Πολιτική

Ανασχηματισμός: Ποιοι φεύγουν και ποιοι έρχονται

Ανασχηματισμός: Ποιοι φεύγουν και ποιοι έρχονται

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/EUROKINISSI)

Το γράψε- σβήσε του Μαξίμου.

Με την αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό να έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες, φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός είναι πιο κοντά στην οριστικοποίηση των αποφάσεων του. Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι υπουργοί έχουν «κατεβάσει τα μολύβια», ενώ και οι βουλευτές της ΝΔ έχουν…πιάσει τα τηλέφωνα, διερευνώντας ποιος έχει πληροφορίες για τις κινήσεις του πρωθυπουργού, δεν είναι λάθος να πει κανείς ότι όλο το κυβερνητικό επιτελείο κινείται στον αστερισμό του ανασχηματισμού.

Για να μην είναι χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα το αυριανό υπουργικό συμβούλιο, το κυβερνητικό επιτελείο έχει ορίσει ορισμένα θέματα προς συζήτηση. Έτσι, ο υπουργός Οικονομικών παρουσιάζει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του για το Υπερταμείο και το ψηφιακό τέλος συναλλαγών, ο υπουργός Υγείας πρωτοβουλίες για την άνοια, ο υπουργός Υποδομών πρόοδο κυρίως αρδευτικών έργων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής και ο υπουργός Επικρατείας την πρόοδο ως προς την Επιτροπή Κωδικοποίησης και το Εθνικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Ένα προφανές συμπέρασμα που θα μπορούσε να βγάλει κανείς είναι ότι υπουργοί που έχουν «ύλη» για το υπουργικό παραμένουν αμετακίνητοι. Βεβαίως, το κυβερνητικό σκηνικό αυτές τις μέρες θυμίζει κινούμενη άμμο, αν και έχει αρχίσει να φαίνεται «φως στην άκρη του τούνελ» ως προς τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις του κ. Μητσοτάκη. Παρεμβάσεις που μπορεί να γίνουν και αύριο, αλλιώς από βδομάδα, μετά την επιστροφή Μητσοτάκη από Ελβετία και Βρυξέλλες.

Υπάρχουν δύο ονόματα που ακούγονται έντονα για αποχώρηση από το σχήμα, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη και του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα. Η ένταση με τον αγροτικό κόσμο και η ακρίβεια μέτρησαν στο αρνητικό αποτέλεσμα της ΝΔ στις εκλογές. Το όνομα του πρώην υπουργού Κώστα Τσιάρα ακούγεται έντονα για την πιθανή μετακίνησή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Επίσης, ακούγονται ονόματα που μπορεί να βρεθούν εκτός σχήματος, όπως του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη και του υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Στυλιανίδη. Για τα επίμαχα πόστα ακούγονται εκ νέου τα ονόματα του Τάκη Θεοδωρικάκου και του Νότη Μηταράκη, αν και κανείς δεν έχει επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό, ο οποίος συζητά με έναν πολύ στενό κύκλο συνεργατών του.

Στο επίκεντρο της σεναριολογίας βρίσκεται το υπουργείο Εσωτερικών και η υπουργός Νίκη Κεραμεώς, η οποία φέρεται να εξετάζεται για μετακίνηση σε άλλη θέση ή ακόμα και για αποχώρηση. Ένα όνομα που ακούγεται για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών είναι ο αναπληρωτής Θεόδωρος Λιβάνιος, ενώ επίσης αναφέρεται ο σύμβουλος επικοινωνίας Θωμάς Βαρβιτσιώτης. Κάποιοι, επίσης, βάζουν στην εξίσωση και το όνομα της υπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου, αν και ανέλαβε στο εν λόγω υπουργείο πριν από μερικούς μήνες.

Αυτήν τη στιγμή υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το αν θα υπάρξουν αλλαγές στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς δεν έχει βρεθεί κάποιο πρόσωπο με ισχυρά πολιτικά χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει την υπάρχουσα σύνθεση.

Επιπλέον, θα υπάρξουν εκτεταμένες αλλαγές στους υφυπουργούς, με πολλούς από τους υφιστάμενους να αποχωρούν και άλλους να προσλαμβάνονται από την Κ.Ο. Μεταξύ των υποψηφίων που εξετάζονται περιλαμβάνονται τα ονόματα Τάσου Χατζηβασιλείου (Σερρών), Ευριπίδη Στυλιανίδη (Ροδόπης), Κατερίνας Παπακώστα (Τρικάλων), Χρήστου Κέλλα (Λάρισας), Άννας Ευθυμίου (Α’ Θεσσαλονίκης), Μακάριου Λαζαρίδη (Καβάλας), Κώστα Καραγκούνη (Αιτωλοακαρνανίας), Κώστα Κατσαφάδου (Α’ Πειραιώς) και Κώστα Γκιουλέκα (Α’ Θεσσαλονίκης).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments