Πολιτική

Νέο κύκλο αμφισβητήσεων ανοίγει η Τουρκία

Νέο κύκλο αμφισβητήσεων ανοίγει η Τουρκία

Πηγή Φωτογραφίας: Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L), and Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (R) shake hands as they hold a joint press conference after their meeting as part of the 5th meeting of Turkiye-Greece High Level Cooperation Council in Athens, Greece on December 07, 2023. [Mustafa Kamacı – Anadolu Agency]

Με NAVTEX αμφισβητεί τη μέση γραμμή στις εκβολές του Έβρου.

Με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο η Τουρκία αμφισβητεί και τα γενικώς παραδεδεγμένα περί χρήσης της μέσης γραμμής, ακόμη και στις εκβολές ποταμών, για την οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων. Με NAVTEX του σταθμού της Σμύρνης (0536/24), η Αγκυρα καταγγέλλει τις επιστημονικές έρευνες που έχουν ανακοινωθεί από την Αθήνα με το επιστημονικό σκάφος «R/V Alkyon» (NAVTEX 091/24 του σταθμού Υδρογραφικής Υπηρεσίας Λήμνου), στις εκβολές του Εβρου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων μέχρι και τις 22 Ιουνίου. Η περιοχή που έχει δεσμευθεί, αναφέρεται στην τουρκική NAVTEX, «είναι πλησίον και εντός των πλευρικού θαλασσίου ορίου Ελλάδας – Τουρκίας, το οποίο δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί».

Η επιλογή των Τούρκων να χαρακτηρίσουν τη NAVTEX 091/24 ως “αναξιόπιστη” είναι πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς λίγες ημέρες πριν είχε εκδοθεί μια πανομοιότυπη NAVTEX (η 089/24 του σταθμού Λήμνου) χωρίς καμία αντίδραση από την Άγκυρα. Ορισμένοι ερμηνεύουν αυτή την κίνηση ως αντίδραση στην πολιτική αναταραχή στην Αθήνα, ενώ υπονοούν ότι μπορεί να συνδέεται και με τις πρόσφατες ασκήσεις στον Έβρο. Με αυτή την ενέργεια, η ‘Αγκυρα ανοίγει ένα νέο θέμα που δεν είχε τεθεί μέχρι στιγμής από τις τουρκικές αρχές.

Η NAVTEX παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς οι Τούρκοι αμφισβητούν ανοιχτά τη μέση γραμμή στις εκβολές του Εβρου, παραβιάζοντας έτσι μια συμφωνία που υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Το σύνορο αυτό είχε καθοριστεί με το Πρωτόκολλο των Αθηνών το 1926 και παραμένει αμετάβλητο ανεξάρτητα από τις μετακινήσεις της κοίτης του ποταμού. Η NAVTEX αποτελεί έναν ακόμη τρόπο με τον οποίο η Τουρκία εκφράζει τις διεκδικητικές της θέσεις, προκαλώντας ένταση στην περιοχή.

Πρόσφατα, ο καθηγητής Μπαϊράμ Οζτούρκ πρότεινε συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στον τομέα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος μέσω του TÜDAV. Παρότι το TÜDAV δεν είναι κρατικός οργανισμός, συνεργάζεται συχνά με το τουρκικό κράτος σε επιστημονικά έργα, κάτι που κάνει την άποψη του κ. Οζτούρκ αξιόπιστη για να μελετηθεί στην Αθήνα.

Η Τουρκία απείλησε να οριοθετήσει τουρκικά θαλάσσια πάρκα για να αμφισβητήσει τις ελληνικές ανακοινώσεις στις περιοχές Natura. Σύμφωνα με τον κ. Οζτούρκ, μπορεί να δημιουργηθούν τέσσερις ξεχωριστές προστατευόμενες περιοχές, μερικές από τις οποίες βρίσκονται κυριολεκτικά στη μέση του Αιγαίου.

«Η μία από αυτές τις περιοχές βρίσκεται στην Ίμβρο στο Βόρειο Αιγαίο, η άλλη βρίσκεται στην κάτω πλευρά της Λέσβου στο Κεντρικό Αιγαίο, η άλλη απέναντι από την Κρήτη και η άλλη κοντά στη χερσόνησο Ντάτσα (σ.σ. χερσόνησος της Κνίδου)», ανέφερε ο κ. Οζτούρκ ο οποίος, μάλιστα, σημείωσε ότι ήδη υπάρχουν προστατευόμενες περιοχές στην τουρκική πλευρά του Αιγαίου Πελάγους και δη στον Μίμα, στον Κεραμεικό Κόλπο και στη Φώκαια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments