Διεθνή

Γαλλία: Με βαριά ήττα απειλείται το κεντρώο κόμμα του Μακρόν

Γαλλία: Με βαριά ήττα απειλείται το κεντρώο κόμμα του Μακρόν

Πηγή Φωτογραφίας: Bloomberg.com

Η σύμπραξη των κομμάτων της αριστεράς επιβαρύνει τη θέση του κόμματος του Γάλλου προέδρου.

Η δημιουργία ενός νέου «Λαϊκού Μετώπου» της Αριστεράς στη Γαλλία μετά τη συμφωνία τους να κατέβουν με κοινό πρόγραμμα και κοινούς υποψηφίους απειλεί την κεντρώα συμμαχία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με συντριβή στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Δύο νέες έρευνες για λογαριασμό του γαλλικού δικτύου BFMTV και της εφημερίδας Le Figaro αναφέρουν ότι μόνο περίπου 40 εκ των βουλευτών του Μακρόν θα περάσουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 7 Ιουλιόυ, όταν θα αναμετρηθούν κυρίως υποψήφιοι υποστηριζόμενοι από την ακροδεξιά ή το αριστερό «Λαϊκό Μέτωπο».

«Μπούμερανγκ» για τον Μακρόν η προκήρυξη πρόωρων εκλογών; Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στον Μακρόν η ριψοκίνδυνη ζαριά του να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ελπίζοντας να φρενάρει την άνοδο της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λεπέν, αλλά ταυτόχρονα υπογραμμίζουν ότι η Αριστερά μπορεί να καθορίσει την έκβαση των δύο γύρων των βουλευτικών εκλογών στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.

Τέσσερα κόμματα της γαλλικής Αριστεράς – Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Κομμουνιστικό Κόμμα και Ανυπότακτη Γαλλία – που συνήθως ερίζουν, κατάφεραν να καταλήξουν το βράδυ της Πέμπτης σε συμφωνία για μια λίστα με κοινούς υποψήφιους και για ένα πολιτικό πρόγραμμα για τις πρώτες εκατό ημέρες στην κυβέρνηση, εξέλιξη την οποία χαιρέτισε ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Ποιος θα είναι υποψήφιος της Αριστεράς για την πρωθυπουργία; Τα κόμματα της Αριστεράς δεν αναφέρουν στη συμφωνία τους ποιος θα είναι είναι ο υποψήφιός τους για την πρωθυπουργία της Γαλλίας.

Ο νεοκομμουνιστής ηγέτης της ακροαριστερής «Ανυπόταχτης Γαλλίας» (La France Insoumise – LFI), Ζαν Λικ Μελανσόν, μια λίαν διχαστική προσωπικότητα στη γαλλική πολιτική σκηνή, άφησε νωρίτερα χθες να εννοηθεί ότι ενδιαφέρεται για το πόστο στο Ματινιόν. Το κόμμα του εξασφάλισε τους περισσότερους υποψηφίους στη λίστα του αριστερού Λαϊκού Μετώπου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments