Γαλλία: Άνοιγμα του Σιοτί προς την Ακροδεξιά και την Λεπέν
Πηγή Φωτογραφίας: Right-wing opposition party leader Eric Ciotti on TFI on Tuesday.SIPA via AP
Στη θέση του δεσμεύτηκε να παραμείνει ο Ερίκ Σιοτί, ηγέτης των Les Républicains στη Γαλλία, του γκωλικού κόμματος, παρά το ότι βασικά μέλη του κόμματός του ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της αποπομπής του.
Αφορμή ήταν το άνοιγμα του Σιοτί προς την Ακροδεξιά και την ηγέτη της Μαρίν Λεπέν για συμμαχία ενόψει τις βουλευτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου.
Ο Σιοτί είχε δηλώσει την Τρίτη ότι με τον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν «λέμε τα ίδια πράγματα, οπότε ας σταματήσουμε να επινοούμε διαφορές».Την Τετάρτη όμως εκτυλίχθηκαν πρωτοφανείς σκηνές στα γραφεία των LR με τον Σιοτί να είναι «οχυρωμένος» στο κτίριο αφού πρώτα κλείδωσε τα γραφεία. Και όλα αυτά, ενώ «βράζει» το κόμμα από την πρόταση του Σιοτί.
Υψηλόβαθμα στελέχη των LR έφτασαν στα κεντρικά γραφεία, όπου είχαν προγραμματίσει συνάντηση για να εκδιώξουν τον Σιοτί, λέγοντας ότι οι δηλώσεις του για συμμαχία με τη Λεπέν ήταν προδοσία των αξιών τους. Ωστόσο, βρήκαν το κτίριο κλειδωμένο, όπως αναφέρει ο Guardian.
Ο Σιοτί εξήγησε στο Χ ότι έκλεισε τις πόρτες «έπειτα από απειλές που δέχθηκε» και ότι έπρεπε «να εγγυηθεί την ασφάλεια του προσωπικού». Και όπως έλεγε: «δεν έχει προγραμματιστεί καμία συνάντηση στα κεντρικά γραφεία σήμερα το απόγευμα».
Ένα από τα στελέχη, ο Ορελιέν Πραντιέ, δήλωσε ότι ο Σιοτί δεν είναι πρόεδρος «από τη στιγμή που πήρε αυτή την τρελή απόφαση» για τη συνεργασία με Λεπέν. «Αν χρειαστεί θα τον διώξουμε» είπε. Άλλα στελέχη αστειεύονταν λέγοντας ότι ο Σιοτί θα βγει μόνο αν καλέσουν την πυροσβεστική ή αν του μιλήσει ο Ζορντάν Μπαρντελά, ο πρόεδρος του κόμματος της Λεπέν.
Ήταν τόση η οργή, που ο εκπρόσωπος του κόμματος έφτασε να αποκαλέσει τον ηγέτη «δικτάτορα» που προσπαθεί να κατευνάσει τη Λεπέν όπως ανεπιτυχώς η Γαλλία και η Βρετανία προσπάθησαν να κατευνάσουν τη ναζιστική Γερμανία το 1938. «Δεν υπάρχει χώρος για προδότες και μικρά πραξικοπήματα», έλεγε η Βαλερί Πεκρές, άλλο ένα από τα κορυφαία στελέχη.
Ο «πόλεμος» είχε και ηλεκτρονικές μάχες: η Liberation ανέφερε πως κάποιο από τα στελέχη του κόμματος άλλαξε τους κωδικούς στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης του κόμματος.
Τα στελέχη επιχείρησαν να συνεδριάσουν κάπου αλλού για την εκδίωξη του Σιοτί, έστω και αν ο ίδιος έλεγε ότι όλα αυτά είναι αντίθετα με το καταστατικό και ότι στερούνται από οποιαδήποτε νομική ισχύ.
Τελικά τα στελέχη μπήκαν στο κτίριο όταν βρέθηκε ένα δεύτερο κλειδί, αλλά ο Σιοτί δεν ήταν εκεί.
Πολιτικές ζυμώσεις
Έχουν περάσει τέσσερις ημέρες από το διάγγελμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με το οποίο προκήρυσσε βουλευτικές εκλογές για τις 30 Ιουνίου, έπειτα από τη βαριά ήττα της παράταξής του από αυτήν της Λεπέν στις ευρωεκλογές, και τα κόμματα είναι σε αναβρασμό.
Ο Μακρόν ζήτησε την Τετάρτη να σχηματιστεί ένας κεντρώος συνασπισμός ευρείας βάσης και απηύθυνε έκκληση στους μετριοπαθείς αριστερούς και δεξιούς να τον ακολουθήσουν.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα και η Ανυπότακτη Γαλλία ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία συμμαχίας πολλών αριστερών κομμάτων (μαζί τους οι Πράσινοι και οι Κομμουνιστές), τα οποία θα συμφωνήσουν να μην κατεβάσουν υποψηφίους το ένα εναντίον του άλλου.
Εν τω μεταξύ, δημοσκόπηση της Elabe για το BFM TV και την La Tribune Dimanche έδειξε ότι η ακροδεξιά της Λεπέν αναμένεται να κερδίσει το 31% των ψήφων στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών στις 30 Ιουνίου. Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι η συμμαχία των αριστερών κομμάτων θα λάβει 28%, μπροστά από το κόμμα Αναγέννηση του Μακρόν, με 18% των ψήφων. Προέβλεπε ένα ποσοστό 6,5% των ψήφων για τους Les Républicains.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας