Πολιτική

ΝΔ: Στροφή στο κέντρο ή δεξιά;

ΝΔ: Στροφή στο κέντρο ή δεξιά;

Πηγή Φωτογραφίας: [366318] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Η επάνοδος του παλαιού διλήμματος στο κυβερνών κόμμα.

Στις τάξεις της κυβέρνησης διαφωνούν για το ποιοι ψηφοφόροι τούς εγκατέλειψαν και πού πήγαν. Άλλοι υποστηρίζουν πως έφυγαν οι δεξιοί ψηφοφόροι και πήγαν στα συντηρητικά κόμματα κι άλλοι πως έφυγαν οι κεντρώοι, αλλά δεν πήγαν πουθενά, κάθισαν στο σπίτι τους.

Υπάρχει διχογνωμία σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν στην εκλογική ήττα και προτείνονται διαφορετικές προσεγγίσεις. Οι αντικρουόμενες ερμηνείες των εκλογικών αποτελεσμάτων, ακόμα και μεταξύ των κορυφαίων στελεχών, αποκαλύπτουν το πολιτικό χάσμα που υπάρχει στη ΝΔ εδώ και καιρό. Ο πρωθυπουργός καλείται εκ των πραγμάτων να αποφασίσει την πολιτική πορεία που θα ακολουθήσει η κυβέρνησή του.

Η Νέα Δημοκρατία έχασε περισσότερους από 700.000 ψηφοφόρους σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές. Σε σύγκριση με τις περσινές εθνικές εκλογές, η απώλεια των ψηφοφόρων της ανέρχεται σε περίπου ένα εκατομμύριο. Τώρα, στην κυβέρνηση, υπάρχει διαμάχη για το ποιοι είναι αυτοί οι ψηφοφόροι και πού πήγαν. Έχουν δημιουργηθεί δύο στρατόπεδα που διαφωνούν για το αν οι ψηφοφόροι που τους εγκατέλειψαν είναι δεξιοί ή κεντρώοι. Ο Μάκης Βορίδης, ο Άδωνις Γεωργιάδης και άλλοι πιστεύουν ότι οι απώλειες κυρίως προήλθαν από τη δεξιά πλευρά, γεγονός που ενίσχυσε τα συντηρητικότερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Την ίδια άποψη έχει και ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς και ορισμένοι καραμανλικοί που πιστεύουν ότι απογοήτευσαν παραδοσιακούς ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς παράταξης.

Ο Άκης Σκέρτσος, ο Δημήτρης Καιρίδης και άλλοι υπουργοί διαφωνούν με την άποψη τους και υποστηρίζουν ότι οι απώλειες προήλθαν από το κέντρο και όχι από τη δεξιά πλευρά. Ορισμένοι από αυτούς υποστηρίζουν ότι αν οι δεξιοί είχαν αποχωρήσει, ο Φρέντι Μπελέρης δεν θα είχε εκλεγεί. Από την άλλη πλευρά, οι “δεξιοί” της κυβέρνησης υποστηρίζουν το ακριβώς αντίθετο επιχείρημα, ισχυριζόμενοι ότι ο Μπελέρης λειτούργησε ως ανάχωμα και χωρίς αυτόν οι απώλειες της δεξιάς θα ήταν περισσότερες. Ωστόσο, οι “κεντρώοι” πιστεύουν ότι η υποψηφιότητά του ίσως αποθάρρυνε ψηφοφόρους, που αναφέρονται στον πολιτικό χώρο του κέντρου.

Το επερχόμενο διάστημα αναμένεται να απασχολήσει σοβαρά το κυβερνών κόμμα η συζήτηση μεταξύ των “δεξιών” και “κεντρώων”, καθώς και η διαφοροποίηση μεταξύ των παραδοσιακών στελεχών της ΝΔ και των “νεοφερμένων”. Αυτή η σύγκρουση, της οποίας παρακολουθούμε το πρελούδιο, θα καθορίσει την ταυτότητα και το μέλλον της ΝΔ. Σύντομα, η ηγεσία και τα μέλη της θα πρέπει να απαντήσουν στα ερωτήματα “ποιοι είναι και πού πάνε”, καθώς η συνύπαρξη δύο τόσο διαφορετικών ρευμάτων κάτω από την ίδια κομματική στέγη μπορεί να μην είναι αρμονική για πολύ καιρό ακόμα. Ήδη υπάρχουν περισσότερα προβλήματα και διαφωνίες από ό,τι φαίνεται να υπάρχουν στη δημόσια σφαίρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments