Πολιτική

Ανασχηματισμός: Στοχευμένες παρεμβάσεις και άνοιγμα στο παραδοσιακό ακροατήριο

Ανασχηματισμός: Στοχευμένες παρεμβάσεις και άνοιγμα στο παραδοσιακό ακροατήριο

Πηγή Φωτογραφίας: [369034] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠOΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΠΑΥΛΟ ΜΑΡIΝΑΚΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Νέο ξεκίνημα επιχειρεί η κυβέρνηση μετά το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης.

Φυγή προς τα εμπρός επιχειρεί η κυβέρνηση μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και σήμερα ανακοινώθηκε το νέο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο και θα συνεδριάσει αύριο (15/6). Ο πρωθυπουργός θέλει να δείξει πως έλαβε το μήνυμα της κάλπης, με κυβερνητικές πηγές να μιλούν για έναν ανασχηματισμό που απαντά στο αίτημα των πολιτών «σας εμπιστευόμαστε, αλλά γίνετε καλύτεροι, προχωρήστε πιο γρήγορα».

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος την προηγούμενη Κυριακή, στο Μαξίμου άρχισε η συζήτηση για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε συγκεκριμένα υπουργεία. Από τον σημερινό ανασχηματισμό φαίνεται πως η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, στον αγροτικό τομέα, σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών και σε περιφερειακά ζητήματα.

Να σημειωθεί εδώ πως σήμερα το πρωί ακυρώθηκε στο παρά πέντε το προγραμματισμένο υπουργικό συμβούλιο και έγινε ο ανασχηματισμός. Άλλωστε δεν είχε νόημα να γίνει ένα “αποχαιρετιστήριο” υπουργικό συμβούλιο και μετά από λίγες ώρες να ανακοινωθούν τα νέα πρόσωπα.

Ο πυρήνας των αλλαγών είχε οριστεί από τις πρώτες μέρες στο Μαξίμου, αν και υπήρχε σκέψη για πιθανές επιπλέον παρεμβάσεις. Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίμησε στοχευμένες αλλαγές στα υπουργεία αντί για ολική αναδιάταξη του κυβερνητικού σχήματος. Το περασμένο καλοκαίρι, είχε γίνει αναδιάταξη στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ κατά τη διάρκεια του χρόνου είχαν γίνει παρεμβάσεις σε κρίσιμους τομείς.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, αποφασίστηκε να μην υπάρξουν αλλαγές σε υπουργεία όπως το Άμυνας, το Οικονομικών, το Υγείας και το Εξωτερικών. Παρά ταύτα, υπήρχαν σκέψεις για την επιστροφή του Γιώργου Γεραπετρίτη, στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μαξίμου. Τελικά, όμως, αποφασίστηκε να παραμείνει στο υπουργείο Εξωτερικών, λόγω της σημασίας του χαρτοφυλακίου. Να σημειωθεί ότι το όνομά του εξακολουθεί να εξετάζεται για τη θέση του Επιτρόπου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, οι δύο αποχωρήσεις των προηγούμενων μηνών καλύπτονται με την προσθήκη του Γιώργου Μυλωνάκη, στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, στο προσωπικό του. Αυτή είναι μια καθαρά πολιτική επιλογή, ενώ ο Στέλιος Κουτνατζής παραμένει στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, με τις ίδιες αρμοδιότητες.

Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στη μάχη των τιμών, καθώς η ακρίβεια αποτελεί το βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών. Στη θέση του υπουργού Ανάπτυξης βρίσκεται πλέον ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ εκτός κυβέρνησης βρίσκεται ο Κώστας Σκρέκας.

Επίσης, υπήρξαν αλλαγές και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο αντιμετώπισε αγροτικές κινητοποιήσεις τον περασμένο χειμώνα. Η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα είναι κεντρικό θέμα στην ευρωπαϊκή συζήτηση τις επόμενες εβδομάδες.

Μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο ήταν η μετακίνηση της Νίκης Κεραμέως από το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Εργασίας. Η Νίκη Κεραμέως είχε βρεθεί υπό κριτική λόγω των mail που σχετίζονταν με την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και τελικά αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας. Ο Θεόδωρος Λιβάνιος αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών αντικαθιστώντας την Νίκη Κεραμέως. Παράλληλα, η Δόμνα Μιχαηλίδου αποχωρεί – ίσως και λόγω “καραμπόλας” – από την κυβέρνηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments