Οικονομία

Δολάριο: Λανθασμένα τα πρώιμα στοιχήματα των «bearish» επενδυτών

Δολάριο: Λανθασμένα τα πρώιμα στοιχήματα των «bearish» επενδυτών

Πηγή Φωτογραφίας: PEXELS.COM

H επερχόμενη απόφαση της Fed ενδέχεται να δοκιμάσει εκ νέου την απαισιόδοξη προσέγγιση των αμοιβαίων κεφαλαίων - Το δολάριο θα αποδειχθεί ασφαλές καταφύγιο για τις ροές χαρτοφυλακίου

Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων αύξησαν τα στοιχήματα ότι το δολάριο θα υποχωρήσει, λίγο πριν τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, τα οποία εκτόξευσαν το δολάριο σε υψηλό ενός μηνός.

Τα αμοιβαία κεφάλαια αύξησαν τις καθαρές short θέσεις τους στο δολάριο για έκτη συνεχή εβδομάδα, το μεγαλύτερο σερί από το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Εμπορευματικών Συμβολαίων Συναλλαγών (CFTC) που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Η αύξηση της μισθοδοσίας στις ΗΠΑ ξεπέρασε όλες τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων τον Μάιο, όπως ανέδειξε πρόσφατα έκθεση της κυβέρνησης, προκαλώντας μεταβλητότητα στο δολάριο, καθώς οι έμποροι άλλαξαν τις προσδοκίες τους για το πότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια.

Η ανθεκτική αγορά εργασίας στις ΗΠΑ «θα ενισχύσει τη σταθερότητα του θετικού αφηγήματος για το δολάριο, επηρεάζοντας την απόφαση της νομισματικής πολιτικής της Fed αυτή την εβδομάδα», έγραψαν σε σημείωμά τους οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs Group Inc.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το δολάριο θα αποδειχθεί το ‘ασφαλέστερο καταφύγιο’ για τις ροές χαρτοφυλακίου τους επόμενους μήνες» εν μέσω της επερχόμενης εκλογικής αβεβαιότητας και των ισχυρών αποδόσεων των περιουσιακών στοιχείων.

Το δολάριο κατέγραψε άνοδο έναντι όλων των υπόλοιπων νομισμάτων των χωρών των G10 την Παρασκευή, με τον αντίστοιχο δείκτη του Bloomberg να καταγράφει το μεγαλύτερο κέρδος μίας ημέρας από τον Ιανουάριο, δεδομένου του ότι τα στοιχεία των θέσεων εργασίας εκτόξευσαν τις προσδοκίες για μια βραχυπρόθεσμη στροφή της πολιτικής της Fed.

Οι επενδυτές οι οποίοι απέφευγαν να ποντάρουν στο δολάριο μπορεί να αναγκαστούν να αλλάξουν γνώμη την Τετάρτη, όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ επικαιροποιήσουν τις προβλέψεις τους για τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και τρεις μήνες.

Μια πλειοψηφία του 41% των οικονομολόγων προβλέπει ότι η Fed θα σηματοδοτήσει δύο περικοπές στο στενά παρακολουθούμενο «dot plot» της, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg.

Αυτό αντιστοιχεί με αντίστοιχο ποσοστό των αναλυτών οι οποίοι αναμένουν πως οι προβλέψεις θα δείξουν μόνο μία, ή καμία μείωση των επιτοκίων.

Το αμερικανικό νόμισμα διεύρυνε τα κέρδη του στις πρώτες συναλλαγές της εβδομάδας στην Ασία, με τον δείκτη Bloomberg Dollar Spot Index να καταγράφει άνοδο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

«Υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος να αποκλείσουν εντελώς τις μειώσεις των επιτοκίων για φέτος λόγω της ισχύος της αγοράς εργασίας», έγραψε σε σημείωμά της η Καθλίν Μπρουκς, διευθύντρια ερευνών στην XTB.

Αυτό μπορεί «να προκαλέσει άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων, ευρεία ενίσχυση του δολαρίου και αδυναμία για τις μετοχές», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments