Πολιτική

ΝΔ: Πύρρειος αλλά νίκη

ΝΔ: Πύρρειος αλλά νίκη

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ" ΤΟΥ ΣΚΑΪ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Η Πύρρειος νίκη της ΝΔ δεν είναι στρατηγική ήττα, αλλά μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποβεί επικίνδυνη για το μέλλον.

Ο Μητσοτάκης, προεκλογικά, είχε προειδοποιήσει σε όλους τους τόνους: Στις ευρωεκλογές διακυβεύεται η πολιτική σταθερότητα. Το αφήγημα δεν βρήκε ευήκοα ώτα. Και αυτό το κατέγραψαν όλες οι δημοσκοπήσεις.

Οι πολίτες που έμειναν σπίτι τους ή πήγαν στην παραλία, καθώς και το 40% που πήγε να ψηφίσει, πίστευαν ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα συνεχίσει να έχει τη νομιμοποίηση από τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου. Έστειλαν έτσι το μήνυμα που θεωρούσαν σωστό.

Το βράδυ των εκλογών, ο υφυπουργός παρά τον Πρωθυπουργό, Παύλος Μαρινάκης, μίλησε για μια “Πύρρειο νίκη” της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή η έκφραση προκάλεσε αίσθηση, τουλάχιστον σε όσους γνώριζαν τη σημασία της. Είναι σημαντικό να παραδεχτεί ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ότι η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές, αλλά με τόσες απώλειες που καθιστούν δύσκολη την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει. Έτσι, επιβεβαιώνεται ο κίνδυνος της πολιτικής αποσταθεροποίησης που προειδοποίησε ο Μητσοτάκης.

Μετά τον κουρνιαχτό, κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα τελικά αποτελέσματα, ιδίως οι επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αποδυναμώνουν τον κίνδυνο ανάσχεσης των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης. Υποστηρίζουν ότι η έλλειψη ισχυρής αντιπολίτευσης δίνει στη ΝΔ τη δυνατότητα να προχωρήσει με το μεταρρυθμιστικό της σχέδιο τα επόμενα τρία χρόνια. Κατά την άποψή μου, αυτή η ανάλυση αγνοεί βασικούς κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού και αποφεύγει να εξετάσει την ουσία του μηνύματος που ήθελαν να στείλουν οι πολίτες.

Η νίκη της ΝΔ δεν είναι στρατηγική ήττα, αλλά υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για το μέλλον. Ο πολιτικός χρόνος είναι πολύ πυκνός και στα επόμενα τρία χρόνια μπορούν να συμβούν πολλά: Ακόμη και αν δεν εμφανιστεί ένας ηγέτης που να αποτελεί απειλή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η αντιπολίτευση μπορεί να αποκτήσει δυναμική, να δυσκολέψει τη ζωή της κυβέρνησης, να προκαλέσει διαμαρτυρίες στους δρόμους και να επιχειρήσει να ανατρέψει τις μεταρρυθμίσεις.

Αν κάποιος λάβει υπόψη και την εσωτερική αντίθεση στη Νέα Δημοκρατία απέναντι στους “εισοδιστές” από την Κεντροαριστερά, το κλίμα υπονόμευσης είναι εμφανές. Κάποιοι προτείνουν στον πρωθυπουργό να κινηθεί προς τα δεξιά, άλλοι είναι έτοιμοι να μετανιώσουν για μεταρρυθμίσεις που θεωρούνταν προοδευτικές, ενώ κάποιοι ίσως πιστεύουν ότι σε κρίσιμες στιγμές είναι ευκαιρία να ασκήσουν πίεση για αξιώματα.

Ο Μητσοτάκης βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή της πολιτικής πορείας του ως πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός. Η επιλογή που έχει μπροστά του είναι να επανασυνδεθεί με τον λαό και να εστιάσει στα πραγματικά προβλήματα τους, αντί να επικεντρωθεί σε στατιστικά στοιχεία. Οι πολίτες δεν θέλουν υποσχέσεις, αλλά αποτελέσματα. Ο Μητσοτάκης πρέπει να δείξει αποτελέσματα και όχι απλά υποσχέσεις, καθώς ενδεχόμενη αποτυχία να το κάνει αυτό θα έχει συνέπειες για πολλά χρόνια.

Υπό αυτή την έννοια οι ευρωεκλογές είναι, πράγματι, μια Πύρρειος νίκη για τη ΝΔ που όμως δεν είναι υποχρεωτικό να οδηγήσει και σε ήττα στον πόλεμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments