Πολιτική

Το Ινστιτούτο Τσίπρα έστειλε προσκλήσεις σε Μητσοτάκη, Κασσελάκη, Ανδρουλάκη και Χαρίτση γ

Το Ινστιτούτο Τσίπρα έστειλε προσκλήσεις σε Μητσοτάκη, Κασσελάκη, Ανδρουλάκη και Χαρίτση γ

Πηγή Φωτογραφίας: [370087] ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 / ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Οι εγχώριες και διεθνείς παρουσίες στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη - Ο συμβολισμός του λογότυπου με τον κίονα που δόθηκε εχθές στη δημοσιότητα.

Τις πρώτες προσκλήσεις για τη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, την οποία συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και το Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ έλαβαν χθες σημαίνοντες εγχώριοι προσκεκλημένοι, προκειμένου να δώσουν το παρών στην εναρκτήρια εκδήλωση στις 17 – 18 Ιουνίου, στο Ωδείο Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόσκληση με αποστολέα το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα εστάλη χθες σε αρκετούς από τους πολιτικούς αρχηγούς, μεταξύ των οποίων ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, οι Πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης και του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης αντίστοιχα, αλλά και ο επικεφαλής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης. Από τη λίστα των υψηλών προσκεκλημένων εξαιρούνται οι αρχηγοί των κομμάτων στης άκρας Δεξιάς, αλλά και η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Αντίθετα, το κάλεσμα του Ινστιτούτου επικεντρώθηκε κυρίως στους εκφραστές του προοδευτικού χώρου, αν και εκτιμάται ότι εκτός από τους πολιτικούς αρχηγούς που εκλήθησαν, είναι θέμα χρόνου να προσκληθούν επισήμως και βουλευτές των αντίστοιχων κομμάτων. Άλλωστε, η αντίστροφη μέτρηση μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε κάνει πρεμιέρα το Ινστιτούτο, έχει αρχίσει, μολονότι ο κατάλογος των ομιλητών έχει τις τελευταίες ημέρες επικαιροποιηθεί, με τη συμμετοχή διεθνών προσωπικοτήτων και αξιωματούχων.

Συγκεκριμένα, παρόντες στη Διεθνή Διάσκεψη θα είναι ακόμη o Geoffrey Pyatt, Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ενεργειακών Πόρων, o Igli Hasani, Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών της Αλβανίας και ο Walter Baier, Πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Υποψήφιος Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα φώτα, ωστόσο, αναμένεται να συγκεντρώσει η «Συζήτηση για την Συμφωνία των Πρεσπών» το απόγευμα της Δευτέρας, 17 Ιουνίου, ενώ την επομένη θα ακολουθήσει παρουσίαση έρευνας των Metron Analysis και Choose Strategic Communications Partner από τους Στράτο Φαναρά και Γιάννη Μπαλαμπανίδη.

Την ίδια ώρα, η ταυτόχρονη πρόσκληση των κυρίων Κασσελάκη, Ανδρουλάκη και Χαρίτση έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον της «όλης Κεντροαριστεράς», καθώς οι χαμηλές πτήσεις ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις Ευρωεκλογές έχουν πυροδοτήσει διεργασίες για την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων ως ανάχωμα στην Ακροδεξιά, όπως επισημαίνει με κάθε ευκαιρία ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, διαβλέποντας εγκαίρως τον κίνδυνο για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Πλην του εγχώριου ενδιαφέροντος, όμως στη διάρκεια της Διάσκεψης θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις από πρόσωπα με παγκόσμια εμβέλεια, όπως:

– Ο Antonio Guterres, Γενικός Γραμματέας, ΟΗΕ

– Ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Ekrem Imamoglu

– Ο Υφυπουργός Ενέργειας και πρώην Πρέσβυς των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoff Pyatt και ο David Livingston, Διευθυντής του Ειδικού Απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου για το Κλίμα, John Kerry, από πλευράς των ΗΠΑ

– Ο Jens Plottner, Διπλωματικός του Σύμβουλος και πρώην Πρέσβυς στην Ελλάδα, εκπροσωπώντας το Γερμανό Καγκελάριο και – ο διαπραγματευτής για το Κυπριακό, Μενέλαος Μενελάου.

«Παρέλαση» Προέδρων και Πρωθυπουργών

Ταυτόχρονα, εκτός από τους κυρίους Τσίπρα και Ζάεφ, τοποθετήσεις θα πραγματοποιήσουν ο Milos Vucevic, νυν Πρωθυπουργός Σερβίας, αλλά και 5 πρώην Πρόεδροι και Πρωθυπουργοί, δηλαδή οι:

Francois Hollande, Πρόεδρος της Γαλλίας (2012-2017)

Γιώργος Παπανδρέου (2009-2011)

Vlado Buckovski, Πρωθυπουργός Βόρειας Μακεδονίας (2004-2006)

Stefan Lofven, Πρωθυπουργός Σουηδίας (2014-2021) – Πρόεδρος Ευρωσοσιαλιστών

Paolo Gentiloni, Πρωθυπουργός Ιταλίας (2016-2018)

Μια εβδομάδα αμέσως μετά τις κρίσιμες, φετινές Ευρωεκλογές, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εκπροσωπήσουν τέσσερις Ευρωπαίοι Επίτροποι και δύο υψηλοί αξιωματούχοι.

Maros Sefkovic, Αντιπρόεδρος για την Πράσινη Ατζέντα

Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος, Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Paolo Gentiloni, Επίτροπος Οικονομίας, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Johannes Hahn, Επίτροπος Προϋπολογισμού και Διοίκησης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

– Miroslav Lajcak, Ειδικός Απεσταλμένος Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Δυτικά Βαλκάνια

Αngelina Eichhorst, Γενική Διευθύντρια Ευρωπαϊκή Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ευρωπαϊκή διπλωματική υπηρεσία)

Παρόντες θα είναι ακόμη αρχηγοί, αλλά και εκπρόσωποι των πιο σημαντικών Ευρωπαϊκών προοδευτικών Κομμάτων (σοσιαλδημοκράτες, πράσινοι, αριστερά), ανάμεσα στους οποίους οι:

Stefan Lofven, Πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

Martin Schulz, Πρόεδρος, Friedrich-Ebert Foundation (FES) των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, πρώην Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου

Elly Schlein, Γενική Γραμματέας, Δημοκρατικό Κόμμα (PD), Ιταλία

Υοlanda Diaz, Πρόεδρος Sumar, Ισπανία (είναι και Αναπλ Πρωθυπουργός βλ. παρακάτω)

Walter Baier, Πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαικής Αριστεράς και υποψήφιος για την Ευρωπαική Επιτροπή

– Στέφανος Στεφάνου, Γενικός Γραμματέας ΑΚΕΛ

Magnus Skjold, Σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία, Ισλανδία

Ska Keller, Μέλος, Ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και

– Μαρία Βασιλάκου, Αντιδήμαρχος και Δημοτική σύμβουλος της Βιέννης – Κόμμα Πρασίνων (2010-2019).

Σε επίπεδο κυβερνητικών αξιωματούχων, στη Διάσκεψη θα συμμετάσχουν οι:

Υοlanda Diaz, Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός, Υπουργός Εργασίας, Πρόεδρος, Sumar, Ισπανία

– Igli Hasani, Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας

-Riyad Al-Maliki, στενός συνεργάτης του Mahmoud Abbas και ΥΠΕΞ Παλαιστίνης 2007-2024

-Νίκος Κοτζιάς, Υπουργός Εξωτερικών (2015-2018), Ελλάδα

-Nikola Dimitrov, Πρόεδρος, «Balkan Center for Constructive Policies Solution», Αναπλ. Πρωθυπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις (2017- 2020), Βόρεια Μακεδονία

-Julian Popov, Υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων (2023-2024), Βουλγαρία, Ερευνητής, European Climate Foundation

-Γιώργος Χουλιαράκης, Αν. Υπουργός Οικονομικών (2015-2019)

Ανοιχτοί δίαυλοι με τα πανεπιστήμια

Παράλληλα, το Ινστιτούτο Τσίπρα ανοίγει διαύλους επικοινωνίας με μια σειρά ακαδημαϊκών και ερευνητικών Ινστιτούτων, Πανεπιστημίων, αλλά και προσωπικοτήτων του ακαδημαϊκού χώρου, όπως:

-Humberto Costa, Γερουσιαστής, Ίδρυμα Lula, Βραζιλία

-Mustafa Aydin, Πρόεδρος, Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων Τουρκίας και Greek Turkish Forum

-Elaine Papoulias, Διευθύντρια, Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών Minda de Gunzburg (CES), Harvard University, ΗΠΑ

– Barak Ravid, CNN ΗΠΑ, από τους πιο γνωστούς και έγκριτους Ισραηλινούς δημοσιογράφους

– Alice Barbe, Γενική Δντρια Academie des Futurs Leaders. Πρόκειται για ακτιβίστρια κατά της ακροδεξιάς στη Γαλλία, γνωστή για τις αποκαλύψεις της για τους Γάλλους επιχειρηματίες που χρηματοδοτούν τη Λεπέν.

-Ιlina Mangova, Δντρια International Republican Institute, Βόρεια Μακεδονία.

Από Ελλάδα, παρόντες στη Διεθνή Διάσκεψη θα είναι οι:

– Φαίη Μακάνταση, Δντρια ΔιαΝΕΟσις

– Νίκος Βέττας, Διευθυντής ΙΟΒΕ

– Μανώλης Πλειώνης, Διευθυντής και Πρόεδρος του ΔΣ, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

– Αντώνης Παπαγιαννίδης, Δημοσιογράφος

-Μαριλένα Κοππά, Καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής, Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο

-Κωνσταντίνος Φίλης, Καθηγητής & Διευθυντής, ACG Institute of Global Affairs, Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών

– Χάρρυ Τζήμητρας, Διευθυντής, Peace Research Institute Oslo, Κύπρος

– Ευγενία Φωτονιάτα, Ινστιτούτο ΕΝΑ

– Σωτήρης Ρούσσος, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Επιστημονικός υπεύθυνος Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών.

«Διαμορφώνοντας το κοινό μας μέλλον»

Εν τω μεταξύ, στη δημοσιότητα δόθηκε χθες το λογότυπο του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα μέσα από ένα βίντεο που αναρτήθηκε στα social media. Στο βίντεο της παρουσίασης του λογοτύπου φαίνεται πως οι δημιουργοί του εμπνεύστηκαν την σύνθεση και τη δυναμική αποτύπωσή του μέσα από τα σύμβολα της ισότητας και του κίονα, αλλά και την εναλλαγή συγκεκριμένων λέξεων που νοηματοδοτούν τους στόχους του Ινστιτούτου.

Ο κίονας και οι Πρέσπες

Ειδικότερα, ο κίονας είναι σύμβολο δύναμης και μέτρου στην αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική. Δεν στηρίζει απλώς δομές, αλλά αξίες. Συμβολίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας ως ευρωπαϊκού πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Διεθνής ρόλος που συνδέεται με την προάσπιση του διεθνούς δικαίου, τη Συμφωνία των Πρεσπών και την προσπάθεια για ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα αναδεικνύεται το σήμα “ίσον” που συμβολίζει την ισότητα και τους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη και ανθρώπινα δικαιώματα, απέναντι σε κάθε μορφής ανισότητες και διακρίσεις.

Κάτω από το σήμα εναλλάσσεται το μήνυμα του Ινστιτούτου για την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση ενός μέλλοντος που δεν μπορεί παρά να είναι κοινό: τόσο ως προς τις προκλήσεις και κρίσεις που αντιμετωπίζουν, όσο και ως προς τις προοπτικές και προσδοκίες τους. Ένα μέλλον που διαμορφώνουμε, μαζί.

Οι λέξεις είναι συγκεκριμένες: Διεκδικώντας, σχεδιάζοντας, προστατεύοντας,οικοδομώντας, αναπτύσσοντας, καλλιεργώντας,αποφασίζοντας. Και το λογότυπο κλειδώνει με το μήνυμα: Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα – Διαμορφώνοντας το Κοινό μας Μέλλον.

Το σήμα και μήνυμα του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα είναι δυναμικό: στη βάση μιας σταθερής κληρονομιάς αξιών, απέναντι στον πόλεμο, στον εθνικισμό, στις ανισότητες, στις διακρίσεις, διαμορφώνουμε το κοινό μας μέλλον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments