Διεθνή

G7: Η «Χιονάτη» Μελόνι και οι έξι μεγάλοι «νάνοι»

G7: Η «Χιονάτη» Μελόνι και οι έξι μεγάλοι «νάνοι»

Πηγή Φωτογραφίας: Ansa.it

Είναι η μόνη που δεν αμφισβητείται από τους πολιτικούς αντιπάλους και δεν κινδυνεύει άμεσα να χάσει τη θέση της.

«Τζο, με έκανες να περιμένω!», φώναξε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι , υποδεχόμενη τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο πολυτελές θέρετρο «Borgo Egnazia», στην Απουλία, όπου πραγματοποιείται η 50η σύνοδος κορυφής των Επτά πιο αναπτυγμένων χωρών της Δύσης (G7). Ο Μπάιντεν άργησε 20 ολόκληρα λεπτά με αποτέλεσμα να εκνευρίσει κάπως την οικοδέσποινα της συνόδου, Ιταλίδα πρωθυπουργό.

Για τη Μελόνι που έχει «αγκαλιαστεί» από τη διεθνή κοινότητα παρά τις μετα-φασιστικές της καταβολές, η σύνοδος κορυφής των G7 στην Ιταλία, ήρθε να προσθέσει κι άλλη «λάμψη στην ακτινοβολία της», όπως γράφουν οι ιταλικές εφημερίδες.

Όχι μόνο γιατί είναι η μόνη γυναίκα- ηγέτις μεταξύ των Επτά. Κυρίως γιατί είναι η μόνη που δεν αμφισβητείται από τους πολιτικούς αντιπάλους και δεν κινδυνεύει άμεσα να χάσει τη θέση της. Αντίθετα, οι υπόλοιποι έξι ηγέτες βρίσκονται σε δεινή θέση: Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν δεν είναι σίγουρο πώς θα είναι του χρόνου στη νέα σύνοδο των G7 στον Καναδά, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Το ίδιο και ο βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ που αναμένεται να ηττηθεί στις εκλογές σε τρεις εβδομάδες.

Τρίζει όμως και η καρέκλα του Γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς – αν η κυβέρνησή του δεν καταρρεύσει εφέτος, κινδυνεύει να συντριβεί στις προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο του 2025, εκλογές.

Αποδυναμωμένη είναι επίσης και η θέση του Γάλλου προέδρου Μακρόν, καθώς το ρίσκο που ανέλαβε με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, μπορεί να φέρει στην εξουσία μια ακροδεξιά κυβέρνηση. Εκλογές θα πραγματοποιηθούν επίσης στον Kαναδά και την Ιαπωνία με τους πρωθυπουργούς Τζάστιν Τριντό και Φούμιο Κισίντα να κινδυνεύουν να μην επανεκλεγούν. «Από ολόκληρη την G7, μόνο η οικοδέσποινα της συνόδου Τζόρτζια Μελόνι μπορεί λίγο πολύ να κάνει σχέδια για τα επόμενα χρόνια», τονίζουν στη «Ναυτεμπορική», Ευρωπαίοι διπλωμάτες. Αν και αυτή η εμπιστοσύνη είναι πολύ σχετική: η φράση «Ιταλική εσωτερική πολιτική σταθερότητα» έχει γίνει πολλές φορές…ανέκδοτο!

50 δισ. για την Ουκρανία

Η υποστήριξη προς την Ουκρανία είναι το κεντρικό θέμα της συνόδου κορυφής, παρόντος μάλιστα και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Παρά τα εσωτερικά προβλήματα, οι G7 συμφώνησαν πάντως να χρηματοδοτήσουν με 50 δισεκατομμύρια δολάρια την Ουκρανία, χρησιμοποιώντας τους τόκους από τις «παγωμένες» ρωσικές καταθέσεις σε ευρωπαϊκές τράπεζες.

Συνολικά, οι χώρες της G7 έχουν «παγώσει» περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης-κάπου 210 δισεκατομμύρια ευρώ- και η ΕΕ έχει ήδη αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τους τόκους -περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως- από τα ρωσικά κεφάλαια , ως βοήθεια προς την Ουκρανία. Μπάιντεν και Ζελένσκι υπέγραψαν μάλιστα στο περιθώριο της συνόδου μια διμερή συμφωνία ασφαλείας. Συνολικά 15 χώρες έχουν ήδη συνάψει αντίστοιχες συμφωνίες με το Κίεβο.

Ωστόσο, η συμφωνία Μπάιντεν –Ζελένσκι δεν θα περιλαμβάνει καμία υποχρέωση χρήσης αμερικανικών δυνάμεων για την υπεράσπιση της Ουκρανίας. «Είναι δέσμευση ότι θα διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της», δήλωσε ο σύμβουλος ασφαλείας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ως «γέφυρα» για πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Μετά το τέλος της συνόδου της G-7 ακολουθεί η διάσκεψη ειρήνης για την Ουκρανία ,στην Ελβετία, όπου αναμένεται να παραστούν περίπου 40 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

Διαμάχη για τις αμβλώσεις

Ενώ το Ουκρανικό ένωσε τους Επτά ηγέτες, τους χώρισε το θέμα των αμβλώσεων! Η Ιταλίδα πρωθυπουργός αντιτάχθηκε στο να περιληφθεί στο τελικό ανακοινωθέν το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, «εκνευρίζοντας» τους υπόλοιπους ηγέτες , όπως γράφουν οι Ιταλικές εφημερίδες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν πίεσε ώστε στο τελικό ανακοινωθέν της G7 να επιβεβαιωθεί η δέσμευση που αναλήφθηκε πέρυσι στη σύνοδο της Χιροσίμα για «ασφαλή και νόμιμο, εθελούσιο τερματισμό της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης».

Η Τζόρτζια Μελόνι, γνωστή και για τις υπερσυντηρητικές της θέσεις στο θέμα των αμβλώσεων, ζήτησε να μην υπάρξει σχετική αναφορά, ανέφεραν οι υπόλοιπες αντιπροσωπείες. « Η Μελόνι είναι απομονωμένη σε αυτό το θέμα. Αλλά επειδή είναι η χώρα υποδοχής, οι άλλοι αποφάσισαν να μην το κάνουν casus belli », σύμφωνα διπλωματικές πηγές. «Άρα δεν θα μπει στο τελικό κείμενο της διακήρυξης», που θα δημοσιευτεί απόψε.

«Η Γαλλία, η οποία εισήγαγε το δικαίωμα στην άμβλωση στο Σύνταγμά της, και ο Καναδάς, έχουν αναστατωθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Οι αμβλώσεις είναι επίσης ένα καυτό θέμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει καταγγείλει τους περιορισμούς που επιβάλλονται στις πιο συντηρητικές πολιτείες.

Η Μελόνι, που της αρέσει να παρουσιάζεται ως «χριστιανή μητέρα» , κατηγορείται από τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών ότι προσπαθεί να εμποδίσει την πρόσβαση στην άμβλωση στην Ιταλία, μια χώρα όπου η Καθολική Εκκλησία διατηρεί σημαντικό βάρος.

Αν και η άμβλωση έχει εγκριθεί στην Ιταλία από το 1978, η πρόσβαση περιορίζεται σοβαρά από το πολύ υψηλό ποσοστό των γυναικολόγων που επικαλούνται λόγους συνείδησης για να αρνηθούν.

Πηγή:naftemporiki

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments