Focus

6 εξωπραγματικά έργα του διάσημου αρχιτεκτονικού γραφείου BIG

6 εξωπραγματικά έργα του διάσημου αρχιτεκτονικού γραφείου BIG

Πηγή Φωτογραφίας: .myvalleedejoux.ch

Ως «μνημεία της εποχής του Ιnstagram» χαρακτηρίζει η εφημερίδα Τhe Observer τα έργα του διεθνούς αρχιτεκτονικού γραφείου BIG, που κυμαίνονται από ουρανοξύστες και μικρές πόλεις μέχρι μια συσκευή αποθήκευσης δεδομένων που θα σταλεί στη Σελήνη.

Aπό την ίδρυσή του στην Κοπεγχάγη το 2005, το στούντιο έχει σήμερα επεκταθεί με γραφεία σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Βαρκελώνη, Ζυρίχη, Λος Άντζελες, Όσλο και Σεντζέν. Tην σφραγίδα του θα αφήσει και στην Ελλάδα, καθώς έχει αναλάβει τον σχεδιασμό των κατοικιών Park Rise στο Πάρκο του Ελληνικού. Πάντως, πολλοί χαρακτηρίζουν τον ιδρυτή του, τον Δανό αρχιτέκτονα Bjarke Ingels, μεγαλομανή. Δεν είναι τυχαίο καθώς ένα από τα πρότζεκτ του ονόματι Masterplanet, αφορά τον επανασχεδιασμό της Γης για ένα καλύτερο μέλλον! Εκείνος απαντά ότι το μόνο λάθος του ήταν ότι βάφτισε το γραφείο BIG -από τα αρχικά του ονόματος του.

Not A Hotel Setouchi, Ιαπωνία

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tatler Asia (@tatlerasia)

Ένα από τα πιο πρόσφατα πρότζεκτ του BIG σχεδιάζεται για λογαριασμό της Νοt A Hotel, της ιαπωνικής εταιρίας που αναπροσδιορίζει την εμπειρία της φιλοξενίας με κατοικίες που έχουν την υπογραφή φημισμένων αρχιτεκτόνων σε τοποθεσίες μοναδικής ομορφιάς. Το Setouchi είναι μια τριάδα από βίλες με στρογγυλεμένη δομή που φωλιάζουν στο δάσος του απομονωμένου νησιού Sagishima στην Ιαπωνία. Eπηρεασμένες τόσο από την ιαπωνική όσο και από την δανέζικη αρχιτεκτονική παράδοση, οι κατοικίες θα έχουν εκτεταμένες γυάλινες προσόψεις που εξασφαλίζουν θέα στη φύση, επικλινείς κεραμοσκεπές και κυκλικά αίθρια. Στο εσωτερικό, μονολιθικοί τοίχοι συνδυάζονται με ξύλινες οροφές και πλακόστρωτο δάπεδα. Στα λιτά υπνοδωμάτια η θέα της θάλασσας είναι πανοραμική, τα living room συνδέoνται με την πισίνα υπερχείλισης που αγναντεύει το νησί Seto, και οι λιθόστρωτες αυλές περιλαμβάνουν υπαίθρια καθιστικά οργανωμένα γύρω από ένα ανοιχτό τζάκι. Image credit: www.notahotel.com

Athletics Las Vegas Ball Park, Η.Π.Α.

To πρωτοποριακό στάδιο χωρητικότητας 33.000 ατόμων για την ομάδα μπέιζμπολ Αthletics είναι υπό κατασκευή, βρίσκεται στη φημισμένη λεωφόρο Strip και αντανακλά όλη την λάμψη του Λας Βέγκας. Το θολωτό στέγαστρο του, που αποτελείται από πέντε επικαλυπτόμενες επιφάνειες, είναι εμπνευσμένο τόσο από τις σημαίες των οπαδών του αθλήματος όσο και από το σχήμα του αρμαντίλλο, χαρακτηριστικού ζώου των νοτιοδυτικών Η.Π.Α. Ο θόλος είναι επενδυμένος με λαμπερό μέταλλο ενώ ένας γυάλινος τοίχος στη μία άκρη του σταδίου προσφέρει θέα στα αστραφτερά φώτα του Strip.

Kaktus Τοwers, Δανία

Πρόκειται για ένα ζευγάρι πολυώροφων κτιρίων στην Κοπεγχάγη που φιγουράρει στη λίστα με τα «12 πιο ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά πρότζεκτ που έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν το 2024» του Dezeen. Η αιχμηρή, αγκυλωτή δομή των πύργων θυμίζει κάκτο και το συγκρότημα συνδέεται με ένα υπερυψωμένο δημόσιο πάρκο. Τα κτίρια περιλαμβάνουν συνολικά 495 πολυτελείς κατοικίες 33 τ.μ. και 53 τ.μ. με custom-made επίπλωση και κοινόχρηστους χώρους όπως γυμναστήριο, party room, χώρους co-working και μπάρμπεκιου. Ο καινοτόμος σχεδιασμός τους εξασφαλίζει σε κάθε διαμέρισμα γωνιακά μπαλκόνια με μοναδική θέα στη συνοικία Vesterbro. Image credit: R. Hjortshoj

Βiosphere, Σουηδία

H Τreehotel διαθέτει μια εντυπωσιακή συλλογή από δεντρόσπιτα, μεταξύ των οποίων και το Biosphere, μια σφαιρική καμπίνα φιλοξενίας φωλιασμένη στα δέντρα του δάσους Harads στη Λαπωνία. Θέλοντας να παντρέψoυν το ντιζάιν με τη φύση, οι αρχιτέκτονες του BIG τοποθέτησαν στο κέλυφος του δεντρόσπιτου 350 σπιτάκια πουλιών. Η κατασκευή συνδέεται με το έδαφος μέσω μιας κρεμαστής γέφυρας, στους εσωτερικούς χώρους κυριαρχούν οι σκούρες αποχρώσεις και τα οργανικά υλικά, και μια βεράντα στο ψηλότερο σημείο προσφέρει πανοραμική θέα στο δάσος και τον ποταμό Lule.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Treehotel (@treehotel)

Musée Atelier Audemars Piguet, Ελβετία

Ιστορία και καινοτομία κάτω από την ίδια στέγη, στους κυματιστούς καταπράσινους λόφους του Le Brassus. Το μουσείο και εργαστήριο ωρολογοποιίας του ελβετικού οίκου που σχεδίασε ο Bjarke Ingels συντροφεύει το παλαιότερο κτίριο της εταιρίας που χρονολογείται από την ίδρυση του οίκου το 1875. Το νέο κτίριο είναι εν μέρει ενσωματωμένο με το έδαφος και η σπειροειδής δομή του είναι εμπνευσμένη από την συσπείρωση του ελατηρίου στον μηχανισμό των ρολογιών. Ο εμβληματικός σχεδιασμός του περιλαμβάνει γυάλινους τοίχους με καμπύλες γραμμές που τυλίγονται δεξιόστροφα προς το κέντρο της σπείρας και μια φωτεινή, πράσινη στέγη. Image credit: Iwan Baan

The Plus, Nορβηγία

Το «πιο βιώσιμο εργοστάσιο στον κόσμο» σύμφωνα με την BIG, μοιάζει σαν να φυτεύτηκε μέσα στο δάσος κι έχει τέσσερεις βραχίονες που συναντιούνται στο κέντρο του κτιρίου από τους οποίους πήρε και το όνομά του: “The Plus”. Σχεδιάστηκε για λογαριασμό της εταιρίας επίπλων Vestre και δεν περιβάλλεται από φράχτες. Οι τέσσερεις βραχίονες φιλοξενούν το εργοστάσιο χρωμάτων, το εργοστάσιο ξύλου, τον χώρο συναρμολόγησης και την αποθήκη. Όλοι οδηγούν σε μια εσωτερική κεντρική αυλή, ενώ η στέγη του καλύπτεται από φυσική δασική βλάστηση και φιλοξενεί 900 φωτοβολταϊκά πάνελ που παρέχουν ενέργεια στο κτίριο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments