Πολιτική

Σε τεντωμένο σχοινί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Σε τεντωμένο σχοινί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή Φωτογραφίας: [364930] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Ευθείες εσωκομματικές βολές αμφισβήτησης.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών επιχειρήθηκε να ερμηνευθεί τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από το ΠΑΣΟΚ, ως ένα αποτέλεσμα, σχεδόν, νίκης για τα δύο κόμματα της κεντροαριστεράς. Ακόμη κι αν κανένας από τους δύο δεν εκπλήρωσε τον εκπεφρασμένο στόχο του -ένα ποσοστό της τάξεως του 20% έλεγε ο Στέφανος Κασσελάκης, τη δεύτερη θέση αξίωνε ο Νίκος Ανδρουλάκης- την επόμενη ημέρα, τα σχόλια περιορίζονταν στις κυβερνητικές απώλειες.

Σε κανένα από τα δύο κόμματα δεν προτάθηκε πολιτική απονομιμοποίηση της κυβέρνησης ή πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Αρχικά, υπήρχαν φήμες δυσαρέσκειας στελεχών για το αποτέλεσμα, αλλά στη συνέχεια αυτές οδήγησαν σε αμφισβήτηση της ηγεσίας του Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ και στην ανάγκη ανασύνθεσης του χώρου στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η συζήτηση για το μέλλον της κεντροαριστεράς έχει ανοίξει, με αβέβαιους πρωταγωνιστές και αβέβαιη κατάληξη. Μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τη δημιουργία του “Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα”, με το μήνυμα “Διαμορφώνοντας το κοινό μας μέλλον”. Ταυτόχρονα, ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται ότι ετοιμάζεται να ιδρύσει το δικό του Ινστιτούτο κατά της Ακροδεξιάς.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μία ακόμη πρωτοβουλία, διεκδικώντας να έχει τον πρώτο λόγο στη συζήτηση του ευρύτερου χώρου, καλώντας, με επιστολή του, σε διάλογο και κοινή δράση για την προώθηση της προοδευτικής ατζέντας στο ευρωκοινοβούλιο, τους Προέδρους του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Walter Baier, του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Stefan Lövfen και του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, Thomas Waitz και Mélanie Vogel.

Η ερμηνεία της “ανασύνθεσης” της κεντροαριστεράς εντός του ΣΥΡΙΖΑ διαφέρει ανάλογα με τον ομιλητή. Ο Στέφανος Κασσελάκης προσκάλεσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για συνεργασία σε κοινές προτάσεις νόμου, αποκλείοντας τη Νέα Αριστερά. Άλλοι, όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο Αντώνης Κοτσακάς, προτείνουν σύσταση κοινού συντονιστικού για τα δύο κόμματα.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να οδηγήσουν σε νέες ρωγμές. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δηλώσει ότι κανείς δεν αναγκάζει κανέναν να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ και ότι όποιος δεν συμφωνεί με την κατεύθυνση που ακολουθείται, μπορεί να επιλέξει άλλη πορεία. Αυτό έχει προκαλέσει αιχμηρή απάντηση από τον Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος δηλώνει ότι είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πολλά χρόνια και προτίθεται να παραμείνει μέλος ακόμη και μετά από τον Κασσελάκη, στο πλαίσιο που διαμορφώθηκε με τις αποφάσεις των συνεδρίων υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται να προστεθεί και η πρόταση δύο άλλων στελεχών, των Γιάννη Ραγκούση και Θανάση Θεοχαρόπουλου, οι οποίοι προτείνουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μεταξύ μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ, για να καθοριστεί η κατεύθυνση, που θα ακολουθήσει το κόμμα για να πρωταγωνιστήσει, όπως λένε, στην ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, με στόχο ο φορέας που θα προκύψει να διεκδικήσει με αξιώσεις την κυβέρνηση στις εθνικές εκλογές του 2027.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments