Πολιτική

Με την πλάτη στον τοίχο οι Κασσελάκης – Ανδρουλάκης

Με την πλάτη στον τοίχο οι Κασσελάκης – Ανδρουλάκης

Πηγή Φωτογραφίας: [364805] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Εκ των ένδον τα πολιτικά βέλη μετά την εκλογική αποτυχία.

Οι ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ κοιμήθηκαν το βράδυ της Κυριακής, με την αυταπάτη ότι θα γλυτώσουν τη λογοδοσία για την αποτυχία στην κάλπη, μιλώντας για «κατάρρευση της κυβέρνησης» και επικαλούμενοι τους συνήθεις πομφόλυγες και τα προσκλητήρια συνένωσης των προοδευτικών δυνάμεων.

Ο κ. Κασσελάκης, παρότι έχει περιορισμένη πολιτική εμπειρία, δεν αμφισβητείται η υπερβολική του αυτοπεποίθηση. Πρόσφατα, αποφάσισε να πάει στις Σπέτσες για να ξεκουραστεί μετά τις εκλογές. Από εκεί, απορρίπτει την ιδέα του Διονύση Τεμπονέρα για τη δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου που θα επανασυνδέσει τον ευρύτερο αριστερό και προοδευτικό χώρο.

Εκδηλώνεται πρωτοβουλία για δημοψήφισμα στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ από τους Ραγκούση και Θεοχαρόπουλο, με το ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πρωτοστατήσει στην ανασύνθεση του χώρου και να δημιουργήσει έναν ενιαίο φορέα που θα προσπαθήσει να νικήσει τη ΝΔ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε σε συνέντευξή του ότι είναι περήφανος που δεν χρειάζεται να απολογηθεί στη βάση του κόμματος, γιατί επέτυχε ένα καλό αποτέλεσμα. Το ποσοστό του 20% που θα έκανε την Ελλάδα έκθαμβη δεν πέτυχε, αλλά αυτό το σχεδόν 15% δεν αλλάζει τον σχεδιασμό του. Εκτός από τον Δ. Τεμπονέρα, κανένα από τα στελέχη πρώτης γραμμής που άφησε πίσω του ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι διατεθειμένο να αμφισβητήσει αυτήν τη στιγμή την ηγεσία του Στ. Κασσελάκη. Είναι πεπεισμένοι ότι ο ίδιος θα φροντίσει για την κατάρρευσή του μέχρι το φθινόπωρο, ενώ θα έχουν μετρηθεί και οι καρποί από το Ίδρυμα Τσίπρα.

Στο ΠΑΣΟΚ η κριτική προς την ηγεσία έχει προσλάβει τα τελευταία 24ωρα χαρακτήρα ανοικτής αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη.

Μια προεξοφλημένη εξέλιξη και απολύτως νομιμοποιημένη από τον ίδιο, καθώς προκαταβολικά είχε χαρακτηρίσει αποτυχία, τη μη κατάληψη της δεύτερης θέσης. Η αναιμική άνοδος των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2023 και ενώ η Ν.Δ υποχώρησε στις δυνάμεις του κέντρου δεν μπορεί να κρύψει άλλο, τον ελέφαντα μέσα στη Χαριλάου Τρικούπη.

Η έλλειψη ηγετικότητας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή που αποτρέπει το ΠΑΣΟΚ από το να κερδίσει το στοίχημα της έκφρασης του λεγόμενου προοδευτικού χώρου ως εναλλακτικής πρότασης εξουσίας. Αμέσως μετά το αποτέλεσμα της κάλπης, ο Ν. Ανδρουλάκης φάνηκε μπερδεμένος και ανέφερε τη δημιουργία μιας «προοδευτικής χάρτας» μέσω πολιτικών πρωτοβουλιών διαλόγου με τις πραγματικές προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας, προκειμένου να προκύψει μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας πριν από τις εθνικές εκλογές.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει τώρα το αίτημα κορυφαίων στελεχών του κόμματος να αποχωρήσει. Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν οι Ν. Παπανδρέου, Π. Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Χάρης Δούκας, Μανώλης Χριστουδουλάκης και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Αρκαδίας εκφράζει αυτήν την άποψη μέσω επιστολής προς τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, δηλώνοντας ότι απαιτείται μια ισχυρή επανεκκίνηση.

Ζητούμε μια νέα ισχυρή εντολή που θα επιτρέψει την υλοποίηση των μεγάλων προσδοκιών μας για το ΠΑΣΟΚ, με μια ηγεσία που θα μπορεί να κινητοποιήσει ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις. Ζητούμε την άμεση σύγκληση των οργάνων του ΠΑΣΟΚ για να οριστεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, προκειμένου να εκλεγεί νέα ηγεσία. Αυτό θα πρέπει να γίνει πριν από τον Δεκέμβριο του 2025, που είναι η προγραμματισμένη λήξη της θητείας του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη απορρίπτει το αίτημα για εσωστρέφεια με αιχμές στους επισπεύδοντες, δηλαδή εκείνους που ομνύουν στις θεσμικές λειτουργίες των οργάνων. Από την απάντηση προκύπτει ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει ότι μια μετωπική με το σύνολο των στελεχών που τον κατηγορούν για την αποτυχία δεν θα τον ωφελήσει. Έτσι, αλλάζει τη ρητορική του μιλώντας για τις αναγκαίες κινήσεις για την ανασυγκρότηση της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments