Οικονομία

Πετρέλαιο: Αυξημένα αποθέματα και αμετάβλητα επιτόκια πιέζουν τις τιμές

Πετρέλαιο: Αυξημένα αποθέματα και αμετάβλητα επιτόκια πιέζουν τις τιμές

Πηγή Φωτογραφίας: PEXELS.COM

Η σταθερή νομισματική πολιτική της Fed και τα αυξημένα αποθέματα ρίχνουν τις τιμές

Πτώση σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν στις πρώτες συναλλαγές της Πέμπτης, καθώς οι επενδυτές εξετάζουν την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να αναβάλει ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων για τον Δεκέμβριο. Η αγορά επίσης επιβαρύνθηκε από τα αυξημένα αμερικανικά αποθέματα αργού και καυσίμων.

Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου Brent μειώθηκαν κατά 23 σεντς ή 0,3%, φτάνοντας στα 82,37 δολάρια το βαρέλι. Αντίστοιχα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) των ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 20 σεντς ή 0,3%, διαμορφώνοντας την τιμή στα 78,30 δολάρια το βαρέλι. Οι δύο αυτοί δείκτες αναφοράς είχαν καταγράψει άνοδο περίπου 0,8% στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Η Fed διατήρησε σταθερά τα επιτόκια την Τετάρτη, καθυστερώντας την έναρξη χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής πιθανώς μέχρι τον Δεκέμβριο. Το υψηλότερο κόστος δανεισμού συνήθως επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη, κάτι που ενδέχεται να μειώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη διήμερη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας ότι ο πληθωρισμός έχει μειωθεί χωρίς να προκαλέσει σημαντική ζημιά στην οικονομία, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε πως αυτή η τάση δεν θα συνεχιστεί.

Αυξήθηκαν τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου

Από την πλευρά της προσφοράς, τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν την περασμένη εβδομάδα, κυρίως λόγω του άλματος των εισαγωγών, ενώ τα αποθέματα καυσίμων αυξήθηκαν επίσης περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας (IEA) την Τετάρτη.

Επίσης, τις τιμές επιβάρυνε μια πτωτική έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, η οποία προειδοποίησε για πλεονάζουσα προσφορά στο εγγύς μέλλον.

«Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ανοδική έκθεση του ΟΠΕΚ+ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η πετρελαϊκή ομάδα διατήρησε τις προβλέψεις της για ενίσχυση της ζήτησης», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ Research.

Οι έμποροι παρακολουθούν επίσης τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η οποία, εάν επιλυθεί, θα μειώσει τους φόβους για πιθανές διαταραχές του εφοδιασμού από την πετρελαιοπαραγωγό περιοχή.

Στην τελευταία επίθεση κατά της ναυτιλίας, οι μαχητές Χούθι, που πρόσκεινται στο Ιράν, ανέλαβαν την Τετάρτη την ευθύνη για επιθέσεις με μικρά πλωτά μέσα και πυραύλους που άφησαν ένα πλοίο μεταφοράς άνθρακα ελληνικών συμφερόντων να χρειάζεται διάσωση κοντά στο λιμάνι Χοντέιντα της Ερυθράς Θάλασσας της Υεμένης.

Οι μαχητές Χούθι έχουν ξεκινήσει μπαράζ επιθέσεων στη διεθνή ναυτιλία στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας από τον Νοέμβριο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Αργά την Τετάρτη, η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει τη «θετικότητά» της στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Χαμάς είχε προτείνει πολλές αλλαγές σε μια πρόταση για κατάπαυση του πυρός που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι οι διαμεσολαβητές είναι αποφασισμένοι να καλύψουν τα κενά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments