Γεωπολιτικά

Ευκαιρία συνάντησης Ερντογάν – Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο

Ευκαιρία συνάντησης Ερντογάν – Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο

Πηγή Φωτογραφίας: Then-US vice president Joe Biden, left, poses for photographers with Turkish President Recep Tayyip Erdogan, right, prior to a meeting at Yildiz Mabeyn Palace in Istanbul on January 23, 2016. (Kayhan Ozer/ Presidential Press Service, Pool via AP)

Ο Μπάιντεν είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες που δεν έχει φιλοξενήσει τον Ερντογάν στον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων ετών της θητείας του.

Εν μέσω διευρυνόμενων διαφορών για τη Γάζα, η Τουρκία ανέβαλε τον Απρίλιο την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στον Λευκό Οίκο που ήταν προγραμματισμένη για τον Μάιο.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα Τζεφ Φλέικ δήλωσε ότι η σύνοδος κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον στις 9-11 Ιουλίου θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για μια συνάντηση μεταξύ του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η πρώτη επίσκεψη του Ερντογάν στον Λευκό Οίκο του Μπάιντεν, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Μάιο, αναβλήθηκε από την τουρκική πλευρά, με αξιωματούχους και των δύο χωρών να επικαλούνται σύγκρουση στον προγραμματισμό. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη στρατιωτική υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα πιστεύεται ότι είναι ένας από τους κύριους παράγοντες για την απόφαση της τουρκικής πλευράς να αναβάλει.

Ο Μπάιντεν είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες που δεν έχει φιλοξενήσει τον Ερντογάν στον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων ετών της θητείας του.

“Υπάρχει κάποια επιθυμία και από τις δύο πλευρές” για μια συνάντηση, δήλωσε ο Φλέικ στο Reuters σε αποκλειστική συνέντευξη που δόθηκε στη δημοσιότητα, προσθέτοντας ότι η σύνοδος κορυφής της διατλαντικής συμμαχίας στην Ουάσινγκτον παρέχει μια ευκαιρία για τις συνομιλίες. Ενώ επανέλαβε ότι η αναβολή οφειλόταν σε σύγκρουση με τον προγραμματισμό, ο Φλέικ αναγνώρισε επίσης ότι ο προγραμματισμός της επίσκεψης έγινε σε δύσκολες στιγμές για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας εν μέσω ενός “σκληρού πολιτικού σκηνικού” για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα συγκεντρωθούν στην Ουάσινγκτον για να γιορτάσουν την 75η επέτειο της συμμαχίας ασφαλείας. Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Ερντογάν θα παραστεί στη συνάντηση.

Ο Ερντογάν έχει επικρίνει έντονα το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον πόλεμο στη Γάζα. “Οι χώρες που παρέχουν πυρομαχικά και υποστήριξη με όπλα στο Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσουν να συμμετέχουν σε αυτό το έγκλημα”, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα σε μια νέα, ελάχιστα συγκαλυμμένη αιχμή κατά της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση και οι πολιτικοί της ηγέτες μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στην Τουρκία. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις σε άτομα και εταιρείες που χρηματοδοτούσαν την ομάδα στην αρχή του πολέμου.

Η επίσκεψη του Ερντογάν στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πραγματοποιηθεί μετά τη συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στις 3-4 Ιουλίου στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα. Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν την Τρίτη, ο Πούτιν δήλωσε ότι θα συναντηθεί προσωπικά με τον Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της SCO.

Ο Φιντάν, ο οποίος επισκέφθηκε πρώτα την Κίνα και στη συνέχεια τη Ρωσία μέσα σε μια εβδομάδα, έχει στείλει μηνύματα ότι η Τουρκία είναι πρόθυμη να εμβαθύνει τη συνεργασία της με τους παραδοσιακούς εχθρούς των Ηνωμένων Πολιτειών, δηλαδή τη Ρωσία και την Κίνα.

Μιλώντας στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα, ο Φιντάν δήλωσε ότι η Τουρκία διερευνά νέες ευκαιρίες με τις BRICS. Ο Πούτιν δήλωσε την Τρίτη ότι θα “υποστηρίξει πλήρως” τις φιλοδοξίες της Τουρκίας στο υπό την ηγεσία της Κίνας μπλοκ που ιδρύθηκε από τη Ρωσία, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική και την Ινδία.

Ο Φλάιν εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία δεν θα ενταχθεί στα BRICS, αλλά πρόσθεσε ότι η συμμετοχή του μέλους του ΝΑΤΟ στο μπλοκ δεν θα εκτροχιάσει την ευθυγράμμισή του με τη Δύση, ανέφερε το Reuters.

Πηγή: Al Monitor

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments