Πολιτική

Ανασχηματισμός προ των πυλών

Ανασχηματισμός προ των πυλών

Πηγή Φωτογραφίας: Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024. Στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων, το νομοσχέδιο για τη δικονομία του Συμβουλίου της Επικρατείας, το νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και η Εθνική Στρατηγική για τα Άτομα με Αναπηρία 2024 - 2030. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Οι κυοφορούμενες αλλαγές και η συζήτηση για τη μετεκλογική κατεύθυνση της κυβέρνησης με πυξίδα τα ηχηρά μηνύματα της κάλπης.

Πυρετός διεργασιών επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο, με τον ανασχηματισμό να βρίσκεται προ των πυλών. Πέρα από τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα – που όλα δείχνουν ότι θα είναι σαρωτικές και με δομικά χαρακτηριστικά – βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για τη μετεκλογική κατεύθυνση της κυβέρνησης με πυξίδα τα ηχηρά μηνύματα που εξέπεμψε η κάλπη της 9ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, να πιστεύουμε ότι όλα πηγαίνουν καλά και ότι δεν χρειάζεται να αλλάξουμε κάποιες προτεραιότητες είναι λάθος. Πρέπει να προσαρμόσουμε την πολιτική μας, να τρέξουμε πιο γρήγορα σε ορισμένα θέματα και να ακούσουμε τι έχει να μας πει ο κόσμος.

Οι αποφάσεις για την – υπό χάραξη – στρατηγική και τον πολιτικό προσανατολισμό της κυβέρνησης θα έχουν ασφαλώς το αποτύπωμά τους και στις επικείμενες αλλαγές προσώπων. Με φόντο και την άνοδο των κομμάτων δεξιά της Ν.Δ. υπάρχουν «φωνές» που ζητούν να δοθεί βαρύτητα στην επαναπροσέγγιση του παραδοσιακού ακροατηρίου, το οποίο εμφανίζεται δυσαρεστημένο από μια σειρά από κυβερνητικές επιλογές. Από την άλλη, κάποιοι ζητούν να δοθεί έμφαση στον κεντρώο χώρο, στον οποίο με βάση τα ποιοτικά στοιχεία των exit poll, η Ν.Δ. είχε απώλειες στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα,  το σενάριο που προκρίνεται αυτή τη στιγμή, σε ό,τι αφορά τις επικείμενες αλλαγές, είναι να αξιοποιηθούν κυρίως βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και λιγότερο στελέχη που πήραν «μεταγραφή» από άλλους πολιτικούς χώρους.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτας Κακλαμάνης, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Open ότι ο σκληρός ιδεολογικός πυρήνας του κόμματος αντεπεξήλθε και ψήφισε, αν και με δυσαρέσκεια, και οι επαγγελματίες του κέντρου ήταν απογοητευμένοι. Αυτός είναι ο λόγος που πέτυχε μόνο 27,5%. Ο Κακλαμάνης επισήμανε ότι πρέπει να επιστρέψουν στις ιδεολογικές ρίζες και στον κοινωνικό φιλελευθερισμό, καθώς και να υποστηρίξουν την Ευρώπη με κριτική νοοτροπία.

Στο πλαίσιο της αποκωδικοποίησης των μηνυμάτων της κάλπης, το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να εντοπίσει κάθε πηγή δυσαρέσκειας προκειμένου να λάβει μέτρα για την αντιμετώπισή της. Σε σχέση με τον νόμο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο κ. Μαρινάκης αναγνώρισε ότι πολλοί κεντροδεξιοί ψηφοφόροι δυσαρεστήθηκαν από αυτήν τη μεταρρύθμιση. Τόνισε όμως τη σημασία του να ακούμε τις ανησυχίες των πολιτών, ακόμα και όταν προέρχονται από την παραδοσιακή βάση μας. Αναφέροντας τη δική του αρχική αντίδραση, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο νόμος αυτός απλά διορθώνει αδικίες και δεν πρέπει να θεωρείται δογματικός. Τέλος, υπογράμμισε τη διαφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη από άλλους πολιτικούς αρχηγούς, τονίζοντας την προσοχή του στις ανησυχίες των πολιτών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, δεν υπάρχει ψευδοδίλημμα στο να συζητάμε αν πρέπει να πάμε αριστερά ή δεξιά. Το σημαντικό είναι να είμαστε αποτελεσματικοί, σοβαροί και μετρημένοι, με αναγκαία ενσυναίσθηση και ταπεινότητα. Πρέπει να ακούμε τον κόσμο και να είμαστε αποτελεσματικοί στα θέματα της καθημερινότητας. Ο φόβος και η αλαζονεία είναι κακοί σύμβουλοι και πρέπει να τα αποφύγουμε για να προχωρήσουμε μπροστά, τόνισε.

Η Ντόρα Μπακογιάννη έδωσε σήμα προειδοποίησης για περιπτώσεις αλαζονείας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στο ρεκόρ αποχής και είπε ότι υπάρχουν άνθρωποι που αδιαφόρησαν, άλλοι που συνειδητά δεν πήγαν για να στείλουν ένα μήνυμα και άλλοι που είπαν ότι είναι καιρός να παρατήσουν την πολιτική. Επίσης, αναφέρθηκε στα σενάρια ανασχηματισμού και είπε ότι θα ήταν λάθος να γίνει ανασχηματισμός για να δοθεί πολιτικό μήνυμα, καθώς αυτό είχε γίνει στο παρελθόν από τη Νέα Δημοκρατία και είχε κοστίσει πολύ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments