Γεωπολιτικά

Μπλίνκεν: “Ορισμένες αλλαγές της Χαμάς στην εκεχειρία στη Γάζα “δεν είναι εφαρμόσιμες”

Μπλίνκεν: “Ορισμένες αλλαγές της Χαμάς στην εκεχειρία στη Γάζα “δεν είναι εφαρμόσιμες”

Πηγή Φωτογραφίας: U.S. Secretary of State Antony Blinken announces his appointment of Gayle Smith as the new State Department Coordinator for Global COVID Response and Health Security as he speaks about U.S. leadership in fighting the coronavirus disease (COVID-19) at the State Department in Washington, U.S., April 5, 2021. REUTERS/Al Drago/Pool

«Η Χαμάς πρότεινε πολυάριθμες αλλαγές στην πρόταση που ήταν στο τραπέζι. Ορισμένες από τις αλλαγές είναι εφαρμόσιμες. Κάποιες δεν είναι», δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους στη Ντόχα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται για να «γεφυρώσουν τα κενά» μεταξύ των προτάσεων που προσφέρθηκαν από το Ισραήλ και τη Χαμάς.

Η Χαμάς απάντησε στην υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας με «πολλές αλλαγές», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Η Χαμάς πρότεινε πολυάριθμες αλλαγές στην πρόταση που ήταν στο τραπέζι. Ορισμένες από τις αλλαγές είναι εφαρμόσιμες. Κάποιες δεν είναι», δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους στη Ντόχα.

Η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση υπέβαλε την επίσημη απάντησή της στους διαμεσολαβητές Κατάρ και Αίγυπτο την Τρίτη, περισσότερο από μία εβδομάδα αφότου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δημοσιοποίησε αυτό που περιέγραψε ως ισραηλινό σχέδιο τριών φάσεων για τη διακοπή των μαχών και την απελευθέρωση των ομήρων.

Η προτεινόμενη κατάπαυση του πυρός ξεκινά με μια παύση των μαχών για έξι εβδομάδες και την απελευθέρωση των γυναικών, των τραυματιών και των ηλικιωμένων ομήρων με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους και μια αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Η δεύτερη και η τρίτη φάση απαιτούν την απελευθέρωση των ανδρών και των νεκρών ομήρων, την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και την ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου παλαιστινιακού εδάφους.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό του Κατάρ σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδιώξουν να «γεφυρώσουν τα κενά» μεταξύ της συμφωνίας που αποδέχθηκε το Ισραήλ και των αλλαγών που απαιτεί η Χαμάς.

«Η Χαμάς θα μπορούσε να είχε απαντήσει με μια μόνο λέξη, “ναι”», δήλωσε ο Μπλίνκεν. «Αντ’ αυτού, η Χαμάς περίμενε σχεδόν δύο εβδομάδες και στη συνέχεια πρότεινε περισσότερες αλλαγές – αρκετές από τις οποίες υπερβαίνουν τις θέσεις που είχε προηγουμένως λάβει και αποδεχθεί».

Δεν διευκρίνισε τις αλλαγές που επιδιώκει η Χαμάς στην πρόταση. Η μαχητική οργάνωση έχει δηλώσει δημοσίως ότι θέλει διαβεβαιώσεις ότι το Ισραήλ θα εφαρμόσει μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

«Χρειάζεται πολύς χρόνος για να γεφυρωθούν αυτά τα κενά», δήλωσε ο Σεΐχης Μοχάμεντ. «Πρέπει να το τελειώσουμε αυτό το συντομότερο δυνατό».

Πηγή: Al Monitor

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments