Οικονομία

Πώς θα λειτουργήσει η εξαήμερη εργασία από την 1η Ιουλίου [vid]

Πώς θα λειτουργήσει η εξαήμερη εργασία από την 1η Ιουλίου [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: PEXELS.COM

Ποιους αφορά, ποιες ειναι οι προυποθέσεις και πώς θα πληρώνονται

Τη στιγμή που σε κράτη – μέλη της Ευρώπης τίθεται σε εφαρμογή,πιλοτικά, η εβδομάδα των τεσσάρων ημερών εργασίας, χωρίς μείωση μισθού, στη χώρα μας από 1η Ιουλίου επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με εναλλασσόμενες βάρδιες θα μπορούν να ζητούν από τους εργαζόμενούς τους να δουλεύουν και την 6η ημέρα, με προσαύξηση ημερομισθίου κατά 40%.

Η εφαρμογή της εξαήμερης απασχόλησης θα συνδυαστεί με την ψηφιακή κάρτα εργασίας και τη λειτουργία του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Σύμφωνα με το άρθρο 25 του νόμου 5053/23, η έναρξη της 6ήμερης εργασίας για όσους εργάζονται με πενθήμερο θα ξεκινούσε ήδη από τον Μάρτιο του 2024, όταν θα εντάσσονταν στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας οι βιομηχανικές επιχειρήσεις. Ωστόσο το χρονοδιάγραμμα ένταξής τους πήρε παράταση για τον Ιούλιο, διάστημα κατά το οποίο θα ξεκινήσει και το σύστημα της 6ήμερης εργασίας.

Από την ημέρα που θα ισχύσει η νέα διάταξη, επιτρέπεται η απασχόληση κατά την 6η ημέρα της εβδομάδας με:

Υποχρεωτική προδήλωση της εργασίας αυτής στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και χωρίς τη δυνατότητα υπέρβασης των 8 ωρών ημερησίως. Ο εργαζόμενος θα δικαιούται ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 40% για την 6η ημέρα απασχόλησης. Η απασχόληση των εργαζομένων κατά την πρόσθετη ημέρα δεν δύναται να υπερβαίνει τις 8 ώρες, ενώ δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης. Σε περιπτώσεις που επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις έχουν νυχτερινές βάρδιες πενθημέρου (24.00-06:00), δεν επιτρέπεται επ’ ουδενί η απασχόλησή τους 6η μέρα κατά τη νυχτερινή βάρδια. Οι εργοδότες που εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου υποχρεούνται να καταχωρίζουν τα στοιχεία των χρονικών ορίων εργασίας των εργαζομένων τους που θα απασχοληθούν κατά την έκ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments