Πολιτική

Το Game of Thrones στην Ε.Ε. και ο ρόλος των Μητσοτάκη – Τουσκ

Το Game of Thrones στην Ε.Ε. και ο ρόλος των Μητσοτάκη – Τουσκ

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ D. TUSK (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Ξεκινά η μεγάλη διαπραγμάτευση για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν.

Στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, και της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, ανατέθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ο ρόλος του διαπραγματευτή για την πλήρωση κορυφαίων θέσεων στα ευρωπαϊκά όργανα μετά τις ευρωεκλογές της Κυριακής.

Η απόφαση ελήφθη από τους ηγέτες που ανήκουν στο ΕΛΚ με τον επικεφαλής της ευρωομάδας Μάνφρεντ Βέμπερ και την υποψήφια για νέα θητεία στο «τιμόνι» της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αντίστοιχο ρόλο έχουν ήδη αναθέσει οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες στους πρωθυπουργούς της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, και της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

Οι εκπρόσωποι των ευρωομάδων θα ξεκινήσουν επαφές με τους επικεφαλής της Κομισιόν, του Ευρωκοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του επιτρόπου Εξωτερικών.

Χθες, ο γενικός γραμματέας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Τζιάκομο Φίλιμπεκ, δήλωσε ότι δεν θα δοθεί απόλυτη υποστήριξη στη Φον ντερ Λάιεν, επιμένοντας ότι η στήριξη θα εξαρτηθεί από τον όρο να μην συνεργαστεί με την Τζόρτζια Μελόνι ή άλλες πολιτικές δυνάμεις που είναι πιο δεξιές από το ΕΛΚ. Επίσης, πρότεινε τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, για τη θέση του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι Φιλελεύθεροι, που αναμένεται να είναι και πάλι η τρίτη δύναμη που θα υποστηρίξει την Κομισιόν, επιθυμούν να αναλάβουν τη θέση του επιτρόπου Εξωτερικών. Η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, φαίνεται να είναι η προτιμώμενη υποψήφια για αυτή τη θέση. Παρά ταύτα, η Κάλας δήλωσε ότι θα σκεφτόταν σοβαρά μια θέση στην Κομισιόν, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν αμφιβολίες σχετικά με το αν ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Παραμένει αβέβαιο εάν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ζητήσει τη στήριξη των Πράσινων, ενώ στελέχη του ΕΛΚ έχουν εκφράσει αντιρρήσεις σχετικά με την “πράσινη ατζέντα”. Τα αποτελέσματα των πρώτων επαφών αναμένεται να ανακοινωθούν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης Δευτέρας.

Αίσθηση προκάλεσε στις Βρυξέλλες η είδηση ότι ο «οικοδεσπότης», πρόεδρος (μέχρι το φθινόπωρο) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, απέκλεισε από το δείπνο τη Φον ντερ Λάιεν. Καθώς πρόκειται για άτυπη συνάντηση, δεν υπάρχει πρωτόκολλο, οπότε ο Μισέλ μπορεί να επιλέξει ποιον θα καλέσει

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments