Policy Briefs

Γαλλία: “Χάος” στην πολιτική παράταξη του Μακρόν – Ο πρωθυπουργός Ατάλ ήταν αντίθετος στην προκήρυξη εκλογών

Γαλλία: “Χάος” στην πολιτική παράταξη του Μακρόν – Ο πρωθυπουργός Ατάλ ήταν αντίθετος στην προκήρυξη εκλογών

Πηγή Φωτογραφίας: Swissinfo.com

Διαφωνίες με την ιδέα της πρόωρης προσφυγής στην κάλπη.

Η απόφαση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές και τον κεντρώο πολιτικό του συνασπισμό σε προεκλογική εκστρατεία με το κόμμα του απροετοίμαστο και το γαλλικό κοινό να τον έχει αποδοκιμάσει στις ευρωεκλογές έχει προκαλέσει αναστάτωση στους ίδιους τους ανθρώπους που χρειάζεται για να κερδίσει το πολιτικό του στοίχημα.

Βουλευτές και αξιωματούχοι από το κόμμα του, Renaissance (Αναγέννηση), εξακολουθούσαν να δυσκολεύονται να συμβιβαστούν με τον πολιτικό του σχεδιασμό. Κάποιοι αντέδρασαν με οργή, άλλοι προσπαθούν να κατανοήσουν την πολιτική λογική του αρχηγού του γαλλικού κράτους, ενώ πολλοί δηλώνουν απογοητευμένοι για τις πολιτικές προοπτικές τους.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Γκαμπριέλ Ατάλ και η πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, κάτω σώματος του γαλλικού κοινοβουλίου, Yael Braun-Pivet, ήταν και οι δύο αντίθετοι στην απόφαση, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg.

“Υπήρξε σοκ και θυμός στις τάξεις μας όταν ο Μακρόν ανακοίνωσε την απόφασή του”, είπε ο Κριστόφ Μαριόν, βουλευτής της Αναγέννησης. “Έμοιαζε σαν να μας στέλνει να δώσουμε μια χαμένη μάχη”.

Ο Μακρόν αποφάσισε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές σε μια προσπάθεια να ανακτήσει την πολιτική πρωτοβουλία μετά την πλήρη ήττα του κόμματός του από την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν στις ευρωεκλογές της Κυριακής. Ωστόσο, πολλοί βουλευτές και αξιωματούχοι λένε ότι η στρατηγική υψηλού κινδύνου είναι πιο πιθανό να εδραιώσει τις απώλειες του κόμματός του και να υπονομεύσει τυχόν εναπομείνασες προοπτικές για την προώθηση της οικονομικής του ατζέντας, ενώ υπάρχει πιθανότητα ακόμη και να παραδώσει τα κυβερνητικά ηνία και την πρωθυπουργία στον έλεγχο του κόμματος της Λεπέν.

Αυτός ο κίνδυνος προκάλεσε ανησυχία στις αγορές ομολόγων την Τρίτη, τροφοδοτούμενος από μια αναφορά ότι ο πρόεδρος είχε συζητήσει να παραιτηθεί εάν οι εκλογές πήγαιναν άσχημα. Ο Μακρόν επέμεινε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Figaro ότι το αποτέλεσμα δεν θα επηρεάσει τη θέση του ως προέδρου, αλλά το ασφάλιστρο κινδύνου των γαλλικών έναντι των γερμανικών ομολόγων εξακολουθούσε να αγγίζει το μέγιστο από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020.

Το κόμμα της Λεπέν προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, στις 30 Ιουνίου, με ποσοστό 35%, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το Ifop την Τρίτη. Το κόμμα του Μακρόν υστερεί κατά 17 μονάδες, σύμφωνα και με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία είναι εξαιρετικά απρόβλεπτο λόγω των πολιτικών συναλλαγών μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου σε 577 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες.

Παρόλα αυτά, οι δημοσκοπήσεις υποσκάπτουν το ηθικό των κεντρώων βουλευτών που χρειάζεται ο Μακρόν για να έχει ελπίδες επιτυχίας η εκστρατεία του. Οι τελευταίοι νιώθουν περίπου ως πρόβατα που βαδίζουν προς σφαγή και το κόμμα τους είναι απροετοίμαστο για την εκστρατεία, με λιγότερο από τρεις εβδομάδες μέχρι τον α’ γύρο της κάλπης.

Εκπρόσωπος του Μακρόν είπε ότι όλες οι δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν από την Κυριακή δείχνουν ότι οι Γάλλοι σε μεγάλο βαθμό στηρίζουν την απόφαση και ο πρόεδρος τη βλέπει ως κίνηση εμπιστοσύνης.

Ο Μακρόν επρόκειτο να δώσει συνέντευξη Τύπου για να ξεκινήσει την εκστρατεία του το απόγευμα της Τρίτης, αλλά αυτή αναβλήθηκε κατά μία ημέρα. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος έχει προγραμματιστεί να βρεθεί εκτός Γαλλίας για το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας.

Θα ταξιδέψει στην Ιταλία για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G7, η οποία ξεκινά την Πέμπτη και στη συνέχεια πρόκειται να παραστεί στις συνομιλίες για το μέλλον της Ουκρανίας στην Ελβετία και σε δείπνο με τους ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν σε δύο γύρους στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.

Το βράδυ της Κυριακής, ο Μακρόν είπε ότι η σοβαρότητα της απειλής από το κόμμα της Λεπέν απαιτούσε δραστικές ενέργειες για να αλλάξει η κατάσταση. “Δεν μπορώ να προσποιηθώ ότι δεν συνέβη τίποτα”, είπε. “Η άνοδος των εθνικιστών και των δημαγωγών αποτελεί κίνδυνο όχι μόνο για το έθνος μας, αλλά και για την Ευρώπη μας, και για τη θέση της Γαλλίας στην Ευρώπη και τον κόσμο”.

Ένας βουλευτής από το κόμμα του προέδρου είπε ότι ήταν αναστατωμένοι για την προοπτική δεκάδες βουλευτές να χάσουν τις έδρες τους και φοβούνται να μιλήσουν από φόβο μήπως χαρακτηριστούν ως προδότες ή δειλοί, σημειώνει το Bloomberg.

Ανώτερος αξιωματούχος που έχει εργαστεί σε διάφορα υπουργεία επί προεδρίας Μακρόν είπε ότι η απόφαση του προέδρου θέτει σε κίνδυνο ορισμένες από τις διεθνείς προτεραιότητες της Γαλλίας, όπως η προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Ένας διπλωμάτης είπε ότι η Γαλλία πιέζει μανιωδώς την ΕΕ να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερες συμφωνίες αυτόν τον μήνα.

Σε ομάδες μηνυμάτων, δημόσιοι λειτουργοί προσπαθούσαν να διερευνήσουν τις συνταγματικές επιπτώσεις μιας πρωθυπουργίας από την Εθνική Συσπείρωση – και συγκεκριμένα εάν ο Μακρόν θα εξακολουθούσε να εκπροσωπεί τη Γαλλία μόνος στις συνόδους κορυφής της ΕΕ ή θα συνοδεύεται από τον νέο πρωθυπουργό, εάν αυτός προέρχεται από άλλη πολιτική παράταξη.

Την Τρίτη, ο Ατάλ συναντήθηκε με βουλευτές από το κόμμα του σε μια προσπάθεια να τους συσπειρώσει. Σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει τις συζητήσεις, αναγνώρισε ότι η απόφαση του προέδρου ήταν “ξαφνική” για τους βουλευτές και το προσωπικό τους, που θα πρέπει να δώσουν μια πρόωρη εκλογική μάχη. Τους προέτρεψε να μην πιστέψουν ότι ένα αρνητικό αποτέλεσμα είναι δεδομένο.

Παρόλα αυτά, ανώτερα στελέχη του κινήματος του Μακρόν αμφισβητούν δημοσίως την άποψη του προέδρου

Η Braun-Pivet, που επελέγη από τον Μακρόν και εξελέγη πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, είπε στο France 2 τη Δευτέρα ότι πιστεύει ότι ένας “άλλος δρόμος” θα ήταν καλύτερος.

Ο Ατάλ, 35 ετών, διορίστηκε πρωθυπουργός τον Ιανουάριο, καθώς ο Μακρόν προσπαθούσε να ανανεώσει το κυβερνητικό προφίλ. Ο Ατάλ επιλέχθηκε εν μέρει για να αντιμετωπίσει την πρόκληση του 28χρονου ηγέτη του κόμματος της Λεπέν, Τζόρνταν Μπαρντέλα, ο οποίος συνέβαλε στη διεύρυνση της απήχησης της ακροδεξιάς μεταξύ των νέων. Ωστόσο, το κόμμα του Μακρόν υπέστη μια ταπεινωτική ήττα στην ευρωκάλπη.

Ο Μακρόν θα μπορούσε να έχει αφήσει έως και 40 ημέρες κενού μεταξύ της διάλυσης της Εθνοσυνέλευσης και του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών. Αντ ‘αυτού, επέλεξε τη διεξαγωγή εκλογών σε μόλις 20, εντείνοντας την πίεση στους αντιπάλους του — αλλά και στους δικούς του ανθρώπους. Ορισμένοι βουλευτές από το κόμμα του επέλεξαν να μην είναι ξανά υποψήφιοι.

Μετά από επτά χρόνια στην εξουσία, υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση στο περιβάλλον του Μακρόν ότι μπορεί να πλησιάζει το τέλος του παιχνιδιού.

“Είτε θα υπάρξει σαφής πλειοψηφία, είτε διατρέχουμε τον κίνδυνο μιας κρίσης διακυβέρνησης”, δήλωσε την Τρίτη στο BFM TV ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ. “Αυτό που διακυβεύεται σε λίγες εβδομάδες είναι το μέλλον του γαλλικού έθνους”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments