Nέα της αγοράς

EDPR: Κόβει «κορδέλα» στο δεύτερο αιολικό της πάρκο στην Ελλάδα

EDPR: Κόβει «κορδέλα» στο δεύτερο αιολικό της πάρκο στην Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: .edpr.com/en

Στόχος η εγκατάσταση στη χώρα μας 500 MW έως και το 2025 - Σε Πορτογαλία και Ισπανία διαθέτει ένα pipeline υβριδικών έργων άνω του 1,6 GW, υπό μελέτη ή υπό ανάπτυξη

Την «κορδέλα» στο δεύτερο έργο της στην Ελλάδα θα κόψει αύριο η EDP Renewables (EDPR), παρουσία της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρίας Αλεξάνδρας Σδούκου.

Ειδικότερα σε λειτουργία θα τεθεί το αιολικό πάρκο «Ερημιά» στη Μαλεσίνα, ισχύος 35 MW (μεγαβάτ), δύο χρόνια μετά τα εγκαίνια του πρώτου αιολικού σταθμού της πορτογαλικών συμφερόντων εταιρείας, ισχύος 45 MW, στην ίδια περιοχή.

Τα deals με τους εγχώριους παίκτες

Η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στην ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στον κόσμο αναπτύσσεται με φιλοδοξίες και στην ελληνική αγορά. Ήδη έχει συνάψει συμφωνίες με τρία από τα μεγαλύτερα ενεργειακά «τζάκια» της χώρας.

Η μία συμφωνία ήταν μεταξύ της Ocean Winds (κοινοπραξία της EDPR και της γαλλικής Engie) και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Η δεύτερη είχε υπογραφεί με τη Motor Oil για την ανάπτυξη του mega project των 500 MW στην Εύβοια, για το οποίο πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) άνοιξε τον δρόμο για την υλοποίησή του, απορρίπτοντας προσφυγές τοπικών φορέων και κατοίκων εναντίον του.

Όσο για την τρίτη συμφωνία με τη Metlen (Μυτιληναίος) αφορά μια μακροπρόθεσμη Συμφωνία Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPA) που θα παραχθεί από χαρτοφυλάκιο αιολικών έργων συνολικής ισχύος 78 MW.

Πράσινη ενέργεια για 41.000 καταναλωτές

Τα δύο αιολικά έργα της EDPR στη Μαλεσίνα ηλεκτροδοτούν συνολικά 41.000 καταναλωτές στην ευρύτερη περιοχή _ 23.000 από το πάρκο των 45 MW και άλλους 18.000 από το πάρκο των 35 MW το οποίο θα εγκαινιαστεί αύριο.

Επίσης, άλλα 100 MW έργων ΑΠΕ βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή και αναμένεται να λειτουργήσουν εντός του έτους, ενώ στόχος της εταιρείας είναι να φτάσει τα 500 MW έως το 2025, επενδύοντας περί τα 500 εκατ. ευρώ.

Αποθήκευση

Παράλληλα, η EDP ωριμάζει και έργα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες (standalone). Μάλιστα, στα μέσα Μαΐου εξασφάλισε τρεις άδειες από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για 300 MW.

Ειδικότερα, πρόκειται για τα έργα «Νικόπολη BESS» στην περιοχή της Κοζάνης ισχύος 100 MW, «Χιονιάς BESS» 100 MW στον Δήμο Σουφλίου Έβρου και «Κουρέντα BESS» επίσης 100 MW στον Δήμο Ζίτσας Ιωαννίνων.

Επίσης, έχει εξασφαλίσει άδεια από το 2022 για την υλοποίηση ενός ακόμη έργου 200 MW standalone μπαταριών στον Δήμο Ερυμάνθου Αχαΐας.

Το διεθνές χαρτοφυλάκιο

Διεθνώς ο όμιλος διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο «πράσινων» ενεργειακών έργων, όλων των τεχνολογιών, που ξεπερνά τα 22 GW (γιγαβάτ). Ωστόσο, εκτός από τα ηλιακά και αιολικά συστήματα, η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στα υβριδικά.

Σε Πορτογαλία και Ισπανία διαθέτει ένα pipeline υβριδικών έργων άνω του 1,6 GW, υπό μελέτη ή υπό ανάπτυξη, ενώ δύο projects λειτουργούν ήδη στην Πορτογαλία.

Ουσιαστικά πρόκειται για έργα που συνδυάζουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ με ανεμογεννήτριες ώστε να αξιοποιούνται καλύτερα τα υφιστάμενα δίκτυα και να παράγεται ρεύμα με μεγαλύτερη συνέπεια, καθώς η μία τεχνολογία συμπληρώνει την άλλη, περιορίζοντας έτσι και τις περικοπές στην ηλεκτροπαραγωγή που αποτελούν τη νέα «μάστιγα» των επενδύσεων έργων ΑΠΕ σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments