Πολιτική

12 νομοσχέδια στον οδικό χάρτη της κυβέρνησης

12 νομοσχέδια στον οδικό χάρτη της κυβέρνησης

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΑΜΕΛΛΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Πριμ παραγωγικότητας, talent visa και νέος Κ.Ο.Κ.

Στο μονοπάτι των νομοθετικών έργων ξαναμπαίνει η κυβέρνηση καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να εντείνει τις στοχευμένες προσπάθειες για την βελτίωση της καθημερινότητας, την μείωση των ανισοτήτων και την ενίσχυση του οικονομικού κλίματος. Μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες ανάπαυλας για τις ευρωεκλογές η Βουλή ξεκινά και πάλι τις εργασίες της που φαίνεται ότι θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς έως το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Σήμερα στην Ολομέλεια θα κυρωθεί η σύμβαση υποπαραχώρησης του λιμένα Καβάλας ενώ θα ακολουθήσει η επεξεργασία και η ψήφιση σχεδίου νόμου για τα ανασφάλιστα οχήματα και τα τέλη κυκλοφορίας.

Εκτός από αυτά, ο μπλε φάκελος του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, περιλαμβάνει έναν οδικό χάρτη με 12 σημαντικά νομοσχέδια που πρόκειται να εγκριθούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Ανεξάρτητα από τους υπουργούς που θα προτείνουν τις αλλαγές λόγω του αναμενόμενου ανασχηματισμού, το Μέγαρο Μαξίμου έχει ετοιμάσει τα νομοθετικά κείμενα για την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, την κίνητροδότηση των δημόσιων υπαλλήλων, την αναμόρφωση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας και άλλα.

Το υπουργείο Εσωτερικών προτείνει ένα νέο σχέδιο νόμου που επεκτείνει το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και την επιτάχυνση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Το νέο σύστημα πριμοδότησης θα ισχύει για όλους τους κρατικούς φορείς που υπάγονται στη στοχοθεσία – αξιολόγηση και οι υπάλληλοι που εκπληρώνουν τους στόχους θα μπορούν να λάβουν μέχρι και 15% του ετήσιου βασικού μισθού τους ως χρηματική ανταμοιβή. Επιπλέον, η αναμόρφωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και η εναρμόνιση των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτει η χώρα θεωρούνται κρίσιμες διατάξεις από το Υπουργείο Οικονομικών.

Αναμένεται ακόμη η παρουσίαση του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ο οποίος θα φέρει σημαντικές αλλαγές στο ποινολόγιο. Η κεντρική φιλοσοφία των νέων διατάξεων είναι η αυστηροποίηση παραβάσεων όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, παράβαση ερυθρού σηματοδότη και ΛΕΑ, με την τιμωρία του παραβάτη οδηγού να περιλαμβάνει αφαίρεση του διπλώματος. Επίσης, στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο θα εισάγει νέου τύπου άδειες πρόσβασης στην αγορά εργασίας με σκοπό την προσέλκυση ταλέντων και την αναβάθμιση της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, θα εισαχθούν η Talent Visa και η Tech Visa, ώστε να δοθεί πρόσβαση στη μερική απασχόληση στους ξένους φοιτητές και η δυνατότητα αναζήτησης εργασίας έναν χρόνο μετά την αποφοίτησή τους. Παράλληλα, η διάρκεια της ανανέωσης των αδειών διαμονής αναμένεται να αυξηθεί σε 5 έτη και της επί μακρόν διαμονής σε 7 έτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments