Nέα της αγοράς

ΕΚΤ: Ο γρίφος της νέας μείωσης επιτοκίων – Γιατί οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι επιφυλακτικοί

ΕΚΤ: Ο γρίφος της νέας μείωσης επιτοκίων – Γιατί οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι επιφυλακτικοί

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Κλειστά τα χαρτιά της κρατά η επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ - Τι στοιχηματίζουν οι αγορές - Ποιοι δείκτες θα κρίνουν τα επόμενα βήματα - Με το βλέμμα στη συνεδρίαση της Fed οι επενδυτές

Θολό παραμένει το τοπίο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχετικά με τα επόμενα βήματα μετά την πολυπόθητη μείωση επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα κατά 25 μονάδες βάσης, δίνοντας μια μικρή ανάσα μετά τις διαδοχικές αυξήσεις των τελευταίων ετών.

Η ΕΚΤ απέφυγε να δεσμευτεί για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της, λόγω της σημαντικής αύξησης των μισθών και μιας ακόμη αύξησης των προβλέψεων για τον πληθωρισμό.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες θεωρούν κλειδί τον πληθωρισμό αλλά και τους μισθούς για ενδεχόμενες νέες μειώσεις στα επιτόκια, με την επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ να κρατά μια πιο επιφυλακτική στάση και να δηλώνει πως μπορεί υπάρξουν περίοδοι κατά τις οποίες τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα.

Οι αγορές ποντάρουν σε πάνω από μία μείωση των επιτοκίων στις τέσσερις συνεδριάσεις που απομένουν φέτος και βλέπουν 3 έως 4 μειώσεις μέχρι το τέλος του 2025, δηλαδή στις επόμενες 12 συνεδριάσεις πολιτικής.

Κρίσιμη και η διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed)

Τι λένε οι κεντρικοί τραπεζίτες

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κρατά κλειστά τα χαρτιά της χαρτιά της σχετικά με τις επόμενες συνεδριάσεις, παρά τα στοιχήματα των αγορών για επόμενη μείωση αν όχι τον Ιούλιο, τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο. «Πήραμε την κατάλληλη απόφαση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα επιτόκια βρίσκονται σε γραμμική πτωτική πορεία», δήλωσε η Λαγκάρντ σε κοινή συνέντευξη σε πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Αν και η Λαγκάρντ δεν είπε ξεκάθαρα ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια στο σημερινό τους επίπεδο τον Ιούλιο, υποστήριξε ότι οι περαιτέρω μειώσεις εξαρτώνται από μια πληθώρα δεικτών μισθών και εταιρικών κερδών, οι οποίοι καθίστανται διαθέσιμοι μόνο ενόψει της συνεδρίασης της τράπεζας τον Σεπτέμβριο.

«Θα χρειαστούμε περισσότερα στοιχεία, μεταξύ άλλων για τους μισθούς, για το πώς αυξάνονται τα μοναδιαία κέρδη και πώς απορροφούν μέρος του κόστους εργασίας, καθώς και για την παραγωγικότητα», είπε.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Ιζαμπέλ Σνάμπελ και ο Σλοβάκος κεντρικός τραπεζίτης Πίτερ Κάζιμιρ δήλωσαν αμφότεροι ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια τον επόμενο μήνα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μάρτιν Κάζακς προειδοποιεί ότι «ο πληθωρισμός έχει την τάση να επιστρέψει». «Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αυτή τη στιγμή τιμολογούν μία με δύο ακόμη μειώσεις φέτος – θα δούμε», ανέφερε ο Κάζακς. «Τα καλά νέα είναι ότι αρχίζουμε να ανεβαίνουμε προς τα κάτω» από την κορύφωση του επιτοκίου».

Να μην βιαστεί η ΕΚΤ διαμηνύει ο Βιλερουά ντε Γκαλό

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει ούτε να βιαστεί ούτε να χρονοτριβήσει σχετικά με τις μελλοντικές μειώσεις των επιτοκίων μετά από έναν «καθοριστικό προσανατολισμό» για την έναρξη της χαλάρωσης την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

«Όσον αφορά τις επόμενες μειώσεις των επιτοκίων μας, τάσσομαι υπέρ ενός “ρεαλιστικού κλιμακωτού προοδευτισμού», τόσο ως προς το χρονοδιάγραμμα, χωρίς βιασύνη ούτε αναβλητικότητα», δήλωσε ο Βιλερουά σε ομιλία του στο Χρηματοοικονομικό Φόρουμ του Παρισιού την Τρίτη.

Ο Όλι Ρεν από την πλευρά του δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων για την πορεία των επιτοκίων. «Είναι σημαντικό να κοιτάμε το δάσος και όχι το δέντρο», δήλωσε ο Ρεν την Τρίτη. «Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού, ιδίως από τον Σεπτέμβριο του 2023». «Καθορίζουμε τα επιτόκια μας σε κάθε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου με βάση τρεις παράγοντες: τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της νομισματικής μετάδοσης».

«Είναι πολύ νωρίς για να υψώσουμε τη σημαία της νίκης», δήλωσε και ο Λιθουανός επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Γκεντίμινας Σίμκους. Ωστόσο, η μείωση του κόστους δανεισμού από την ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα δείχνει ένα «σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» στην τιθάσευση του πληθωρισμού. Πιθανόν να ακολουθήσουν περισσότερες νομισματικές διευκολύνσεις όσο ο πληθωρισμός συνεχίζει να κατευθύνεται προς τον στόχο του 2%, είπε ο Σίμκους.

Τι θα κάνει η Fed – Τι περιμένουν οι επενδυτές

Οι επενδυτές αναμένουν με αγωνία τις ανακοινώσεις του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, με τους αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να επισημαίνουν πως η καλύτερη απόφαση για μια οικονομία με σταθερή ανάπτυξη και πληθωρισμό που εξακολουθεί να είναι πάνω από τον στόχο τους είναι να μην κάνουν για την ώρα κάποια κίνηση. Στην πραγματικότητα, κερδίζουν χρόνο, τους καλοκαιρινούς μήνες, για να αξιολογήσουν την εξέλιξη στα πεδία των προσλήψεων, των δαπανών και του πληθωρισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, το επικρατέστερο σενάριο είναι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed να αποφασίσουν ότι προς το παρόν διατηρούν το βασικό επιτόκιο στο εύρος του 5,25%-5,5%.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η Fed δεν προτίθεται να προχωρήσει σε κάποια μείωση των επιτοκίων εάν δεν έχει πειστικά στοιχεία ότι η πολιτική σύσφιγξης πέτυχε τον στόχο της. Ωστόσο, ανησυχούν ότι θα είναι πολύ αργά για να αποφευχθεί μια πιο σοβαρή ύφεση της απασχόλησης μέχρι να δουν τα στοιχεία που θέλουν.

Πολλοί επενδυτές υποθέτουν ότι θα χρειαζόταν μια μέση πρόβλεψη δύο περικοπών για να επιτευχθεί μείωση επιτοκίων έως τον Σεπτέμβριο, γράφει το WSJ. Ένας μέσος όρος μόνο μιας μείωσης, θα σήμαινε ότι οι μειώσεις των επιτοκίων δεν είναι πιθανό να ξεκινήσουν ούτε αργότερα μέσα στο έτος. «Θα εκληφθεί ως ένα αρκετά ισχυρό μήνυμα», σχολίασε ο Jan Hatzius, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments