Διεθνή

Πρωτοφανής επιχείρηση της Europol «σπάει» βαλκανικό καρτέλ ναρκωτικών

Πρωτοφανής επιχείρηση της Europol «σπάει» βαλκανικό καρτέλ ναρκωτικών

Πηγή Φωτογραφίας: Photo by JASPER JACOBS/BELGA MAG/AFP

Οταν τα ναρκωτικά έφταναν στην Ευρώπη από τη Νότια Αμερική, διακινούνταν σε όλη την ήπειρο χρησιμοποιώντας ως «κέντρα διανομής» το Βέλγιο, την Κροατία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία

Σαράντα άτομα συνελήφθησαν και οκτώ τόνοι κοκαΐνης κατασχέθηκαν ως αποτέλεσμα τετραετούς διεθνούς αστυνομικής επιχείρησης με στόχο εγκληματικό δίκτυο που διακινούσε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών από τη Νότια Αμερική στην Ευρώπη, μέσω της δυτικής Αφρικής και των Καναρίων Νήσων. Η μακροχρόνια έρευνα –της οποίας ηγήθηκε η ισπανική Guardia Civil και συντονίστηκε από την επιχειρησιακή ομάδα εργασίας της Europol, όπως ανέφερε και ο Guardian– ανακάλυψε ότι ένα βαλκανικό καρτέλ χρησιμοποιούσε κόμβους υλικοτεχνικής υποστήριξης στη δυτική Αφρική και τις Κανάριες Νήσους για να μεταφέρει κοκαΐνη από την Κολομβία, τη Βραζιλία και τον Ισημερινό σε χώρες της ΕΕ. Οταν τα ναρκωτικά έφταναν στην Ευρώπη, διακινούνταν σε όλην την ήπειρο χρησιμοποιώντας ως κέντρα διανομής το Βέλγιο, την Κροατία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία. Σε δήλωση που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 13 Ιουνίου, η Europol ανέφερε ότι οι ηγέτες της οργάνωσης είχαν επίσης βάσεις στην Τουρκία και το Ντουμπάι.

«Από εκεί, χειρίζονταν τα κέντρα ελέγχου και διοίκησης του εγκληματικού δικτύου», ανέφερε η υπηρεσία επιβολής του νόμου της ΕΕ. «Οι έρευνες εντόπισαν μια σημαντική απειλή: την ικανότητα των εγκληματιών να συνεργάζονται στενά και να συνδέονται με εγκληματικές ομάδες σε μακροπρόθεσμη βάση ώστε να να διευκολύνουν τη διακίνηση ναρκωτικών». Η Europol είπε ότι η συνεργασία μεταξύ εννέα εθνικών κρατών -Βραζιλία, Βέλγιο, Κροατία, Γερμανία, Ιταλία, Σερβία, Ισπανία, Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα- απεδείχθη κρίσιμη για τη διάλυση του δικτύου.

Η εμπλοκή της ισπανικής Guardia Civil ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν η δύναμη αναχαίτισε ένα ιστιοφόρο με σημαία Κροατίας το οποίο είχε προορισμό τα Κανάρια Νησιά και μετέφερε έναν τόνο κοκαΐνης. Σύντομα διαπίστωσαν ότι το σκάφος είχε παραλάβει το φορτίο από ένα φορτηγό πλοίο στα ανοιχτά του Κόλπου της Γουινέας. Στη συνέχεια, οι κρυπτογραφημένες επικοινωνίες που αποσπάστηκαν από τις συσκευές των τριών ατόμων που συνελήφθησαν στο ιστιοπλοϊκό κοινοποιήθηκαν στην Europol, η οποία ήδη ερευνούσε το καρτέλ. Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, η Guardia Civil σταμάτησε ένα άλλο σκάφος, που μετέφερε 700 κιλά κοκαΐνης, στα ανοιχτά των Καναρίων Νήσων. Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν, έδειξαν ότι το ίδιο ιταλο-κροατικό πλήρωμα είχε χρησιμοποιήσει το σκάφος για α φέρει 500 κιλά κοκαΐνης από τη Βραζιλία. Οταν η Europol μοιράστηκε τις πληροφορίες των Ισπανών με άλλες χώρες, προέκυψε ότι η αστυνομία στο Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Σερβία παρακολουθούσαν ήδη τα ίδιο άτομα και τους συνεργάτες τους. Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας, η ισπανική αστυνομία συνέλαβε τέσσερα άτομα στη Μάλαγα και την Τενερίφη την Τετάρτη και κατέσχεσε κοσμήματα, πολυτελή ρολόγια, ένα όπλο, ηλεκτρονικό εξοπλισμό και 109.000 ευρώ σε μετρητά.

Η Guardia Civil είπε ότι η «άνευ προηγουμένου» διεθνής αστυνομική συνεργασία είχε καταφέρει να διαλύσει τα δυτικοαφρικανικά κέντρα ανεφοδιασμού που χρησιμοποιούσε το καρτέλ για τη διανομή κοκαΐνης σε ολόκληρη την ΕΕ. «Η επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα την κατάσχεση σχεδόν οκτώ τόνων κοκαΐνης, 40 συλλήψεις σε διαφορετικές χώρες, την κατάσχεση 12,5 εκατομμυρίων ευρώ σε μετρητά σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, 3 εκατομμυρίων δολαρίων στη Βραζιλία και το πάγωμα περισσότερων από 50 εκατομμυρίων ευρώ στη Σερβία», είπε. Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, η ισπανική αστυνομία κατέσχεσε 9,5 τόνους κοκαΐνης που ήταν κρυμμένες ανάμεσα σε κουτιά με μπανάνες σε ένα κοντέινερ που στάλθηκε από τον Ισημερινό στο λιμάνι Αλγκεσίρας της νότιας Ισπανίας. Το απόθεμα ήταν το μεγαλύτερο που βρέθηκε ποτέ σε ένα κοντέινερ στην Ισπανία, ανέφερε τότε η αστυνομία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments