Διεθνή

Ξεκίνησε η G7 -Προκαταρκτική συμφωνία για δάνειο-μαμούθ 50 δισ. στην Ουκρανία

Ξεκίνησε η G7 -Προκαταρκτική συμφωνία για δάνειο-μαμούθ 50 δισ. στην Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO//Οι ηγέτες της Ομάδας των 7 συνεδριάζουν από σήμερα στην Ιταλία, όπου θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν, μεταξύ άλλων σε έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει τη χρήση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την άμυνα της Ουκρανίας

Οι ηγέτες της Ομάδας των 7 συνεδριάζουν από σήμερα στην Ιταλία, όπου θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν, μεταξύ άλλων σε έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει τη χρήση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την άμυνα της Ουκρανίας

Με την εκκίνηση των εργασιών της G7 στην Ιταλία, οι ηγέτες συναντώνται εν μέσω σοβαρών πολιτικών εξελίξεων σε εθνικό επίπεδο, έχοντας στο επίκεντρο της ατζέντας την στήριξη στην Ουκρανία, την κρίση στη Μέση Ανατολή με επίκεντρο την Γάζα και την αντιπαράθεση με την Κίνα.

Οι ηγέτες της Ομάδας των 7 συνεδριάζουν από σήμερα στην Ιταλία, όπου θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν, μεταξύ άλλων σε έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει τη χρήση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την άμυνα της Ουκρανίας.

Υπό την προεδρία της Ιταλίας, η G7 (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία, Καναδάς και Ιαπωνία) συνεδριάζει στο πολυτελές παραθαλάσσιο θέρετρο Μπόργκο Εγνάτσια στην Απουλία.

«Η ομάδα χωρών του G7 δεν είναι οχυρό, το οποίο κάποιος πρέπει να υπερασπισθεί, αλλά μια σειρά αξιών που προσφέρουμε στον κόσμο, για να πετύχουμε κοινή ανάπτυξη», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι κατά την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη στην Απουλία της Κάτω Ιταλίας.

«Πρέπει να κάνουμε πολλή δουλειά, αλλά είμαι βέβαιη ότι τις δυο αυτές ημέρες θα καταφέρουμε να προωθήσουμε έναν διάλογο που θα μπορέσει να μας προσφέρει ουσιαστικά και μετρήσιμα αποτελέσματα», πρόσθεσε η Μελόνι.

Προκαταρκτική συμφωνία για δάνειο «μαμούθ» στην Ουκρανία Μπροστά στο ενδεχόμενο επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει η εκλογή του για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η G7 θέλει να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχει στο Κίεβο. Η Ομάδα ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία για τη χρήση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων τα οποία έχουν παγώσει οι Δυτικοί προκειμένου να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία και να τη βοηθήσει να ανοικοδομήσει τη χώρα.

Σύμφωνα με τους Financial Times οι διαπραγματευτές της G7 κατέληξαν σε μια αρχική συμφωνία για ένα δάνειο ύψους 50 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία, το οποίο θα αντληθεί από ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που είναι παγωμένα σε δυτικές χώρες, δήλωσαν δύο άτομα που συμμετέχουν στις συνομιλίες.

«Υπάρχει προκαταρκτική συμφωνία… αλλά φυσικά χρειάζεται επίσημη έγκριση από τους ηγέτες της G7», δήλωσε αξιωματούχος στους FT. «Δεν περιμένω από κανέναν ηγέτη… να την εμποδίσει», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί. 

Οι χώρες της ΕΕ υιοθέτησαν στις αρχές Μαΐου συμφωνία για την κατάσχεση των εσόδων που προέρχονται από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να εξοπλίσουν την Ουκρανία, ένα ποσό που εκτιμάται στα 2,5 με 3,5 δισεκ. ευρώ ετησίως.

Ωστόσο οι ΗΠΑ θέλουν να πάνε πιο μακριά και ασκούν πίεση στις χώρες της G7 να συμφωνήσουν να προσφέρουν στην Ουκρανία ένα τεράστιο δάνειο ύψους περίπου 50 δισεκ. δολαρίων για το οποίο θα παρέχουν εγγυήσεις τα μελλοντικά έσοδα από τα παγωμένα ρωσικά ενεργητικά.

Παρ’ όλα αυτά παραμένουν πολλά ερωτήματα, κυρίως ποιος θα εκδώσει αυτό το δάνειο και τι θα συμβεί σε περίπτωση που τα ρωσικά αυτά περιουσιακά στοιχεία αποδεσμευθούν αν υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία.

Η Γαλλία δηλώνει ότι μια συμφωνία επί της αρχής έχει ήδη συναφθεί για την χορήγηση 50 δισεκ. δολαρίων «πριν το τέλος του 2024». «Υπάρχει συμφωνία. Όπως πάντα στη G7 οι ηγέτες λαμβάνουν μια απόφαση και οι τεχνοκράτες στη συνέχεια εργάζονται για της δώσουν μορφή», επεσήμανε πηγή.

Οι ΗΠΑ εμφανίζονται πιο συγκρατημένες, με τον Τζέικ Σάλιβαν σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου να επισημαίνει ότι η G7 θα ανακοινώσει «ένα πλαίσιο» και ένα χρονοδιάγραμμα, οι λεπτομέρειες του οποίου θα οριστικοποιηθούν αργότερα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments