Πολιτική

Καζάνι που βράζει το ΠΑΣΟΚ – Προειδοποιητικές βολές κατά Ανδρουλάκη

Καζάνι που βράζει το ΠΑΣΟΚ – Προειδοποιητικές βολές κατά Ανδρουλάκη

Πηγή Φωτογραφίας: [355320] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗΝ 86η ΔΕΘ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)

Στελέχη περιμένουν τη συνεδρίαση των οργάνων για να εκφραστούν - Νάντια Γιαννακοπούλου, Παύλος Γερουλάνος και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έχουν ρίξει τις προειδοποιητικές βολές τους.

Αναταράξεις, πριν ακόμη αρχίσουν τα όργανα του κόμματος να συνεδριάζουν για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, σημειώνονται στο ΠΑΣΟΚ, όπου η αποτυχία κατάκτησης της δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογές δυσκολεύει τη συνθήκη της επανεκκίνησης.

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και καθυστερεί τον προγραμματισμό της συλλογικής συζήτησης για την επόμενη μέρα. Κρύβει τις προθέσεις της για το σχέδιο που ετοιμάζει από στελέχη και βουλευτές, ενώ προσπαθεί να αποδυναμώσει φήμες και σενάρια για έναν πιθανό συνεργασία με τη Νέα Αριστερά. Παρόλα αυτά, η ένταση στο εσωκομματικό πεδίο παραμένει υψηλή και υπάρχει η πιθανότητα ενός μίνι “εμφυλίου” στην αρχή της μετεκλογικής περιόδου.

Τα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας δεν έχουν λάβει πρόσκληση για την πρώτη και καθοριστικής σημασίας συνεδρίαση των οργάνων, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης επιλέγει να ανταλλάσσει απόψεις μόνο με συγκεκριμένο πυρήνα «προεδρικών» και συνεργατών του. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν προβεβλημένα στελέχη του κόμματος, που επιμένουν για την ανάγκη μιας ειλικρινούς, συντεταγμένης και ουσιαστικής συζήτησης, χωρίς «παράθυρα» υπεκφυγών.

Από την εκλογική νύχτα, πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ παραδέχθηκαν ότι απέτυχε να επιτύχει τον στόχο του, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε τη δεύτερη θέση, αν και με μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ αύξησε το ποσοστό του κατά ένα μόνο μονάδα, αλλά δεν κατάφερε να κάνει το “άλμα” που θα του επέτρεπε να διεκδικήσει την πρωτοκαθεδρία στην κεντροαριστερά. Ο Νίκος Ανδρουλάκης συμφώνησε ότι δεν πρέπει να πανηγυρίζουν, ενώ άλλοι βουλευτές απαντούσαν σε ερωτήσεις για το τι πήγε στραβά και γιατί έχασαν τη δεύτερη θέση. Ο Παύλος Γερουλάνος προϊδέαζε για την ανάπτυξη της θέσης του στις κομματικές συνεδριάσεις. Ωστόσο, η επιλογή του Ανδρουλάκη να μιλήσει για την ασυμμετρία μεταξύ Αττικής και περιφέρειας αντιμετωπίστηκε από τον βουλευτή της Α’ Αθήνας ως μια προσπάθεια της Χαριλάου Τρικούπη να αναζητήσει ευθύνες στην κοινοβουλευτική ομάδα. Ο Γερουλάνος δήλωσε ότι όλοι οι συνάδελφοί του στην Αττική εργάστηκαν σκληρά και συλλογικά και ενισχύσανε το ΠΑΣΟΚ. Υπογράμμισε επίσης ότι θα μιλήσει στα θεσμικά όργανα του κόμματος για το πως και τι οδήγησε στο αποτέλεσμα των εκλογών.

Εκτός από τον Παύλο Γερουλάνο, υπάρχουν και άλλα στελέχη που έχουν ρίξει τις προειδοποιητικές βολές τους. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είχε από τη προεκλογική περίοδο βάλει τον πήχη ψηλά, θεωρώντας τη δεύτερη θέση και ένα ισχυρό ποσοστό ως την αναγκαία και ικανή συνθήκη για να κατακτήσει το ΠΑΣΟΚ το ρόλο ενός κόμματος με εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Ο Νίκος Παπανδρέου είχε επίσης ξεκαθαρίσει ότι η δεύτερη θέση και ένα ισχυρό εκλογικό ποσοστό δεν μπορεί παρά να είναι ο στόχος όλων. Ο κ. Παπανδρέου εκλέχτηκε πρώτος και με διαφορά από τον Γιάννη Μανιάτη στην ευρωβουλή και ως εκ τούτου θα αναλάμβανε -σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ- και επικεφαλής της τριμελούς ευρωομάδας του κόμματος (την τριάδα συμπληρώνει ο Σάκης Αρναούτογλου). Όμως από χθες το βράδυ άρχισε να κυκλοφορεί με ταχύτητα στα «πράσινα» γραφεία η φήμη ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ορίσει επικεφαλής της ευρωομάδας τον Γιάννη Μανιάτη και όχι ως είθισται για κοινοβουλευτικά πράγματα των Βρυξελλών τον πρώτο σε «σταυρούς» ευρωβουλευτή. Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι ο Νίκος Παπανδρέου, με ή χωρίς το ρόλο του επικεφαλής της ευρωομάδας, είχε αποφασίσει να μιλήσει ανοιχτά για το αποτύπωμα του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουν κυρίως οι άμεσα ενδιαφερόμενοι στο κόμμα. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζονται και άλλα στελέχη να δημοσιοποιήσουν τις απόψεις τους, χωρίς να διευκρινίζουν, αν θα το κάνουν πριν ή μετά τις συνεδριάσεις των οργάνων.

Ανοιχτό παραμένει για πολλούς στο ΠΑΣΟΚ και το θέμα με τον Γραμματέα του κόμματος, ο οποίος έχασε τη μάχη των ευρωεκλογών και άρα -όπως λένε- τη νομιμοποίηση για να συνεχίσει από την ίδια θέση τον αγώνα ανασυγκρότησης της παράταξης. Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος πάντως εξέφρασε με δήλωσή του την πρόθεσή του να συνεχίσει τη μάχη- και κάπως έτσι, εξηγούσαν στελέχη, προσπάθησε να κλείσει επί του παρόντος τη συζήτηση γύρω από το σενάριο της παραίτησής του και της εκλογής νέου Γραμματέα. Θα θελήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης να προωθήσει την εκλογή ενός στελέχους από το προεδρικό μπλοκ ή θα αναζητήσει πρόσωπο κοινής αποδοχής; Στελέχη του κόμματος θα εστιάσουν στο θέμα του Γραμματέα ή θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους στο άνοιγμα της συζήτησης για την εκλογή ηγεσίας με φόντο την προγραμματισμένη σύμφωνα με το καταστατικό διαδικασία για το φθινόπωρο του 2025. Είναι κάποια από τα ερωτήματα που επικρατούν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις στελεχών τα τελευταία 24ωρα.

Κεντροαριστερά σενάρια

Θα συμπράξει το ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Αριστερά και μάλιστα με πρωτοβουλία που έχει ήδη λάβει ο Νίκος Ανδρουλάκης, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα και με τις φήμες της προηγούμενης περιόδου; Θα τεθεί αντιπρόεδρος η Έφη Αχτσιόγλου και το νέο σχήμα θα εκτοπίσει από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον ΣΥΡΙΖΑ; Η επίσημη αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη ήταν ότι δεν έχουν έδαφος αυτές οι φήμες κι ότι η κεντροαριστερά μπορεί να περιμένει, καθώς προηγείται η ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος. Το σχόλιο της Χαριλάου Τρικούπη έχει ως εξής: «Τα σενάρια, που είδαν το φως της δημοσιότητας, είναι ανεδαφικά. Το ΠΑΣΟΚ πορεύεται στο προσκήνιο και όχι με παρασκηνιακές συμφωνίες. Αυτή την ώρα προτεραιότητα είναι η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Η συζήτηση για την κεντροαριστερά είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και δεν θα επιτρέψουμε να εκφυλιστεί. Η Νέα Αριστερά αντέδρασε πρώτη και με καθαρό λόγο. «Η κρίση του πολιτικού συστήματος και πολύ περισσότερο της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου δεν μπορεί να ξεπεραστεί με τακτικισμούς και διαρροές», τόνισαν στελέχη της προσθέτοντας ότι: «Τα σενάρια περί παρασκηνιακών συζητήσεων και ακύρωσης της αυτόνομης πορείας της Νέας Αριστεράς, που αντιμετωπίσαμε και προεκλογικά, είναι παντελώς αβάσιμα. Έχουμε απαντήσει ξεκάθαρα ότι για εμάς η Αριστερά δεν είναι σημαία ευκαιρίας. Γελιούνται όσοι νομίζουν ότι θα εργαλειοποιήσουν τη Νέα Αριστερά για τα εσωκομματικά τους ζητήματα».

Ο Χάρης Καστανίδης, που παραμένει μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, θέτει ζήτημα διαλόγου και συνεργασίας των δυνάμεων της κεντροαριστεράς, πέρα και έξω από τις ηγεσίες τους. Ο Χρήστος Σπίρτζης, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και διετέλεσε υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για ήττα της Κουμουνδούρου στις ευρωεκλογές και επανέλαβε την πρότασή του: «όλα τα στελέχη και τα μέλη των προοδευτικών κομμάτων πρέπει να βάλουν στην άκρη τακτικισμούς και φιλοδοξίες να δουν το πραγματικό πρόβλημα για να πάμε σε μια άλλη μέρα, σε μια μέρα που ο προοδευτικός κόσμος θα έχει μια εναλλακτική πολιτική προοδευτική πρόταση». Μάλιστα στην ερώτηση αν πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιώργος Παπανδρέου μπορούν να παίξουν ρόλο στην συμπόρευση των προοδευτικών κομμάτων, απάντησε: «Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στο να βρούμε και τους κανόνες και το πολιτικό πλαίσιο και τις παρεμβάσεις, προκειμένου να γίνει αυτή η στενή συνεργασία για να μην πω και συνένωση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments