Ελλάδα

Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης για τον καύσωνα – Που θα “χτυπήσουν” 42άρια [vid]

Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης για τον καύσωνα – Που θα “χτυπήσουν” 42άρια [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης για τον καύσωνα - Που θα "χτυπήσουν" 42άρια [vid]

Καμίνι θυμίζει σήμερα η χώρα, με το Έκτακτο Δελτίο Καιρού που εκδόθηκε στις 10/06 να επικαιροποιείται το μεσημέρι της Πέμπτης 13//06, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Καμίνι θυμίζει σήμερα η χώρα, με το Έκτακτο Δελτίο Καιρού που εκδόθηκε στις 10/06 να επικαιροποιείται το μεσημέρι της Πέμπτης 13//06, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στην ανατολική χώρα από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα, λόγω δυτικών καταβατικών ανέμων, κυρίως σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα.

Συγκεκριμένα:

1. Την Πέμπτη (13-6-2024) οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα. Μικρή πτώση παρουσιάζει η θερμοκρασία μόνο στα βορειοδυτικά.

α. Στην Ήπειρο και τη Μακεδονία θα εκδηλωθούν όμβροι και κατά τόπους καταιγίδες. β. Στα βόρεια ηπειρωτικά η θερμοκρασία θα φθάσει τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου. γ. Στη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο η θερμοκρασία θα φθάσει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου. δ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο η θερμοκρασία θα φθάσει τους 41 με 42 και πιθανόν τους 43 βαθμούς Κελσίου. ε. Στα νησιά του Ιονίου, τις Σποράδες και τις Κυκλάδες τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου τους 38 με 40 και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 42 βαθμούς Κελσίου. στ. Στην Αττική η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει στο εσωτερικό τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

2. Την Παρασκευή (14-6-2024) η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, ενώ στη βόρεια Ελλάδα, κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου. β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 με 37 βαθμούς, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 38 βαθμούς Κελσίου. γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και τοπικά στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, από αύριο, Παρασκευή 14/06, ο καιρός θα αλλάξει.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος του Open Κλέαρχος Μαρουσάκης, οι υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν σήμερα κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, με την Πέμπτη 13/06 να αποτελεί την τελευταία ημέρα του καύσωνα, καθώς από αύριο αναμένεται να πέσει ο υδράργυρος, αρχικά στα δυτικά και στα βόρεια και στη συνέχεια στα ανατολικά και στα νότια.

Το απόγευμα θα δούμε στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην ανατολική Πελοπόννησο, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα θερμοκρασίες κοντά στους 40-43 βαθμούς Κελσίου. Το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα δεν συνοδεύεται από υψηλή ηλιακή ακτινοβολία, αλλά από συννεφιά και αφρικανική σκόνη, που υπάρχει στα υψηλά τμήματα της ατμόσφαιρας. Παράλληλα, στα κεντρικά, δυτικά και βόρεια οι συννεφιές αυτές αναμένεται να πυκνώσουν ακόμη περισσότερο και να δώσουν βροχές, μπόρες και τοπικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί στο Νότιο Αιγαίο και θα λειτουργήσουν σαν «καταβάτες», με αποτέλεσμα να ανεβάσουν ακόμη περισσότερο τη θερμοκρασία. Βορειοδυτικός θα πνέει ο άνεμος και στο Βόρειο Ιόνιο.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Τις πρωινές ώρες η θερμοκρασία στην Αττική ανήλθε στους 28 βαθμούς, με τον καιρό να είναι σχετικά αίθριος με αραιές συννεφιές. Ο υδράργυρος θα ανέλθει αργά το μεσημέρι στους 40-41 βαθμούς Κελσίου, ιδιαίτερα στις εσωτερικές περιοχές του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν στα 3-4 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη η μέρα θα ξεκινήσει με αραιές συννεφιές, που το βράδυ θα γίνουν πυκνότερες και δεν αποκλείεται να σημειωθούν βροχές και μπόρες ιδιαίτερα προς τα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού. Οι άνεμοι δεν θα προβληματίσουν, κοντά στα 4-5 μποφόρ, και ο υδράργυρος θα ανέλθει στους 37 βαθμούς Κελσίου, αργά το μεσημέρι.

Πτώση της θερμοκρασίας την Παρασκευή – Έρχονται καταιγίδες ακόμη και χαλαζοπτώσεις

Την Παρασκευή 14/06, θα αρχίσει να εκτοπίζεται το κύμα ζέστης προς τα νοτιοανατολικά από μια ψυχρή αέρια μάζα. Από τη «σύγκρουση» αυτών των δύο αερίων μαζών θα δημιουργηθεί αστάθεια, με αποτέλεσμα να σημειωθούν επικίνδυνες καταιγίδες αύριο το απόγευμα στην περιοχή της Μακεδονίας, της Θράκης και του βόρειου και βορειοανατολικού Αιγαίου. Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, είναι πιθανό τα φαινόμενα να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και κεραυνούς.

Ταυτόχρονα, θα ενισχυθούν και οι άνεμοι σε όλη τη χώρα και, σε συνδυασμό με την ξηρή επιφάνεια του εδάφους, θα ανεβάσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Το Σαββατοκύριακο θα έχουμε πιο ομαλές καιρικές συνθήκες, με τον υδράργυρο να προσεγγίζει θερμοκρασίες κοντά στον μέσο όρο για την εποχή.

Ο καιρός θα ακολουθήσει το ίδιο μοτίβο μέχρι και την αρχή της επόμενης εβδομάδας, με θερμοκρασίες κοντά στους 34-36 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments