Πολιτική

Η Τουρκία επιστρέφει στο Αιγαίο για πετρέλαιο

Η Τουρκία επιστρέφει στο Αιγαίο για πετρέλαιο

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, Η Τουρκία επιστρέφει

Η κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου (ΤPAO) ζητεί να προχωρήσει σε έρευνες για πετρέλαιο σε εννέα σημεία στο Αιγαίο Πέλαγος.

Η κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου (ΤPAO) υπέβαλε αίτηση με την οποία ζητεί να προχωρήσει σε έρευνες για πετρέλαιο σε εννέα σημεία στο Αιγαίο Πέλαγος.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Διεύθυνση Μεταλλείων και Πετρελαιοειδών του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η TPAO ζήτησε άδειες για να πραγματοποιήσει έρευνες σε εννέα περιοχές εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, όπου βρίσκονται οι συντεταγμένες τους.

Στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης δημοσιεύθηκαν οι συντεταγμένες για εννέα περιοχές, οι οποίες βρίσκονται βορείως και νοτίως της Ιμβρου, σε διάφορα σημεία στον Κόλπο του Ξηρού, ενώ έχει δεσμευθεί και έκταση στο Αιγαίο λίγα μίλια ανατολικώς των εκβολών του Εβρου. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Μεταλλείων και Πετρελαιοειδών του υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, θα πραγματοποιηθούν έρευνες για πετρέλαιο. Είναι προφανές ότι οι έρευνες της ΤΡΑΟ εντός τουρκικών υδάτων δεν απασχολούν την Αθήνα, καθώς θα διεξαχθούν σε περιοχές απόλυτης δικαιοδοσίας της.

Μετά από πολλούς μήνες ηρεμίας, η Άγκυρα ξαναφέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα των ερευνών στο Αιγαίο, παρά τις προηγούμενες εξορμήσεις ερευνητικών πλοίων εντός των τουρκικών υδάτων. Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι η τουρκική άποψη για την κυριαρχία στο Αιγαίο έχει εκφραστεί με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας του περιβάλλοντος μέσω της συζήτησης για τα θαλάσσια πάρκα.

Αποτελεί, πάντως, διακηρυγμένη πολιτική της Αγκυρας η εξάντληση κάθε μέσου για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση κοιτασμάτων που μπορεί να βρίσκονται εντός των ζωνών δικαιοδοσίας της, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα και στο Αιγαίο.

Οι έρευνες στο βορειοανατολικό Αιγαίο έγιναν γνωστές λίγο μετά την ανακοίνωση της τουρκικής NAVTEX, όπου για πρώτη φορά αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχει συμφωνημένη οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων στις εκβολές του Εβρου. Αυτή η αντίδραση της Τουρκίας αφορά τις έρευνες του σκάφους “Alkyon”, το οποίο πραγματοποιεί μετρήσεις για την ανάπτυξη ανεμογεννητριών εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Αυτές οι εξελίξεις δεν επηρεάζουν τη διαδικασία αποκρυστάλλωσης της νηνεμίας στο πεδίο, που είναι η κοινή βούληση της Αθήνας και της Άγκυρας. Ωστόσο, αποτελούν ένδειξη των περιορισμών που υπάρχουν στις ελληνοτουρκικές επαφές τα τελευταία 16 χρόνια, όπως αυτές προέκυψαν μετά τον σεισμό στη νοτιοανατολική Τουρκία, που οδήγησε την κυβέρνηση Ερντογάν να αναθεωρήσει την πολιτική της προς τη δύση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments