Οδηγός

ΔΥΠΑ: Σε νέο μοντέλο χορήγησης το επίδομα ανεργίας

ΔΥΠΑ: Σε νέο μοντέλο χορήγησης το επίδομα ανεργίας

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay//Σε νέο μοντέλο χορήγησης στο επίδομα ανεργίας θα κινηθούν από το φθινόπωρο κυβέρνηση και ΔΥΠΑ με σχέδιο που προβλέπει υπολογισμό με βάση τον μισθό και τα έτη ασφάλισης του εργαζόμενου.

Σε νέο μοντέλο χορήγησης στο επίδομα ανεργίας θα κινηθούν από το φθινόπωρο κυβέρνηση και ΔΥΠΑ με σχέδιο που προβλέπει υπολογισμό με βάση τον μισθό και τα έτη ασφάλισης του εργαζόμενου.

Σε νέο μοντέλο χορήγησης στο επίδομα ανεργίας θα κινηθούν από το φθινόπωρο κυβέρνηση και ΔΥΠΑ με σχέδιο που προβλέπει υπολογισμό με βάση τον μισθό και τα έτη ασφάλισης του εργαζόμενου.

Ειδικότερα, με νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί εντός του μήνα και ορίζοντα υλοποίησης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα προβλέπεται διασύνδεση στο επίδομα ανεργίας με τα έτη ασφάλισης και μπόνους ποσά για τους ανέργους που κατέβαλαν μεγαλύτερες εισφορές για όσο διάστημα εργάζονταν. Επιπλέον, θα προβλέπονται αλλαγές στο διάστημα πληρωμής και χρονικούς περιορισμούς στην καταβολή του εποχικού επιδόματος για τους εργαζόμενους στον τουρισμό.

Πιλοτικές αλλαγές από Σεπτέμβριο στο επίδομα ανεργίας

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι ουσιαστικά το επίδομα ανεργίας να μην αποτελεί απλώς μια παροχή που καταβάλλεται για συγκεκριμένο διάστημα αλλά ως πρόσθετο κίνητρο για να βρει δουλειά πιο γρήγορα ο άνεργος.

Το νέο επίδομα ανεργίας, πρόκειται να τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σε συγκεκριμένο αριθμό ανέργων και στις αρχές του 2025 σε ολόκληρο το Μητρώο Ανέργων της ΔΥΠΑ.

Εξετάζεται όμως να υπάρχει περιορισμός στη συχνότητα καταβολής του, που σημαίνει ότι όσοι μένουν άνεργοι να έχουν δικαίωμα λήψης του επιδόματος με μικρότερη συχνότητα απ’ ό,τι σήμερα, πλην ειδικών περιπτώσεων όπως οι απασχολούμενοι στον τουρισμό.

Το στίγμα των αλλαγών το έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας στην πρώτη συνέντευξή του (στον Alpha) μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ότι «δεν θα πρέπει το επίδομα ανεργίας να αποτελεί αντικίνητρο για την εργασία» και ότι «δεν θέλουμε τους ανθρώπους να είναι εθισμένοι σε κάποια επιδόματα, μόνο και μόνο για να μην δουλεύουν».

Αντίστοιχα, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, προανήγγειλε ριζική μεταρρύθμιση στο ευρύτερο καθεστώς χορήγησης των επιδομάτων, με βασικό άξονα τις σχετικές προτάσεις του ΟΟΣΑ για σύνδεση του επιδόματος ανεργίας με το ύψος του μισθού και την προϋπηρεσία των δικαιούχων. Αλλαγές θα γίνουν και στο επίδομα των εποχικά εργαζομένων στον τουρισμό το οποίο, όπως είπε ο κ. Πατέλης, λειτουργεί ως “αντικίνητρο” για την είσοδο στην αγορά εργασίας, δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι τα κριτήρια χορήγησής του θα γίνουν αυστηρότερα και πιθανώς θα έχει μικρότερη διάρκεια σε σχέση με σήμερα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments