Nέα της αγοράς

Γαλλία: Καμπανάκι από Moody’s για την πιστοληπτική ικανότητα λόγω πρόωρων εκλογών

Γαλλία: Καμπανάκι από Moody’s για την πιστοληπτική ικανότητα λόγω πρόωρων εκλογών

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει την αξιολόγηση της χώρας πιστοληπτικά αρνητική Aa2 - Νωρίτερα αυτό το μήνα η S&P Global υποβάθμισε την αξιολόγηση της χώρας - Καταρρέουν τα γαλλικά ομόλογα – Σε υψηλό 8 μηνών - Εμανουέλ Μακρόν: Βάζει τέλος στα σενάρια παραίτησης

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία είναι αρνητικές για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, προειδοποίησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

«Αυτές οι πρόωρες εκλογές αυξάνουν τους κινδύνους για τη δημοσιονομική εξυγίανση», ανέφερε ο Moody’s σε ανακοίνωσή του αργά τη Δευτέρα 10/6, χαρακτηρίζοντάς τη «πιστωτικά αρνητική» για την αξιολόγηση της χώρας Aa2, η οποία βρίσκεται μία βαθμίδα πάνω από την αντίστοιχη βαθμολογία της Fitch και της S&P Global.

«Πιθανή πολιτική αστάθεια αποτελεί πιστωτικό κίνδυνο, δεδομένης της δύσκολης δημοσιονομικής εικόνας που θα κληρονομήσει η επόμενη κυβέρνηση», πρόσθεσε, λέγοντας ότι οι επί του παρόντος «σταθερές» προοπτικές για την αξιολόγηση της Γαλλίας θα μπορούσαν να μειωθούν σε «αρνητικές» εάν οι μετρήσεις του χρέους της επιδεινωθούν περαιτέρω.

«Μια αποδυνάμωση της δέσμευσης για δημοσιονομική εξυγίανση θα αύξανε επίσης τις πιστωτικές πιέσεις προς τα κάτω», ανέφερε η Moody’s.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές-σοκ τη Δευτέρα, μετά την οδυνηρή ήττα στην ψηφοφορία του Σαββατοκύριακου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

Η απροσδόκητη απόφαση του Μακρόν, η οποία ισοδυναμεί με μια ρίψη των ζαριών για το πολιτικό του μέλλον, θα μπορούσε να παραδώσει σημαντική πολιτική δύναμη στην ακροδεξιά μετά από χρόνια στο περιθώριο και να ευνουχίσει την προεδρία του τρία χρόνια πριν από τη λήξη της, όπως μεταδίδει η swissinfo.

Η νομοθετική ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 30 Ιουνίου, λιγότερο από ένα μήνα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, με δεύτερο γύρο τον Ιούλιο.

Ο Moody’s τόνισε ότι το βάρος του χρέους της χώρας, το οποίο ήδη υπερβαίνει το 110% του ΑΕΠ, είναι υψηλότερο από άλλες χώρες με παρόμοια αξιολόγηση και έχει σημειώσει σχεδόν συνεχή αύξηση από τη δεκαετία του 1970 λόγω των σταθερά μεγάλων διαρθρωτικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Η S&P Global υποβάθμισε την αξιολόγηση της Γαλλίας νωρίτερα αυτό το μήνα λόγω των ίδιων ανησυχιών και η Moody’s σηματοδότησε τι θα την ωθούσε να ακολουθήσει το παράδειγμά της.

«Οι προοπτικές, και τελικά οι αξιολογήσεις, θα μπορούσαν να μετατραπούν σε αρνητικές εάν καταλήγαμε στο συμπέρασμα ότι η επιδείνωση της προσιτότητας του χρέους – την οποία μετράμε ως πληρωμές τόκων σε σχέση με τα έσοδα και το ΑΕΠ – θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη στη Γαλλία από ό,τι στους ομολόγους της», ανέφερε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments