Policy Briefs

Γαλλία: Ο Μακρόν προτείνει κοινό μέτωπο των μετριοπαθών κατά των ακραίων

Γαλλία: Ο Μακρόν προτείνει κοινό μέτωπο των μετριοπαθών κατά των ακραίων

Πηγή Φωτογραφίας: Maltatoday.com

Ο Γάλλος πρόεδρος υπερασπίστηκε την απόφασή του για πρόωρες κάλπες ως τον μόνο τρόπο να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε τη δημιουργία ευρείας συμμαχίας πολιτικών δυνάμεων για να νικήσουν «τα άκρα» στις επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές.

Ο Μακρόν απευθύνθηκε στους Γάλλους ψηφοφόρους για πρώτη φορά από τότε που ζήτησε πρόωρες εθνικές εκλογές μετά τη συντριπτική ήττα του κόμματός του από την ακροδεξιά στις ψηφοφορίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υπερασπίστηκε την απόφασή του να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση ως τον μόνο τρόπο για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, επιμένοντας ότι η κεντρώα συμμαχία του είναι η καταλληλότερη για να πρωτοστατήσει στον αγώνα ενάντια στην άκρα αριστερά και την ακροδεξιά.

«Είμαι πεπεισμένος ότι ορισμένοι μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών, των Ριζοσπαστών (κεντροαριστερά), των Πρασίνων, των Χριστιανοδημοκρατών, των κληρονόμων του Σαρλ ντε Γκωλ (κεντροδεξιά) και, ευρύτερα, ότι πολλοί από τους συμπολίτες μας και πολιτικούς ηγέτες που δεν νιώθουν ότι αντιπροσωπεύονται από τα άκρα, αλλά που μοιράζονται ορισμένα κοινά ιδανικά που υπερασπίζεται η σημερινή πλειοψηφία, θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τους ηγέτες της για να χτίσουν ένα νέο έργο – μια ομοσπονδία έργων. Να κυβερνήσει, στην υπηρεσία των Γάλλων, και για τη Δημοκρατία», τόνισε ο Μακρόν.

Η απόφαση του Γάλλου προέδρου να διαλύσει το κοινοβούλιο και να στείλει στις κάλπες ψηφοφόρους που μόλις εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την πολιτική του, ήταν μια ριψοκίνδυνη κίνηση που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο στη γαλλική ακροδεξιά να ηγηθεί κυβέρνησης για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Το διακύβευμα αυτών των βουλευτικών εκλογών είναι να συγκεντρωθεί η πλειοψηφία των πολιτικών που έχουν δεσμευτεί να αλλάξουν τη χώρα μας και να βάλουν ένα τέλος στην ασφάλεια, τη μετανάστευση και τον δημοσιονομικό χάος στο οποίο μας βύθισε ο Εμμανουέλ Μακρόν», δήλωσε από την πλευρά του ο ακροδεξιός Ζορντάν Μπαρντελά.

Οι πιθανές συμμαχίες και το σύστημα ψηφοφορίας δύο γύρων της Γαλλίας στις εθνικές εκλογές καθιστούν το αποτέλεσμα των εκλογών εξαιρετικά αβέβαιο. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης -αριστερά και δεξιά- προσπαθούν να σχηματίσουν συμμαχίες και να υποβάλουν υποψηφίους για τις κάλπες που θα στηθούν στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments