Διεθνή

Ιταλία: Το φάντασμα του Τραμπ πλανάται πάνω από την G7

Ιταλία: Το φάντασμα του Τραμπ πλανάται πάνω από την G7

Πηγή Φωτογραφίας: (Clockwise bottom L to R) Germany's Chancellor Olaf Scholz, Britain's Prime Minister Rishi Sunak, European Commission President Ursula von der Leyen, European Council President Charles Michel, Italy's Prime Minister Giorgia Meloni, Canada's Prime Minister Justin Trudeau, France's President Emmanuel Macron, Japan's Prime Minister Fumio Kishida and US President Joe Biden attend a working lunch meeting at the start of the G7 Leaders' Summit in Hiroshima on May 19, 2023. (Photo by JAPAN POOL / JIJI PRESS / AFP) / Japan OUT / JAPAN OUT

Οι ηγέτες των πλουσιότερων κρατών του πλανήτη συναντώνται στο θέρετρο της Αδριατικής, υπό την μπαγκέτα της οικοδέσποινας Τζόρτζια Μελόνι, με το μυαλό στην άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη, αλλά και στην πιθανή επιστροφή στον Λευκό Οίκο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, που δεν συμπαθεί ούτε το ΝΑΤΟ ούτε την Ευρώπη

Πριν από τρία χρόνια, ο Τζο Μπάιντεν πραγματοποίησε το πρώτο του υπερπόντιο ταξίδι ως πρόεδρος των ΗΠΑ στη Βρετανία για τη σύνοδο κορυφής των G7, όπου υποσχέθηκε να βάλει τα πέρασμα του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ενώπιον των συμμάχων του μία πιο ισχυρή και σταθερή παγκόσμια ηγεσία από τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Υπήρχε μια πραγματική αίσθηση ανακούφισης στην αίθουσα, ότι η Αμερική επέστρεψε και πραγματικά ηγείται στο τραπέζι», δήλωσε την Τρίτη στους δημοσιογράφους ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. «Και αυτό εξακολουθεί να ισχύει περισσότερο τώρα από ποτέ». Αλλά όταν ο Μπάιντεν φτάσει στην Ιταλία το βράδυ της Τετάρτης, θα συναντήσει συμμάχους που παρακολουθούν στενά την αναμέτρησή του με τον Τραμπ και ανησυχούν ότι η δέσμευσή του ότι «η Αμερική επέστρεψε», δεν θα ισχύει πια όταν συγκεντρωθούν ξανά του χρόνου στον Καναδά.

Ο Τραμπ επέκρινε συστηματικά το ΝΑΤΟ ως πρόεδρος και ορισμένοι από τους πρώην συνεργάτες του λένε ότι, αν επανεκλεγεί, είναι πιθανό να προχωρήσει στην αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη στρατιωτική συμμαχία. Ο Τραμπ θορύβησε ιδιαίτερα τους συμμάχους τον Φεβρουάριο, όταν είπε ότι θα ενθάρρυνε τη Ρωσία να κάνει «ό,τι διάολο θέλει» σε χώρες που θεωρεί ότι δεν δαπανούν αρκετά για την άμυνα. Ο Μπάιντεν θα βρει επίσης ένα αλλαγμένο πολιτικό τοπίο στην Ευρώπη, ακόμη και σε σχέση με πριν από λίγες ημέρες, όταν βρισκόταν στη Γαλλία για να τιμήσει την 80ή επέτειο της D-Day. Τα ακροδεξιά κόμματα στη Γαλλία και τη Γερμανία σημείωσαν μεγάλα κέρδη στις ευρωεκλογές του Σαββατοκύριακου, οδηγώντας τον Εμανουέλ Μακρόν στη διάλυση του γαλλικού Κοινοβολίου και στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. Αστυνομικοί μπροστά στην πινακίδα που δείχνει τον δρόμο για το Borgo Egnazia, το θέρετρο όπου θα γίνει η σύνοδος κορυφής – Reuters Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι εθνικιστές της Μαρίν Λεπέν θα σημειώσουν μεγάλα κέρδη, ενδεχομένως παρεμποδίζοντας την ατζέντα του Μακρόν μέχρι το τέλος της προεδρικής του θητείας το 2027. Ο Κίρμπι υποβάθμισε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών και δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα επανεκλεγεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Δεν ανησυχούμε καθόλου ότι δεν θα μπορέσουμε να προωθήσουμε τα κοινά συμφέροντα και τις κοινές αξίες σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο», δήλωσε ο Κίρμπι. Οικοδέσποινα της συνόδου θα είναι η Τζόρτζια Μελόνι, η ακροδεξιά ιταλίδα πρωθυπουργός, η οποία θα υποδεχθεί τους ξένους ομολόγους της σε ένα θέρετρο πέντε αστέρων στη νότια Ιταλία μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που είναι πιθανό να ενισχύσει τη θέση της, όπως σημειώνει η Washington Post. Ο Μπάιντεν θα φθάσει επίσης μόλις μία ημέρα αφότου ο γιος του, Χάντερ, κρίθηκε ένοχος για τρεις κατηγορίες για ψευδείς δηλώσεις στα έγγραφα αγοράς όπλων και παράνομη κατοχή όπλου. Τα νομικά και προσωπικά προβλήματα του Χάντερ Μπάιντεν -είναι απεξαρτημένος από τα ναρκωτικά- έχουν επηρεάσει τον πρόεδρο και οι βοηθοί του ανησυχούν όλο και περισσότερο για το τίμημα. Μετά την ετυμηγορία, ο πρόεδρος άλλαξε το πρόγραμμά του την Τρίτη για να ταξιδέψει στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, όπου διεξήχθη η δίκη, ώστε να βρεθεί με την οικογένειά του το βράδυ πριν από την προγραμματισμένη αναχώρησή του για την Ιταλία. Ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποκλείσει την περιοχή από τον υπόλοιπο κόσμο – Reuters Αλλά, σημειώνει η Post, είναι το φάντασμα της επιστροφής του Τραμπ που θα πλανάται πάνω από τη σύνοδο κορυφής αυτή την εβδομάδα, καθώς οι ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν ένα μέλλον στο οποίο ίσως δεν θα μπορούν να βασίζονται τόσο πολύ στην αμερικανική υποστήριξη και θα πρέπει να στέκονται περισσότερο μόνοι τους. «Η σκιά του Τραμπ κρέμεται πράγματι πάνω από την G-7, αλλά τους έχει κινητοποιήσει», δήλωσε η Αρμίντα βαν Ρίτζ, ερευνήτρια στη δεξαμενή σκέψης, Chatham House, με έδρα το Λονδίνο. Ορισμένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνόδου κορυφής θα αναδείξουν τις έντονες διαφορές μεταξύ του Μπάιντεν και του Τραμπ σε παγκόσμια ζητήματα. Στην κορυφή της ατζέντας, οι ηγέτες θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν τα κέρδη από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για ένα δάνειο ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν ότι η G-7 μπορεί να σφραγίσει μια συμφωνία για να γίνει αυτό αυτή την εβδομάδα.

«Η δέσμευσή μας για την Ουκρανία θα συνεχίσει να είναι ακριβώς μπροστά και σαφής», δήλωσε ο Κίρμπι. Ο Μπάιντεν έχει προγραμματίσει να συναντηθεί την Πέμπτη με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος είναι μεταξύ των πολλών ξένων ηγετών που έχουν προσκληθεί στη σύνοδο κορυφής, και οι δύο τους θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ο Κίρμπι. Η επίτευξη συμφωνίας για τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσε να είναι τεχνικά πολύπλοκη, αλλά θα σηματοδοτούσε μια νίκη για τον Μπάιντεν και άλλους ηγέτες που επιδιώκουν να στείλουν ένα μήνυμα ενιαίας υποστήριξης προς την Ουκρανία. «Όλες οι χώρες συμφωνούν να καταβάλουν μια οικονομική προσπάθεια για λογαριασμό της Ουκρανίας», δήλωσε ανώτερος ιταλός αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να περιγράψει τις εσωτερικές συζητήσεις. «Είναι όλοι έτοιμοι, αλλά το θέμα είναι οι λεπτομέρειες». Η Φον ντερ Λάιεν, μιλώντας την Τρίτη στο Βερολίνο, δήλωσε ότι «έκτακτα κέρδη» ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα είναι διαθέσιμα τον Ιούλιο, με το 90% των κεφαλαίων αυτών να πηγαίνουν στην άμυνα και το 10% στην ανοικοδόμηση. «Τώρα κάνουμε τη Ρωσία να πληρώσει», είπε χαρακτηριστικά. Οι ηγέτες των πλουσιότερων κρατών είναι επίσης πιθανό να συζητήσουν το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στη Μέση Ανατολή που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ. Ο πάπας Φραγκίσκος θα μιλήσει για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης. Η Μελόνι θα προσπαθήσει να φέρει την Αφρική στο προσκήνιο, προωθώντας το σχέδιο εξωτερικής πολιτικής για επενδύσεις και συνεργασία στην ήπειρο με τελικό στόχο να ενθαρρύνει τα κύματα μεταναστών να παραμείνουν στη χώρα. Τις επόμενες ημέρες, η Μελόνι θα ενσαρκώσει τον ρόλο της ως η μόνη ακροδεξιά προσωπικότητα που έγινε σε μεγάλο βαθμό δεκτή τόσο από την κυβέρνηση Μπάιντεν όσο και από τους γραφειοκράτες στην έδρα της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες -σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τον Βίκτορ Ορμπαν. Οι ηγέτες θα πραγματοποιήσουν έξι συνεδριάσεις δίπλα στην Αδριατική Θάλασσα στην περιοχή Πούλια της Ιταλίας. Το θέρετρο θα είναι αποκλεισμένο με ισχυρή παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ οι δημοσιογράφοι θα παραμείνουν στο κέντρο Τύπου, σε απόσταση μίας ώρας με το αυτοκίνητο. Σε ένα θέμα, ωστόσο, ο Μπάιντεν και ο Τραμπ συμφωνούν, επιβάλλοντας και οι δύο δασμούς στην Κίνα για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν νέους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τις προηγμένες μπαταρίες, τις ηλιακές κυψέλες, τον χάλυβα, το αλουμίνιο και τον ιατρικό εξοπλισμό, η Ευρώπη ζυγίζει αν και πώς θα ακολουθήσει το παράδειγμά της. Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να ανησυχούν ότι περισσότερα κινεζικά προϊόντα μπορεί τώρα να μεταφερθούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη, όπου, για παράδειγμα, η άλλοτε ακμάζουσα βιομηχανία ηλιακών πάνελ σε χώρες όπως η Γερμανία έχει ήδη υποστεί σημαντικά πλήγματα από τις φθηνές κινεζικές εισαγωγές. Οι αναλυτές προβλέπουν επίσης ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα αυξήσουν τους δασμούς, αλλά δεν αναμένεται να φτάσουν τόσο μακριά όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες, από φόβο μήπως υποδαυλιστεί ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ της Δύσης και της Κίνας. «Δεν κλείνουμε τις αγορές μας στις ξένες εταιρείες, γιατί δεν το θέλουμε ούτε για τις δικές μας εταιρείες», δήλωσε ο Ολαφ Σολτς σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα. Ο προστατευτισμός και οι τελωνειακοί φραγμοί, πρόσθεσε, «κάνουν τελικά τα πάντα μόνο πιο ακριβά και όλους μας φτωχότερους». Λόγω της προεκλογικής του εκστρατείας, η παραμονή του Μπάιντεν στην Ιταλία αναμένεται να είναι σύντομη. Αφού θα έφτανε κοντά στα μεσάνυχτα της Τετάρτης, θα αναχωρήσει την Παρασκευή για το Λος Αντζελες όπου θα εμφανιστεί σε μια πολιτική φιλανθρωπική εκδήλωση με τον Μπαράκ Ομπάμα, τους Τζορτζ Κλούνεϊ και Τζούλια Ρόμπερτς και τον τηλεπαρουσιαστή Τζίμι Κίμελ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments