Πολιτική

Ευρωεκλογές: Πρωταγωνιστές της αποχής οι νέοι

Ευρωεκλογές: Πρωταγωνιστές της αποχής οι νέοι

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, Ευρωεκλογές: Πρωταγωνιστές της αποχής

Χωρίς ισχυρές κομματικές ταυτίσεις οι νέοι.

Το γρήγορο συμπέρασμα των ευρωεκλογών της Κυριακής είναι πως, ενώ η ψήφος των νέων δεν ήταν ακροδεξιά, τα μικρά κόμματα του ακροδεξιού χώρου εμφανίστηκαν ταυτόχρονα να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στη νεολαία, απ’ ό,τι στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες. Τα exit polls δίνουν την πρωτοκαθεδρία της νεανικής ψήφου –που για τους πολιτικούς επιστήμονες αναφέρεται στο ηλικιακό φάσμα 17 έως 34– στον ΣΥΡΙΖΑ (18,2%), ακολουθούμενος από τη Νέα Δημοκρατία (15,9%), το ΚΚΕ (10%), το ΠΑΣΟΚ (9,1%), την Ελληνική Λύση (8,4%), την Πλεύση Ελευθερίας (6,6%), τη ΝΙΚΗ (4,9%) και τη Φωνή Λογικής (4,5%), που είναι και τα κόμματα που εκλέγουν ευρωβουλευτές.

Οι αναλυτές επικεντρώνονται στα ποσοστά των μικρών κομμάτων, σημειώνοντας ότι η Ελληνική Λύση, η ΝΙΚΗ και η Φωνή Λογικής κατάφεραν να αποσπάσουν υψηλότερα ποσοστά στους νέους σε σχέση με τα γενικά εκλογικά τους αποτελέσματα.

Παρόλο που τα παραδοσιακά κόμματα προσπάθησαν να ελκύσουν την ψήφο των νέων μέσω των κοινωνικών δικτύων, εισάγοντας τους υποψηφίους τους στο TikTok από τις προηγούμενες εκλογές, φαίνεται ότι η προτίμηση των νέων δεν είναι καθοριστική για την απόκτηση μιας έδρας. Αυτό φάνηκε στην περίπτωση του κόμματος του κ. Βαρουφάκη, όπου  το ποσοστό των ψήφων κάτω των 35 ήταν 7%, ενώ πάνω από 55 ήταν μόλις 1%, με αποτέλεσμα να μην εκλεγεί στο Ευρωκοινοβούλιο.

Οι νέοι προτιμούν συνήθως την αποχή από τη συμμετοχή στις εκλογές λόγω της έλλειψης ισχυρών κομματικών ταυτίσεων στη γενιά τους. Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη αντίσταση στην ψηφοφορία, ακόμα και σε ευρωπαϊκές εκλογές. Παρά τις προσπάθειες των παραδοσιακών κομμάτων να επικοινωνήσουν με τους νέους, τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά.

Υπάρχει ριζοσπαστισμός τόσο στην Αριστερά όσο και στη Δεξιά. Αυτός ο ριζοσπαστισμός εκδηλώνεται ως αντισυστημικός, αλλά στην πραγματικότητα είναι αντιπολιτικός. Αν και στην Ελλάδα δεν είναι κυρίαρχο φαινόμενο η ψήφος των νέων προς την άκρα Δεξιά, έχουν υπάρξει κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή που έχουν νεανικό κοινό. Αυτή τη στιγμή, κόμματα όπως αυτό της κ. Λατινοπούλου φαίνεται να αντλούν υποστήριξη από αυτήν τη δεξαμενή κυρίως.

Ο λόγος που κινητοποιεί και πάλι μια μερίδα έστω των νέων στην Ελλάδα και πολύ πιο αποφασιστικά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναλύεται στο γνώριμο τρίπτυχο «πατρίδα – θρησκεία – οικογένεια», το οποίο επιστρέφει νοσταλγικά. Αυτή η ανάγκη επιστροφής στο παλιό, σε μια παλαιότερη κοινωνική οργάνωση, σε παραδοσιακούς κοινωνικούς ρόλους αποτελεί, άλλωστε, και τη βασική γραμμή των ελληνικών κομμάτων της ακροδεξιάς σφαίρας με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη ΝΙΚΗ, αλλά και το κόμμα της κ. Λατινοπούλου.

Τέλος, η ευρωπαϊκή ακροδεξιά ψήφος σήμερα οφείλεται σε αντικαθεστωτικά αισθήματα, έλλειψη εμπιστοσύνης στη δημοκρατία και έντονη έμφαση στην ταυτότητα, με έμφαση στην προώθηση της λευκής ταυτότητας. Αυτά τα κινήματα χρησιμοποιούν εκτενώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και απευθύνονται σε μορφωμένα άτομα, χωρίς να κάνουν απευθείας αναφορές στον βιολογικό ρατσισμό, τον αντισημιτισμό ή τον φασισμό. Ωστόσο, όλες αυτές οι ιδέες βρίσκονται κρυμμένες στο περιεχόμενό τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments