγε να το κατατάξει στον κατάλογο των «τρομοκρατικών οργανώσεων» -ένα πάγιο αίτημα της Άγκυρας. Το PKK θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν χαιρέτισε τον περασμένο μήνα την αυξανόμενη συνεργασία της Βαγδάτης με την Άγκυρα κατά του PKK, αλλά επανέλαβε την ενόχληση της χώρας του για το PUK. “Μην τους αφήσετε να έρθουν στην πόλη σας, μην τους αφήσετε να χρησιμοποιήσουν το αεροδρόμιο. Μην τους αφήσετε να επωφεληθούν από τα νοσοκομεία της πόλης σας”, δήλωσε ο Φιντάν.

«Όταν βλέπουμε ότι ενεργείτε με το PKK, πρέπει να κάνουμε κάτι και εναντίον σας», πρόσθεσε. «Αλλά αυτό δεν είναι κάτι που θα θέλαμε να κάνουμε».

Η Τουρκία έχει διατηρήσει ισχυρή στρατιωτική παρουσία στο βόρειο Ιράκ στο πλαίσιο του αγώνα της με το PKK, το οποίο έχει την έδρα του στα βουνά του Καντίλ στο βόρειο Ιράκ. Διεξάγει επίσης τακτικές αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή, μεταξύ άλλων στη Σουλεϊμανίγια. Λίγες ημέρες μετά την απαγόρευση των πτήσεων πέρυσι, ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος χτύπησε κοντά σε αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον Μαζλούμ Κομπάνε, αρχηγό των υπό κουρδική ηγεσία Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), καθώς και Αμερικανούς αξιωματούχους, κοντά στο αεροδρόμιο της Σουλεϊμανίγια. Το χτύπημα, το οποίο δεν άφησε θύματα, πιστεύεται ευρέως ότι ήταν μια «προειδοποιητική βολή» κατά της χρήσης του αεροδρομίου από στελέχη των SDF. Η Τουρκία εξισώνει τις SDF με το PKK και πιέζει εδώ και καιρό την Ουάσινγκτον να διακόψει τη συμμαχία της με την κουρδική ομάδα της Συρίας, η οποία είναι ο κύριος σύμμαχος του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Πηγή: Al Monitor

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments